REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ruşii şi americanii îşi dau mâna în afacerile cu energie din Constanţa

Ruşii şi americanii îşi dau mâna în afacerile cu energie din Constanţa

Replica API 14 ianuarie 2013 | 00:00 732

Ce poate uni un cămătar credincios, un inventator şi un general KGB?

Ce poate uni un cămătar credincios, un inventator şi un general KGB?

Constanţa rămâne unul din principalele puncte de atracţie pentru investitorii în energie, datorită potenţialului său uriaş, atât ca piaţă de desfacere, cât şi ca zonă cu nenumărate oportunităţi de producţie. Fie că vorbim de industria petrolieră, de cea nucleară ori de energia eoliană, oameni cu foarte mulţi bani, din toate colţurile lumii, înfiinţează în Constanţa firme cu nume mai mult sau mai puţin sonore, toate angrenate în uriaşul business al energiei. O astfel de societate comercială fiinţează deja de aproape 6 ani, fără a derula, deocamdată, nici o activitate concretă, semn că planurile fondatorilor sunt cu bătaie lungă. Iar ultimele informaţii de pe piaţă ne fac să credem că scopul înfiinţării sale a fost acela de a pregăti din timp terenul pentru intrarea în Constanţa a uneia din cele mai mari companii din lume, gigantul de stat rus Gazprom. Este vorba despre necunoscuta Energy Power Incorporated SRL, din Constanţa, înfiinţată în mai 2007 şi autorizată în 2008 de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să furnizeze energie electrică pe piaţa din România.

Chiar dacă, de atunci şi până în prezent, Energy Power Incorporated nu a produs nimic, trebuie să remarcăm faptul că numele aflate în spatele acestei firme sunt extrem de interesante. Misteriosul producător de energie este administrat de Dumitru Ghemiş, de 57 de ani (fost inginer Petrom, inventatorul unei tehnologii care a adus economii de peste 5 miliarde de dolari la bugetul României, după cum susţine el, a cărui familie derulează mai multe afaceri în Constanţa) şi americanul născut în Haiti şi domiciliat în California, Edmond Edouard Clervil Heraux, de 64 de ani. Cei doi sunt şi asociaţi ai Energy Power Incorporated, alături de Mike Olari şi Doru Mărculescu. În vârstă de 55 de ani, Mike Olari s-a stabilit în Arizona americană din 1983, unde a dezvoltat mai multe afaceri, dar şi o acerbă activitate de prozelitism, în jurul unei biserici şi a unei fundaţii creştine româneşti pe care a înfiinţat-o el însuşi. După 1990, pătimaşul propovăduitor al creştinismului în limba română în SUA a revenit în România, pentru a se lansa în afacerile legale de cămătărie. Concret, a fondat Banca Phoenix, o cooperativă de credit care activează în judeţul Arad, dar care s-a făcut remarcată doar prin acuzaţiile de escrocherie, Mike Olari fiind acuzat, în 2004, că a încasat miliarde de lei de la mai multe persoane, în schimbul promisiunii nerespectate că le va face acţionari ai băncii. De la biserica din Arizona şi cămătăria din Arad, Mike Olari a ajuns, iată, până în Constanţa, unde a devenit asociat al producătorului de energier Energy Power Incorporated. În fine, cel de-al patrulea asociat al firmei constănţene este şi cel mai cunoscut: Doru Mărculescu, partenerul oficial de afaceri al unei figuri de calibru ultra-greu în businessul românesc cu energie. În vârstă de 61 de ani, Mărculescu pare a fi, după toate probabilităţile, interpusul în firma din Constanţa a celebrului fost general KGB şi fost ministru al Industriilor din Republica Moldova, milionarul Constantin Iavorski.

Fostul general KGB netezeşte calea Gazprom în Portul Constanţa

Mărculescu şi Iavorski au fost sau sunt parteneri în afaceri precum Cemtrade 2002 sau Marc Trust, familia românului controlând şi Energy Incorporated SRL (care se voia, la un moment dat, un băiat deştept pe lista Hidroelectrica şi Nuclearelectrica), Electra Therme Energy, Electra Bio Energy etc, în timp ce fostul general KGB controlează în România cunoscuta Unicom Holding, unul din cei mai experimentaţi şi mai activit băieţi deştepţi ai energiei din România. Şi pentru a închide cercul deducţiilor, trebuie spus că oficialii ruşi de la Gazprom au confirmat, anul trecut, că se află în negocieri avansate pentru achiziţia activităţilor de bunkeraj din Portul Constanţa. Gigantul rus deţine deja depozite la Oil Terminal şi operează în zonă mai multe vapoare, oficializarea intrării Gazprom în Portul Constanţa constând, practic, în semnarea contractelor cu Unicom-ul lui Iavorski. În aceste coondiţii, este foarte posibil ca misterioasa Energy Power Incorporated, în care convieţuiesc armonios americani şi ruşi, controlată de asociatul generalului Iavorski, să devină una din falangele constănţene ale colosului Gazprom.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367