REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

S-a dat milităria jos din pod, la Medgidia! Ai grijă unde arunci cojile de seminţe

S-a dat milităria jos din pod, la Medgidia! Ai grijă unde arunci cojile de seminţe

Replica API 13 octombrie 2015 | 00:00 187

Amenzi sau campanii, care este soluţia?

Amenzi sau campanii, care este soluţia?

De când viceprimarul Decebal Făgădău a dat startul campaniei „Curăţăm Constanţa noastră”, care se desfăşoară în perioada 1-31 octombrie 2015 şi care implică acţiuni concrete de ecologizare, igienizare şi înfrumuseţare, constănţenii s-au cam împărţit în două tabere. Cei mai mulţi sunt deranjaţi de faptul că, de la un act de voluntariat, ar fi apărut şi „ameninţarea” că persoanele care nu vor participa vor fi amendate. Însă, iată că în timp ce la Constanţa se agită spiritele, la Medgidia se aplică sancţiuni pe bandă rulantă. Pe pricipiul scurt şi la obiect: nu menţii, plăteşti. Prin urmare, care ar fi soluţia optimă: campanii sau amenzi?

Nu de puţine ori ne-am confruntat cu grupurile de tineri strânse la ceas de seară prin parcuri sau în faţa scărilor de bloc, care, la o mică discuţie dau din dinţi şi „rezolvă” pungi întregi cu seminţe. Însă, cojile ajung să formeze un real covor „persan” menit să acopere asfaltul. Nici de situaţiile în care se aruncă ambalaje în mijlocul străzii nu am fost feriţi. Cazurile sunt frecvente, însă unul recent a fost sesizat în zona Cora - I.C. Brătianu, când o duduie a aruncat sticla cu apă în mijlocul străzii, pe motiv că era goală.

Şi, din păcate, aceste obiceiuri le sunt induse copiilor încă din fragedă pruncie. Spre exemplu, în zona Kaufland, o fetiţă se afla cu mama ei în staţia de autobuz, moment în care femeia, văzând că odrasla are nevoie la toaletă, i-a dat voie să-şi golească vezica pe asfalt, în văzul tuturor.

„E copil, ce naiba” ar fi lozinca aruncată în apărarea gestului. Numai că de aici se dezvoltă sentimentul de „miserupism” şi aşa ajunge noua generaţie să transforme urbea în toaletă publică şi groapă de gunoi. Însă, oare campania „Curăţăm Constanţa noastră” va putea oare să înlăture toate aceste apucături? Probabil că reprezentanţii administraţiei locale din Medgidia nu sunt de acord, motiv pentru care au trecut la atac prin intermediul Poliţiei Locale, care a decis să dea milităria jod din pod.

Astfel, aceasta a anunţat: „HCL 202/31.10.2008, Art.3: în scopul asigurării şi păstrarii ordinii şi curăţeniei, igienei publice şi protejarea mediului înconjurător ,se interzice persoanelor fizice si juridice aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare,scuipatul şi consumul de seminţe , precum şi orice alte deşeuri pe domeniu public. Sancţiuni: amendă între 500-1.000 lei”. Însă, lucrurile nu au rămas numai la ideea de anunţ, poliţiştii locali trecând la fapte. Astfel, în câteva zile, în baza Legii 155/2010, au organizat şi desfăşurat mai multe activităţi, aplicând sancţiuni contravenţionale în valoare de 920 de lei. Motivele au fost: nerespectarea normelor privind curăţenia în municipiu şi oprirea autoturismelor în loc interzis.

Totodată, au fost legitimate 27 de persoane, din care 7 erau suspecte, 3 au primit amenzi, 3 pentru oprirea maşinilor în locuri interzise, 4 pentru nersepectarea curăţeniei, 3 pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, 4 pentru cerşetorie şi 3 pentru comerţ stradal neautorizat. În acelaşi timp, 17 persoane au fost avertizate, din care 3 pentru oprirea auto în loc interzis, 4 pentru nerespectarea normelor privind curăţenia in municipiu, 3 pentru tulburarea liniştii publice, 4 pentru apelarea la mila publicului şi 3 pentru comerţ stradal neautorizat.

Poliţia Locală a acţionat şi în colaborare cu Poliţia Muncipală pentru fluidizarea traficului rutier, asigurarea ordinii şi liniştii publice, patrulare în zonele cu probleme infracţionale, acordarea de sprijin reciproc pentru soluţionarea sesizărilor şi reclamaţiilor cetăţenilor. Prin urmare, ne întrebăm care ar fi soluţia optimă: o intensificare a acţiunilor Poliţiei Locale sau campanii de voluntariat?

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614