REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

S-a găsit „apărătorul marinarilor”. Vasiliev are o problemă cu Colegiul Nautic Mogoșoaia

S-a găsit „apărătorul marinarilor”. Vasiliev are o problemă cu Colegiul Nautic Mogoșoaia

Replica API 30 mai 2015 | 00:00 274

Marinăria reprezintă în România una dintre puținele meserii bine plătite. După ce-am invadat planeta cu tot soiul de „afaceriști”, care au speriat lumea civilizată sau cu oricare fel de „abilități” specifice nației, ai noștri se înghesuie și la marinărie. Cui nu-i convine un salariu de peste 1.500 de euro pe lună, pe „praful” acesta? Așa că, zis și făcut, scoatem marinari pe bandă. Nicidecum pe mare, unde ar fi normal, ci pe uscat, în birou, oriunde, numai să iasă brevetul, care, nu mai „răsare” după patru ani de studii, ci după doi!

„Școala românească de marină a dat flotei (pe vremea când exista o flotă!!!), precum și marile companii de navigație, profesioniști de valoare. În urma reorganizării de după 1989 ofițerii de marină sunt pregătiți în cele două instituții de învățământ superior de profil, cu sediul în Constanța respectiv Academia Navală 'Mircea cel Bătrân' și Universitatea Maritimă. Cursurile au durata de 4 ani și se încheie cu o diplomă și un brevet de navigație, recunoscute internațional.

Numai că, în stilul românesc inovativ de circa 5 ani a apărut în 'peisajul marinăresc' încă o 'instituție de învățământ' care pregătește ofițeri maritimi pe Lacul Mogoșoaia!!! Mai mult decât atât studenții de la Colegiul Nautic din Mogoșoaia (!) sunt asemeni poveștilor cu Feți-Frumoși, obținând în doar 2 ani diploma de ofițer maritim, în timp ce toți ceilalți studenți la marină din universitățile de profil au nevoie de 4 ani! Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns să ne imaginăm un vajnic ofițer de punte, înfruntând cu nava lui furtunile oceanelor lumii, după ce s-a luptat cu valurile de pe Lacul Mogoșoaia din județul Ilfov! Cum poți să ai exact aceeași calificare după studii de 4 ani ca și după 2 ani? În acest caz dacă așa funcționează lucrurile, poate Ministerul Educației să reducă durata cursurilor pentru medici și arhitecți la 3 ani? Dar a inginerilor la 2 ani? Poate profesorii la 1 an și jumătate de studii?”, susține senatorul constănțean, Marian Vasiliev (UNPR).

Colegiul Nautic Român, cunoscut ca fiind „de la Mogoșoaia”, a apărut în 2010. Pregătește ofiţeri de punte maritimi şi marinari, ofițeri mecanici și ofițeri electricieni. În ianuarie 2013, s-a alăturat și Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, din Constanța, care a deschis un punct de lucru la Mogoșoaia, în baza unui contract de asociere încheiat între cele două entităţi.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, cunoscut ca avocat al meseriei de navigator, spunea marți că cei care au emis brevete pentru „cocalari pregătiți pe lacul Mogoșoaia” ar trebui arestați imediat.

În apărarea lor, reprezentanții Colegiului Nautic Român spun că viitorii ofiţeri de punte nu vor avea dificultăţi din cauza lipsei mării, întrucât „sunt pregătiţi potrivit normelor maritime internaţionale”.

Colegiul Nautic Român a fost înființat de Stelian Cojocaru, iar taxa pentru cei doi ani de şcolarizare este de 3.600 de euro şi de 4.800 de euro, cei încadrați în a doua categorie beneficiază și de o diurna lunară din partea Colegiului.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614