REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

S-a strigat "Jos Isărescu"

S-a strigat "Jos Isărescu"

Replica API 26 ianuarie 2015 | 00:00 260

Protest al împrumutaților în franci elvețieni în Capitală

Protest al împrumutaților în franci elvețieni în Capitală

Sute de persoane care au credite în franci elvețieni au protestat duminică în Piața Constituției, solicitând Guvernului, Parlamentului, BNR și băncilor comerciale convertirea în lei a creditelor în valută, respectiv a celor în franci, euro și dolari. Mitingul, programat între orele 12,00 - 16,00, a fost organizat de Grupul Clienților cu Credite în Franci CHF, anunţă cotidianul.ro.

Protestatarii au scandat "Jos Isărescu", "Jos Mafia!", "Afară cu francul din țară", "Jos cămătarii", "Conversia!" și au afișat pancarte pe care se putea citi: "Statul dacă se ascunde Isărescu mai răspunde?", "Când banca ne mințea, BNR clar știa", BNR+Bănci+Clienţi=Vinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?", "Banca=Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "Je Swiss dator vândut!", "BNR reglementează doar cum băncile dictează!" , "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!", "Voi aveţi puterea, noi avem durerea!", "Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?".

Grupul a depus marți o cerere la Guvern, CameraDeputaţilor şi Senat, prin care propune spre dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă, de maxim două săptămâni, un text de iniţiativă legislativă care să soluţioneze situaţia "gravă" în care să regăseşte o mare parte a clienţilor care au contractat credite în monede străine (franci elveţieni, euro sau dolari).

Împrumutații în moneda elvețiană cer băncilor să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodată, ei solicită interzicerea aplicării de către bancă a unor comisioane şi garanţii suplimentare, precum şi de costuri şi alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie. O altă cerere este ca dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditul în lei să nu depăşească nivelul DAE aplicat anterior.

Organizatorii protestului au lansat și o petiție online.

Iată petiția acestora

"Noi, semnatarii petitiei, sustinem demersul initiat marti, 20 ianuarie 2015, de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF pentru denominarea in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data semnarii contractului + maximum 20%.

Marti, 20 ianuarie 2015, GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF a inaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului prin care cereadispunerea in regim de maxima urgenta a unei INITIATIVE LEGISLATIVE care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută straina (CHF, EURO, USD).

Solicitarea, cu numerele de inregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul Romaniei), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputatilor) si 113/17 din 20.01.2015 (Senat), contine si o propunere de text legislativ care are la baza un Proiect Legislativ pe tema conversiei creditelor în franci elvețieni în lei, aparținând unui grup numeros de parlamentari – 131 deputați și senatori.

Acestei inițiative i S-AU ADUS MAI MULTE MODIFICARI de către GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF si asociatiile de protectie a consumatorilor din sectorul financiar (ACCBAR, AURSF, PARAKLETOS), printre care:

- Posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valuta in lei, la cursul de la data semnarii contractului + o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie).

- Interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor.

- Interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218