REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Militar american, detașat în România: „Da, folosim la antrenamente spray lacrimogen”

Militar american, detașat în România: „Da, folosim la antrenamente spray lacrimogen”

Replica API 27 aprilie 2015 | 06:06 392

S-au îndrăgostit de papanași

S-au îndrăgostit de papanași

Programul „Atlantic Resolve” se află în plină desfăşurare şi va continua cu antrenamentele comune ale soldaţilor români cu cei americani. Gruparea europeană a Armatei Americane (USAREUR) a început pregătirea în România şi Bulgaria, iar brigada aeropurtată 173 a aterizat în zona de antrenament „Smârdan”, pentru exerciţiul multinaţional combinat cu aliaţii din România, început de la finele lunii trecute. Escadronul 2 şi Regimentul 2 de Cavalerie al USAREUR dispune de aproximativ 600 de soldaţi care participă în diferite locaţii răspândite în România, Lituania, Bulgaria şi Germania.

Cpt. Jonathan Mleynek (foto centru), liderul escadronului 2 al Regimentului 2 de Cavalerie, detaşat pentru operaţiunea „Atlantic Resolve” şi cu misiunea de a întări comunicarea şi parteneriatul cu comunităţile civile, a fost amabil să ne spună în cadrul unui interviu mai multe despre cum se simte, alături de camarazii săi, în România.

Reporter: Care este misiunea voastră în România? De când aţi ajuns în ţara noastră?

Cpt. Jonathan Mleynek: Un contingent al escadronului staţionează la baza de la Mihail Kogălniceanu, dar noi avem acţiuni în toată România. Suntem aici din aprilie şi vom sta, poate, până în septembrie. Depinde de misiunile pe care le avem. (…) Escadronul 2 îşi va înceta activităţile bilaterale, probabil, în iunie. Eu voi sta mai mult.

Reporter: Prima dată în România?

Cpt. J. M.: Prima dată! Voi reveni cu familia mea. Frumos loc, ne place! Ne place deschiderea şi căldura cu care am fost întâmpinaţi în orice loc în care am fost şi am fost la Mihail Kogălniceanu, Constanţa, Brăila, Galaţi, Braşov… peste tot deschidere pentru schimburi culturale cu noi. Mâncare bună, cultură frumoasă, de asemenea şi muzica. Ne plac priveliştile.

Reporter: … mâncarea?

Cpt. J. M.: În special: papanaşii! Îmi plac. Era un restaurant în Braşov, la care ne-am întors doar pentru papanaşi. Bucătăria este incredibilă, ne place varietatea şi sunt o mulţime de locuri în care poţi să mănânci.

Reporter: Vremurile şarjelor de cavalerie sunt demult apuse. Care sunt misiunile specifice ale Cavaleriei în zilele noastre?

Cpt. J. M.: Actuala formaţie include utilaje avansate din punct de vedere tehnologic, de infanterie, versiuni diferite care sunt tot mai mobile şi care se deplasează tot mai repede.

Reporter: Armata americană organizează antrenamente la Kogălniceanu cu… electroşocuri, spay lacrimogen, pietre?

Cpt. J. M.: Nu am auzit de astfel de antrenamente. Cel puţin, din câte ştiu eu, nu. Dar, avem foarte multe modalităţi de antrenament şi care includ măsuri ale Poliţiei Militare, aşa că vorbim de tehnici diverse şi practici tipice oricăror armate ale lumii. Dar, nu ştiu de astfel de incidente, care să aibă loc cu spray lacrimogen sau astfel de tehnici… dar, spray-ul lacrimogen nu îţi face bine când ajunge la ochi şi face parte din antrenamentul nostru. Da, îl utilizăm.

Reporter: Cum decurge parteneriatul cu militarii români?

Cpt. J. M.: Foarte bine! Lucrăm braţ la braţ, până la nivelul Ministerelor Apărării. Chiar ieri (joi – n.r.), am avut o astfel de întâlnire cu oficiali guvernamentali, unde s-a discutat despre creşterea cooperării şi am mai avut o întâlnire luni, în care s-a vorbit despre cooperare în cadrul comunităţii.

Reporter: Sunt pregătiţi militarii români în cazul unui conflict?

Cpt. J. M.: Ei au fost în conflicte cu noi, în NATO, în ultimii 10 ani, aşa că eu aş spune că sunt foarte pregătiţi pentru orice scenariu care s-ar putea confrunta.

Reporter: Cum este văzută Federaţia Rusă din baza de la Mihail Kogălniceanu?

Cpt. J. M.: Nivelul de ameninţare este destul de ridicat în presă, dar la bază vorbim de operaţiuni zilnice specifice Alianţei NATO.

Luna trecută, militarii americani de la baza militară Mihail Kogălniceanu au făcut antrenamente complexe ce presupun, printre altele, imobilizări cu arme neletale pe bază de electroşocuri, situaţii de luptă în condiţii de vătămare cu spray paralizant sau atacarea unui pluton cu… pietre! Duritatea şi rezistenţa soldaţilor americani este testată în moduri greu de imaginat pentru oamenii, însă acestea sunt aspecte obişnuite printre soldaţii americani. Amintim aici antrenamentul Oleoresin Capsicum, care înseamnă spray cu piper. Militarii sunt împroşcaţi, apoi sunt nevoiţi să lupte.

„Atlantic Resolve” este o demonstraţie de continuare a angajamentului SUA pentru securitatea colectivă a NATO şi pentru stabilitatea în regiune, având în vedere acţiuni ilegale ale Rusiei în Ucraina. USAREUR conduce operaţiunea şi încearcă astfel o demonstraţie vizibilă a angajamentului SUA pentru securitatea aliaţilor NATO. Potrivit Ministerului Apărării din SUA, în 2015, au fost alocaţi încă un miliard de dolari pentru „reasigurarea partenerilor europeni” în privinţa securităţii pe continent, ceea ce presupune continuarea desfăşurării exerciţii militare şi de formare pe teren, în aer şi pe mare, creşterea participării SUA prin suplimentarea de nave militare în Marea Neagră şi Marea Baltică şi, totodată, consolidarea relaţiilor de apropiere cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, pentru ca acestea să opereze alături de SUA şi NATO forţelor, ceea ce presupune, inclusiv, propria lor apărare.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367