REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Scandal teribil între Elena Udrea şi PDL şi PNL. Liberalii, despre Cristian Diaconescu: "Este un candidat de stânga"

Scandal teribil între Elena Udrea şi PDL şi PNL. Liberalii, despre Cristian Diaconescu: "Este un candidat de stânga"

Replica API 11 iunie 2014 | 00:00 151

Necontenitele orgolii

Necontenitele orgolii

Faptul că ceea ce spui azi, poate fi întors mâine, fără nici o jenă, este o caracteristică a naţiei noastre. Fenomen mizerabil, manifestat în oglinda poporului, adică clasa politică, se desfăşoară şi în aceste zile. Noul preşedinte al partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, declara pe 27 mai: "Mişcarea Populară este gata să facă parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, acceptă orice iniţiativă de unificare indiferent din partea cui vine. Va susţine chiar orice candidat care poate să învingă candidatul PSD, fără să importe din ce partid face parte".

Doar două săptămâni au trecut de la acea declaraţie şi, marţi, Udrea a revenit în prim plan, cu o nouă afirmaţie. "PNL şi PDL, două partide care şi-au ratat ţintele la alegerile europarlamentare luând cu 8% respectiv 10% mai puţin decât şi-au asumat, au părut foarte dispuse să-şi unească deopotrivă neputinţa şi aroganţa, construind un proiect politic care excludea viziunea lui Traian Băsescu pentru România şi eluda, implicit, PMP. (...) PMP reprezintă Opoziţia. Diaconescu este o opţiune infinit mai bună decât Iohannis sau Predoiu. Deci, dacă PNL şi PDL chiar îşi doresc cel mai bun candidat la prezidenţialele din această toamnă, nu au decât să vină şi să acorde sprijinul lor domnului Diaconescu", a declarat Udrea, care a reuşit să-i scoată "din pepeni" pe liberali şi democrat-liberali. Calculat şi prudent, preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, nu a comentat pe larg situaţia. Impresionat de la prea puţin spre deloc de existenţa Elenei Udrea, Chiru l-ar invita pe candidatul PMP la prezidenţiale, Cristian Diaconescu, în cadrul evaluării interne pe care PDL şi PNL o vor avea, pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni. "PDL şi PNL pun bazele unui proiect de alianţă şi, ulterior, fuziune şi, de asemenea, au convenit să susţină un singur candidat la preşedinţia României. Toate celelalte partide de dreapta, mai micuţe sau mai mari, pot să fuzioneze, în paralel, cu oricare dintre PDL şi PNL, având astfel posibilitatea, inclusiv domnul Cristian Diaconescu, să intre într-o evaluare internă a posibilului candidat unic. PMP şi celelalte partide au posibilitatea să fuzioneze cu unul din cele două partide mari de dreapta (PDL, PNL - n.r.), în felul acesta putând să conteze şi declaraţiile şi acţiunile membrilor acestui partid în economia consolidării dreptei", a declarat Chiru, pentru "Replica". Pe de altă parte, preşedintele pe municipiu al PNL, Victor Manea, se distrează teribil când aude de PMP, iar în ceea ce priveşte candidatura lui Diaconescu, din partea dreptei, deputatul a declarat: "Care este cu adevărat de stânga (râde)", a declarat Manea, care o priveşte pe Udrea ca pe un reprezentant exemplar al politicii din România, adică fără ideologie clară. "Doamna preşedinte Udrea, ce să zică. Încă visează şi crede că poate să mai ia voturi în România doar aşa, pe declaraţii. Să facă ceva, să convingă poporul că trebuie să îi dea votul. Un partid de dreapta să pună un candidat de stânga? Şi invers! Văd că PMP e exact ca şi PSD, nici măcar mai soft. PSD caută un candidat de dreapta, să şi-l pună în fruntea partidului şi PMP şi-a pus unul de stânga. La viaţa politică din România, nu au nici o treabă, nici cu stânga, nici cu dreapta", a precizat Manea şi care, spre deosebire de Chiru, nu vede posibilă o apropiere a PMP de proiectul PDL - PNL. "Păi, ştiu eu? Nu cred. Cred că acolo s-au strâns nişte persoane care au propriile lor idei şi vor rămâne acolo cu ele (râde)", a concluzionat Manea.

Maria Stavrositu, exclusă de pe scena politică?

În cadrul discuţiilor de fuziune dintre PDL şi PNL, preşedintele democrat-liberal, Vasile Blaga, a anunţat marţi un demers identic. PDL discută şi cu Iniţiativa România Liberală, pentru fuziune prin absorbţie. IRL s-a desprins recent din PNŢCD, după eşecul de proporţii la alegerile pentru Parlamentul European. Fostul deputat constănţean, Maria Stavrositu, fost lider al PNŢCD la Constanţa, venită prin filiera IRL, se poate confrunta cu blocajul complet al accesului pe scena politică, întrucât nu este dorită de nici una din formaţiunile care se întreţin la cafele, la masa fuziunii. Liberalii şi democrat-liberalii se grăbesc cu fuziunea. După o nouă întâlnire, care a avut loc marţi, s-a stabilit data limită: 1 august. "Astăzi am stabilit ca mâine (n.r.- miercuri), la ora 17.00, comisiile de specialitate să pregătească actele pentru fuziune. Este un proiect serios pe care îl pregătim cu multă grijă. Nu avem în vedere doar alegerile prezidenţiale. Avem un proiect pe viitor. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pregătim documentele", a declarat prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.

Gîrţu a demisionat de la şefia Fundaţiei Mişcarea Populară Constanţa

În timp ce PDL, PNL şi alţii se apropie, PMP se scindează. "Am trăit un sentiment de deja vu, pentru că exact aşa cum la PDL intelectualii au fost, ca să zic aşa, puşi în vitrină şi apoi evacuaţi, s-a întâmplat un fenomen similar şi în evoluţia PMP. La PDL, implantul nu reuşise, aici chiar membrii fondatori, împreună cu personalităţile din Fundaţia Mişcarea Populară au fost marginalizaţi", a declarat Teodor Baconschi, care susţine că se va afla într-o "repliere cel puţin tactică". Marţi, Marian Preda a demisionat din funcţia de preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară şi a fost urmat, la scurt timp, de Mihai Gîrţu, care a demisionat de la şefia Fundaţiei Mişcarea Populară Constanţa.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218