REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Scandalos: Centrul medical care a anunţat o firmă că a angajat o seropozitivă a primit momentan doar amendă

Scandalos: Centrul medical care a anunţat o firmă că a angajat o seropozitivă a primit momentan doar amendă

Replica API 16 decembrie 2011 | 00:00 1299

Autorităţile din sistemul sanitar condamnă lipsa de deontologie şi profesionalism de la Cermed

Autorităţile din sistemul sanitar condamnă lipsa de deontologie şi profesionalism de la Cermed

Atenţie unde vă faceţi analizele medicale pentru angajare şi nu numai! Din Centrul Medical Cermed Constanţa rezultatele analizelor pot fi eliberate cu maximă lejeritate oricărei persoane de pe stradă fără o minimă legitimare în prealabil, iar personalul laboratorului vă poate prelucra sângele după bunul plac, fără să vă solicite acordul. O demonstrează concluzia unui control demarat, joi, de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu după ce au fost sesizaţi de către Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) Constanţa că personalul laboratorului au testat în mod ilegal o tânără angajată a unui bar şi ulterior au divulgat rezultatul unui test HIV/SIDA patronului acesteia, care deţinea un contract de colaborare cu Centrul Cermed. La aflarea veştii, patronul a decis să o concedieze pe tânără.

Specialiştii constănţeni au vrut să verifice dacă ceea ce se menţiona în sesizare se adevereşte, şi anume că unei tinere de peste 20 de ani care a trecut pragul Centrului Cermed, solicitând la cerinţa angajatorului, contracost, testul VDRL de depistare a sifilisului şi TBC, analize necesare pentru angajare, i-a fost recoltat sânge fără acordul său şi pentru testul HIV/SIDA. Facem precizarea că, potrivit sesizării, testarea a fost efectuată fără consiliere pre-şi post-testare, iar ulterior rezultatele analizelor au fost remise unei terţe persoane. După analizarea documentelor şi chestionarea personalului Centrului Cermed, specialiştii DSP au descoperit că recepţionera punctului de lucru, aflat pe strada Avram Iancu, a înmânat rezultatele analizelor altei persoane decât cea căreia o asistentă medicală i-a prelevat sânge pentru efectuarea testelor, fără a legitima persoana care ridica rezultatele şi fără să semneze pentru primirea rezultatelor. "Dacă ar fi fost gravidă, testarea ar fi putut explica abuzul. În acest caz puteţi retrage autorizarea laboratorului privat pentru încălcarea protocoalelor şi a deontologiei medicale. Dacă a solicitat medicul de Medicina Muncii, printr-un bilet de trimitere, atunci a înşirat analizele pe care le solicită, iar dacă nu i-a fost trecut HIV, nu avea de ce să intervină laboratorul la testarea HIV fără acordul persoanei respective. În cazul în care i-a fost trecut pe biletul de trimitere VDRL, HIV şi TBC, atunci laboratorul avea dreptul să transmită medicului de Medicina Muncii, dar cu aceeaşi confidenţialitate cu care lucrează fiecare medic cu pacienţii. Dacă nu a primit nici un bilet de trimitere sau a primit şi nu scria HIV, laboratorul nu avea nici un drept să transmită rezultatul la angajator", a declarat, în exclusivitate pentru "Replica", dr. Geza Molnar, consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau. Conform oficialului Ministerului Sănătăţii, rezultatul HIV pozitiv la un laborator privat nu este confirmat, confirmarea acestuia se face şi după o a doua prelevare prin metoda ELISA. Cu alte cuvinte, există speranţe ca tânăra să nu fie seropozitivă, în acest sens un verdict putând fi dat la o a doua testare.

"Laboratorul privat a greşit deontologic, legal şi profesional"

"Nu este un rezultat definitiv o testare pe care a efectuat-o un laborator privat, indiferent dacă a fost făcută cu test rapid. Din punct de vedere profesional, rezultatul laboratorului este o greşeală, iar angajatorul nu are nici un temei legal să desfacă contractul de muncă pe motivul pozitivităţii HIV şi persoana fizică îl poate acţiona în judecată. Laboratorul privat a greşit deontologic, a greşit legal şi a greşit profesional, toate cele trei sunt întrunite pentru a fi sancţionat cum consideră Direcţia de Sănătate. Fără nici o discuţie, este un abuz cras", a explicat dr. Geza Molnar. Preşedintele ARAS Constanţa, Cristi Iftene, susţine că tânăra a ajuns la Centrul Cermed la solicitarea angajatorului, iar analizele nu au fost efectuate pe baza unui bilet de trimitere de la un medic de Medicina Muncii. "Tânăra nu era gravidă, la centrul medical s-a dus însoţită de angajator, care a solicitat testarea VDRL şi TBC fără un bilet de trimitere de la un medic de Medicina Muncii", a spus Iftene. Reprezentanţii DSP au decis, pentru moment, să sancţioneze reprezentanţii laboratorului de analize medicale cu 200 de milioane lei vechi. "Personalul Centrului Cermed nu a avut consimţământul tinerei să efectueze testul HIV/SIDA şi au eliberat rezultatul analizei fără semnătură şi fără verificarea unui act de identitate unei terţe persoane. Deşi laboratoul era dotat în mod corespunzător, s-au constatat grave probleme la capitolul documente, management precar", susţin inspectorii care au efectuat controlul. Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Vlad Tica, susţine că: "Trebuie văzut dacă sunt medici implicaţi, cine i-a recoltat probe şi cine a decis recolta, dar şi cine a transmis rezultatele analizei angajatorului. Doamna despre care vorbiţi poate să deschidă o acţiune în instanţă împotriva celor care au făcut acest lucru pentru că, în cazul testării, consimţământul persoanei trebuia să fie obţinut, dar şi să respecte confidenţialitatea rezultatului". Pentru retragerea autorizaţiei de funcţionare a Centrului Cermed, specialiştii spun că tânăra, ajutată de ARAS, poate sesiza Asociaţia de Acreditare din România - Organismul Naţional de Acreditare a laboratoarelor de analize medicale (RENAR -n.r.); Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor care emite autorizarea de funcţionare a laboratoarelor de analize medicale, pentru că în cazul său un medic şi-a pus parafa pe buletinul de anlize; Corpul de Control din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa şi Garda Financiară pentru verificarea modalităţii de decontare a respectivelor analize medicale efectuate în mod ilegal. Menţionăm faptul că laboratorul Cermed este controlat de Iuliana Bara. Vom reveni cu amănunte.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218