REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.9° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Scandalul ZIDULUI de la Mangalia. Ce explicaţii oferă primarul

Scandalul ZIDULUI de la Mangalia. Ce explicaţii oferă primarul

Replica API 22 martie 2016 | 23:29 273

Mangalioţii se declară revoltaţi

Mangalioţii se declară revoltaţi

De ceva timp, la Mangalia se află în construcţie un zid despre care locuitorii susţin că are peste 1,70 de metri şi că ar fi vorba despre... o lucrare “extraterestră”. Precizăm că acesta delimitează faleza veche a oraşului care se află în proces de reabilitare. În acest sens locuitorii oraşului au făcut şi o petiţie intitulată „Salvaţi Aleea Teilor! Nu zidului de pe faleză”. De cealaltă parte, administraţia locală vine cu explicaţii şi acuză PSD de dezinformare.

Iniţiatorul petiţiei susţine că acest zid este total inoportun şi că nu trebuie construit. „Amintirile mele sunt legate de această faleză şi de priveliştea minunată pe care o admiram plimbandu-mă pe Aleea Teilor! Era un loc superb, un loc în care mi-aş fi dorit să îmi plimb prima dată copilul, un loc despre care povesteam tuturor, dar acum acolo se construieşte un zid! Vă rog, pe toţi cei care iubiţi acest oraş, să semnaţi această petiţie!”, a scris Valentin Apostol, iniţiatorul petiţiei.

În tot acest timp cetăţenii oraşului Mangalia sunt preocupaţi să comenteze şi să îşi spună opiniile pe site-urile de socializare, ba chiar vor să organizeze şi un miting. Cum totul are şi o explicaţie, directorul executiv al Poliţiei Locale Mangalia, Mihai Angelescu, îi linişteşte pe cetăţeni şi explică rolul acestui zid. „Este un proiect European aprobat de Consiliul Local. Nu va fi de 1.70 m în nici un caz, el va avea maxim 60 de cm înălţime. Este o vâlvă creată politic. Acest zid este un parapet care face legătura cu Aleea Teilor şi râpa care dă în faleză, iar rolul său este unul de protecţie”; a declarat, pentru “Replica”, Mihai Angelescu.

„În documentaţia tehnică zidul cu tot cu fundaţie are 1.85 m în acest moment, din care 85 cm trebuie îngropaţi în pământ. Din nota de constatare a constructorului s-a raportat că terenul este neuniform şi că trebuie să mai ridice încă 20 cm. Deci la final zidul va avea 80 de cm. Aşa cum se arată şi în documentaţie, rolul parapetului este unul de protecţie”, au precizat reprezentanţii administraţiei locale. La rândul său, primarul Cristian Radu a ţinut să transmită: “Primăria Municipiului Mangalia informează cetăţenii oraşului cu privire la proiectul de reabilitare a vechii faleze a oraşului (Aleea Teilor), respectiv referitor la înălţimea parapetului de protecţie dintre spaţiul pietonal şi panta abruptă a taluzului (14m înălţime).

Precizăm că reabilitarea Aleii Teilor este un proiect european, cu reguli stricte de implementare a fiecărei faze, iar execuţia trebuie să respecte normativele legale în domeniu. Astfel, înălţimea finală a parapetului de protecţie va fi de numai 80 de cm (conf. STAS 6131-79), aceasta fiind justificată de următoarele considerente: pe de o parte, acel parapet este o măsură de siguranţă pentru prevenirea accidentelor, prin cădere; pe de altă parte, parapetul are o fundaţie de aproape 1 metru pentru susţinerea terasamentului noii alei pietonale, dar şi pentru a împiedica alunecările de teren. În prezent, terasamentul întregii faleze este scos, urmând să se aplice mai multe straturi de pietriş, nisip, ciment şi şapă umedă, înainte de a fi montat granitul.

De aceea, parapetul cu tot cu fundaţie pare, acum, foarte înalt, însă în perioada următoare terasamentul se va înălţa, conform proiectului tehnic. Parapetul are structură de beton din motive de rezistenţă, de siguranţă, antivandalism, dar şi pentru încadrarea în conceptul arhitectural al întregului proiect. Chiar dacă această protecţie ar fi fost din alte materiale (ex. metal), golurile dintre elemente ar fi trebuit să fie de maximum 10 cm, conform legii, ceea ce ar fi dus, oricum, la obturarea vizibilităţii, în dreptul respectivelor elemente.

Potrivit Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii precum şi a regulamentelor de recepţie finală, constructorul este direct răspunzător pentru respectarea întocmai a specificaţiilor tehnice ale proiectului. În prezent, în Mangalia sunt în derulare două proiecte europene - Parcul Evergreen şi Aleea Teilor, ambele urmând să fie finalizate în această primăvară, conform documentaţiei tehnice aprobate de Consiliul Local”.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369