REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Se ascut săbiile pentru şefia PSD: Dragnea şi Ghiţă candidează în tandem. Reacţiile social-democraţilor

Se ascut săbiile pentru şefia PSD: Dragnea şi Ghiţă candidează în tandem. Reacţiile social-democraţilor

Replica API 23 octombrie 2014 | 01:24 135

Zilele lui Dan Şova, numărate

Zilele lui Dan Şova, numărate

Liviu Dragnea

Vremuri din ce în ce mai grele pentru premierul Victor Ponta, care este nevoit să asiste la un adevărat măcel la vârful partidului, între greii PSD, care îşi aranjează „cărţile” pentru perioada de după alegerile prezidenţiale.

Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă vor candida în tandem pentru şefia PSD, după alegerile prezidenţiale, în cazul în care Victor Ponta se va instala la Cotroceni. Cel puţin, aşa se prezenta situaţia în prima parte a zilei de miercuri. În a doua parte, cărţile s-au dat pe faţă şi scandalul din spatele uşilor închise a ieşit în spaţiul public: Ponta nu mai este dorit de liderii PSD, iar tabăra sa susţinătoare este din ce în ce mai rarefiată. În jurul lui Dragnea s-au raliat încă din primele clipe întreaga suflare social-democrată, iar printre primele „victime” din jurul lui Ponta se regăseşte Dan Şova, autosuspendat din PSD, căruia i s-au închis toate uşile. Dragnea ar urma să candideze la Congres pentru funcţia de preşedinte al partidului, iar Ghiţă pentru cea de preşedinte executiv. Vicepremierul PSD a declarat, miercuri, că va face echipă cu Sebastian Ghiţă pentru conducerea partidului, dar că în acest moment preferă să se concentreze pe campania electorală.

Viitor sumbru pentru Dan Şova

Marţi, ar fi trebuit să aibă loc un miting PSD pentru susţinerea lui Victor Ponta, care însă a fost anulat, decizie de care, din câte se pare, Marian Vanghelie nu este străin. De altfel, despre primarul Sectorului 5 nici deputatul PSD de Constanţa, Mădălin Voicu, nu are o părere foarte bună, pe care îl vede plasat „în altă tabără”. De asemenea, Voicu a detaliat pentru „Replica” de Constanţa şi alte aspecte din culise. „Domnul Dragnea este o persoană pregătită din punct de vedere organizatoric, care are experienţă şi care cred că are suficient de multă credibilitate. Legat de domnul Ghiţă, nu că aş avea rezerve, dar nu are suficient de multă experienţă şi nu este suficient de pus la punct cu ceea ce înseamnă organizarea partidului, nu ştiu cât de mult teritoriu îl cunoaşte sau şi-l doreşte, dar, la urma urmei, fiecare are dreptul să candideze sau să-şi dorească un rol de conducere în partid. (...) Despre Şova, prefer să nu mă pronunţ. Vanghelie, la rândul lui, o persoană colerică, dar care are totuşi experienţă în organizare. Dar, ei fac parte din altă categorie. Cel puţin Vanghelie, este, a fost şi probabil va fi în continuare un susţinător al lui Mircea Geoană. Şova, nu cred că reprezintă vreun interes nici în Bucureşti, nici în teritoriu. Nu ştiu de ce a fost propulsat direct în calitatea de purtător de cuvânt. Dar, Dragnea are experienţă şi trebuie să recunoaştem că el a răspuns în ultimii 2-3 ani de zile de multe lucruri organizatorice, care au fost în mare măsură rezolvate de domnia sa”, a spus Voicu, pentru „Replica” de Constanţa, care a completat cu faptul că viitorul lider al PSD trebuie să fie „curat”. „Poate oricine să îşi depună candidatura. Problema este nu cum e aranjată treaba la Bucureşti. Problema este de a convinge sau a fi susţinut din teritoriu. Problema nu este a PSD central, ci pe întreaga ţară, de acolo lucrurile trebuie gândite, rezolvate şi orice candidat trebuie să fie şi credibil, dar şi vânos, că altfel doar aşa că ne prezentăm pentru funcţie nu e suficient. Şi să fie şi curat! Adică, aici e o problemă. Sunt mulţi care, probabil, ar putea fi luaţi în calcul, dar dacă majoritatea au probleme, aici e o chestiune care ţine de imaginea partidului”, a concluzionat Voicu, pentru „Replica”.

Andronescu şi-ar dori o funcţie

Primul lider care şi-a anunţat, marţi, susţinerea pentru tandemul Dragnea – Ghiţă a fost liderul PSD Ilfov, Gabriela Firea. „Eu mă bucur că există această confirmare. Pentru filiala PSD Ilfov, ar trebui să ne reunim într-un Birou Permanent Judeţean. Pot să vă spun care este impresia: colaborăm cu domnul Sebastian Ghiţă şi domnul Dragnea. Sunt absolut convinsă că filiala Ilfov va sus_ine acest tandem”, a spus Firea. Acesteia i s-a alăturat şi un alt nume greu din PSD, Ecaterina Andronescu, care a declarat pentru „Replica” de Constanţa că este „absolut de acord cu domnul Dragnea”. „Noi avem o decizie, pe care am luat-o la Orăştie şi eu aş vrea să respect această decizie, dar, pe cei doi îi cunosc, sunt colegii noştri, nu pot să spun că am ceva împotriva lor, dar din punct de vedere al deciziei, ea era pentru perioada de campanie. Sunt de acord cu ce a declarat domnul Dragnea, că acest partid trebuie să meargă înainte, are istorie şi va trebui să aibă şi viitor, pentru că viitorul acestui partid se leagă de ceea ce ne-am propus noi să facem pentru dezvoltarea României. Mi se pare că este important, românii trebuie să menţină încrederea în PSD, că angajamentele luate vor fi duse la îndeplinire. Sunt o susţinătoare a ideii că PSD trebuie să meargă mai departe şi să-şi ducă la îndeplinire responsabilităţile pe care le-a luat şi, deocamdată, am avut angajamentul de la Orăştie”, a declarat Andronescu. De asemenea, fostul ministru al Educaţiei, care nu a dorit să comenteze despre viitorul politic al lui Dan Şova sau Marian Vanghelie, a menţionat că ar fi interesată să se îndrepte, la rândul său, spre o funcţie importantă în partid, la Congresul de după prezidenţiale. „De ce n-aş avea (aspiraţii – n.r.)? Nu m-am gândit, că deocamdată avem alegerile prezidenţiale, dar mai avem timp”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614