REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Se clarifică situaţia poliţiştilor: majorare salarială pentru orele muncite la sfârşit de săptămână şi sărbători legale

Se clarifică situaţia poliţiştilor: majorare salarială pentru orele muncite la sfârşit de săptămână şi sărbători legale

Replica API 30 ianuarie 2015 | 22:23 159

Act normativ publicat în Monitorul Oficial

Act normativ publicat în Monitorul Oficial

Veşti bune pentru poliţişti! Pe 23 ianuarie anul curent a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ ce vizează activitatea structurilor Poliţiei Române. Mai exact, se pare că problema orelor muncite suplimentar şi a liberelor începe să se clarifice. Este vorba despre majorarea salarială pentru personalul MAI, care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, se sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Ordinul viceprim-ministrului MAI, Gabriel Oprea, reglementează condiţiile de acordare, în anul 2015, a majorării salariale prevăzute de art. 13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne. Prin urmare, majorarea se acordă pentru personalul care desfăşoară activităţi în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, denumite în continuare zile de sărbători legale, în cadrul duratei normale a timpului de muncă, iar în zilelede sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale, peste durata normală a timpului de muncă. Majorarea se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective şi se determină pe baza raportului dintre solda lunară/salariul de bază şi durata normală a timpului de muncă din luna în care s-au desfăşurat activităţile. Pentru activitatea care se desfăşoară în cadrul timpului normal de lucru, inclusiv în ture sau schimburi, în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale, în cadrul duratei normale a timpului de lucru, majorarea se plăteşte prin adăugare la drepturile salariale cuvenite în luna în care se efectuează plata. Pentru activitatea desfăşurată peste durata normală a timpului de lucru, în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale, indiferent de modul de organizare a programului de lucru, majorarea se plăteşte prin adăugare. Timpul liber corespunzător se acordă pentru munca desfăşurată în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale peste durata normală a timpu lui de lucru şi presupune că pentru numărul de ore lucrate se acordă acelaşi număr de ore libere plătite.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102