REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Se construieşte o fermă de tăuraşi în judeţul Constanţa

Se construieşte o fermă de tăuraşi în judeţul Constanţa

Replica API 29 decembrie 2016 | 18:21 760

Judeţul Constanţa va avea în curând o fermă de tăuraşi. Darlaiani Iancu reprezentant al Zoomed Impex SRL s-a adresat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa în vederea obţinerii avizului de mediu pentru proiectul “Înfiinţare fermă de îngrăşare tăuraşi”. Prin intermediul acestei investiţii beneficiarul propune construirea unei ferme pentru îngrăşare tăuraşi cu capacitatea de 728 capete/serie.

Ferma va fi amplasată pe un teren cu suprafaţă de 29800 mp şi va cuprinde un grajd pentru îngrăşare tăuraşi, o mini fabrică FNC, un depozit cu destinaţie multiplă –fanar, depozit utilaje şi magazie materiale, platforma pentru depozitare dejecţii solide, container frigorific pentru mortalităţi, drumuri şi alei de acces. Amplasamentul fermei zootehnice aparţinând SC ZOOMED IMPEX SRL este situat la distanţe mari faţă de ariile naturale protejate. Cel mai apropiat sit de importantă comunitară se află la o distanţă de cca. 4 km, iar cel mai apropiat sit de protecţie specială avifaunistică se află la peste 10 km de limita amplasamentului.

Potrivit caracteristicilor proiectului, sectorul îngrăşare proiectul prevede o structura specifică, specializată care să optimizeze performanţele productive ale animalelor îngrăşate. În această structura vor fi îngrăşaţi în special masculii cu greutate finală mare (chiar şi până la 750 kg). Soluţia adoptată permite creşterea animalelor pînă la ajungerea greutăţii finale fără a îngreuna în nici un fel gestionarea şi curăţarea boxelor. Furajarea se face cu remorcă tehnologică iar animalele se furajează printr-un grilaj specific de furajare format din două bare care se ridică pe verticală în funcţie de vârstă tăuraşilor. Boxele sunt distribuite stânga –dreapta aleii de furajare.

Fiecare boxa adăposteşte circa 14 capete tăuraşi. Patul de odihnă este format din paie mărunţite care se distribuie de pe aceeaşi alee de furajare. Patul este în pantă astfel încât animalele cu picioarele vor duce dejecţiile şi paiele consummate către aleea de mişcare din exterior care este curăţată cu ajutorul plugurilor racloare olodinamice, speciale pentru dejecţii fibroase provenite de la tăuraşi. Astfel nu se intră niciodată în interiorul boxelor de animale care vor rămâne în acest mod liniştite fără fenomene de stres şi competiţie.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102