REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Se păstrează „tradiţiile” de Paştele Blajinilor: mese întinse printre cavouri şi grătare!

Se păstrează „tradiţiile” de Paştele Blajinilor: mese întinse printre cavouri şi grătare!

Replica API 24 aprilie 2017 | 00:00 423

Mii de constănţeni au mers de Paştele Blajinilor, în cimitirele din oraş. Dacă unii au mers la Cimitirul Central Constanţa, doar pentru a împărţi pachete, ca să fie primite de morţi, alţii au întins mese pline cu bunătăţi şi au încins grătare, aşa cum se întâmplă de câţiva ani încoace! Iar după ce bucatele au fost sfinţite de preoţi, a început ospăţul.

Mare "petrecere" în cimitirele din Constanța! Asta după ce romii, conform tradiției pe care o promovează de ani buni privind Paștele Blajinilor, au întins mese peste morminte ca să cinstească memoria răposaţilor, chiar în locul unde sunt înmormântaţi. Astfel de imagini au fost suprinse în Cimitirul Central din municipiu în dimineața zilei de 23 aprilie a.c. Parcă în acest an spiritele au fost mai liniștite, iar țiganii nu au mai adus lăutari în cimitire. Nici grătarele nu au apărut, însă să nu uităm că mai este și astăzi (n.r. - luni, 24 aprilie, a.c.) o zi.

Obiceiul romilor spune să cinstească astfel memoria răposaţilor, chiar în locul unde sunt înmormântaţi. Aşa că întind mesele printre cruci, direct pe morminte, cu toate că în unele oraşe ar putea fi amendaţi pentru tulburarea liniştii publice. În Constanţa, ţiganii au animat cimitirele dis de dimineaţă. Paştele Blajinilor sau Paştele Mic ori Paştele Morţilor, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătoreste la o săptămână după Sfintele Paşti. Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei trecuţi în nefiinţă. În tradiţia populară se spune că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cum sa intizi masa printre moriminte sa mananci acolo? asta e patologie ca si pupatul de oase. ce natie inapoiata. mancati ma in conditii igieince acasa, cum mancati asa pe cavoruri? mortii sunt maorit doar nu esti nebun sa crezi ca baga mortu putrezit? haha cat de prosti sunteti
3
0
va rog frumoa sa nu radeti de mine, dar ma scuzati TIGANII sunt ordocsi de sunt ingropati in cimitirele noastre, adica sunt botezati in mod ortodox in bisericile noastre ?????
3
2
Se tiganizeaza si crestinismul.Nimeni nu i-a masuri in cimitire si biserici?
4
0
Stati acasa linistiti ca tiganoii isi fac de cap. O sa intre si peste voi in case. Treziti-va proetenasi...sa le retragem cetatenia ,le confiscam tot, si afara din tara in curu' gol.Sa isi faca un nou stok catre tarile calde.
6
0
a ti vrut sa scrieti PASTELE TIGANILOR..ca eu vad numai tigani prin cimitir
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920