REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sediul Patriarhiei Române ar putea fi mutat la Constanţa. IPS Teodosie: „Nu râvnesc, chiar aş refuza”

Sediul Patriarhiei Române ar putea fi mutat la Constanţa. IPS Teodosie: „Nu râvnesc, chiar aş refuza”

Replica API 6 aprilie 2015 | 15:42 611

De Florii s-au împlinit 14 ani de la întronizarea Arhiepiscopului Tomisului

De Florii s-au împlinit 14 ani de la întronizarea Arhiepiscopului Tomisului

IPS Teodosie

De 14 ani, Ierarhul Tomisului este Întâistătător şi părinte al dobrogenilor. A venit într-un moment de cumpănă pentru Eparhia Tomisului, iar de atunci a avut o activitate deosebită, au mărturisit preoţii la slujba săvârşită în data de 5 aprilie. Întronizarea în Scaunul Arhiepiscopal a avut loc în Duminica Floriilor, 8 aprilie 2001, la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Călăuzit de a nu lăsa mult timp Eparhia Tomisului fără cârmuitorul ei canonic, Prea Fericitul Părinte Patriarh a convocat la Bucureşti, pentru ziua de 21 februarie 2001, Colegiul Electoral Bisericesc, în vederea alegerii noului Arhiepiscop. În urma votului membrilor Consiliului Electoral Bisericesc Înalt Prea Sfinţitul (IPS) Teodosie fost ales pentru scaunul Arhiepiscopal de la Tomis. „Eparhia Tomisului rămăsese fără păstor şi Dumnezeu L-a trimis la Constanţa”, au explicat preoţii.

Pentru IPS Teodosie venirea aici a fost sosirea la locurile sfinte, căci Dobrogea este cel mai sfânt pământ al ţării noastre, pe care a călcat Sfântul Apostol Andrei, unde a propovăduit şi i-a creştinat pe strămoşii noştri. “Înalt Prea Sfinţite Arhiepiscop, am primit şi eu poruncă, şi facem ascultare, să vorbesc câteva lucruri despre persoana omagiată astăzi (duminică, 5 aprilie a.c. –n.r.), persoana Înalt Prea Sfinţiei Voastre. (…) Înalt Prea Sfinţitul nostru Arhiepiscop împlineşte astăzi (duminică –n.r.) 14 ani de când păstoreşte Eparhia istorică şi străveche a Tomisului. Istoria ne arată că aceste tărâmuri păstorite la începuturi de Sfântul Apostol Andrei au cunoscut în decursul veacurilor ierarhi de seamă”, a spus Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Fantaziu în predica sa.

Dobrogea nu este doar o simplă fâşie de pământ între Dunăre şi Marea Naegră, ci o adevărată stare de spirit, ne explică părintele. Dobrogea a fost numită de către un mare istoric şi arheolog român, Radu Vupe, un adevărat cazan al popoarelor. „Aici, la Constanţa, la Tomis, a fost Primul Scaun Episcopal, primul episcop care a păstorit aici şi care a fost aşezat ca episcop de către însuşi Sfântul Apostol Andrei. Primul Ierarh cunoscut documentar pe tot teritoriul ţării noastre este Episcopul Evanghelicus al Tomisului, care a păstorit aici şi a dus la credinţă, botează, catehihează pe părinţii celui care a fost mai târziu Sfântul Mucenic Epictet şi propovăduitorul său Astion. Întrucât Scaunul de aici este cel mai vechi dintre toate scaunele episcopale, arhiepiscopale, mitropolitane şi chiar decât Patriarhia Română, firesc ar fi ca aici, la Tomis, să se mute reşedinţa, sediul Patriarhiei Române”, a explicat Arhimandritul Paisie. El a argumentat că aşa cum în celălalte ţări din Europa, reşedinţa conducătoare a bisericii franceze nu este Parisul capitala, ci este oraşul Lyon, acolo unde s-a înfiinţat cel mai vechi scaun episcopal, tot aşa ar putea fi şi în România.

„În Spania nu este la Madrid, ci la Toledo. În Germania nu este nici la Berlin, nici la Bohn, ci este la Mainz. În Portugalia nu este la Lisabona, ci este în oraşul Porto. Aşa încât, ce am spus nu retrag. Mai ales că şi cu ani în urmă când s-a înfiinţat Arhiepiscopia Tomisului şi când înaintaşul Prea Sfinţiei Voastre, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Lucian a fost înscăunat aici i s-a propus chiar răspăsatuui Patriarh Teoctisc ca scaunul Patriarhiei să fie Constanţa, să fie al Tomisului. Ce mare bucurie am avea dacă vom aştepa într-o bună zi să urce treptele şi să intre la sujbă îmbrăcat cu totul în alb Înalt Prea Sfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Luna Aprilie, spun astrologii, este luna în care se nasc s-au acced la conducere cei care au vocaţie de conducători. Mulţi dintre conducători, fie bisericeşti, fie laici, s-au născut în luna aprilie. Au urcat treptele ucrările în luna aprilie. Să dea Dumnezeu să meargă aestă profeţie cu bun spor mai departe aşa cum a mers şi până acum. Eu am să vă rog să mă iertaţi. Emoţiile şi-au spus cuvântul din plin. Este boala mea cea mai grea de care nu am să mă lecuiesc niciodată”, a conchis Arhimandritul Paisie.

Arhiepiscopul Tomisului a ţinut să precizeze enoriaşilor că nu râvneşte la scaunul de patriarh: „Sigur că părintele Paisie zice că nu răspunde că e bătrân, de aceea spune tot ce gândeşte. Ne-a făcut şi o istorie interesantă. Nu râvnesc, chiar aş refuza să fie aici scaunul Patriarhal. Poate cine ştie, printr-o împrejurare istorică, peste sute de ani, dar nu acum. Nici într-un caz. Îi mulţumesc pentru cuvintele frumoase, de duh, care le spune, pentru că este un istoric iscusit. Dacă l-aţi asculta câte ştie din culisele istoriei, aţi înţelege că părintele Paisie este o enciclopedie”.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218