REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Şefii Portului Constanţa continuă să plătească ilegal avocaţi, deşi raportul Corpului de Control i-a dat deja pe mâna DNA

Şefii Portului Constanţa continuă să plătească ilegal avocaţi, deşi raportul Corpului de Control i-a dat deja pe mâna DNA

Replica API 2 septembrie 2015 | 00:45 1105

Numai în 2015 au fost cumpărate abuziv servicii juridice de 250.000 lei

Numai în 2015 au fost cumpărate abuziv servicii juridice de 250.000 lei

Valeriu Ionescu, directorul general al APC

Portul Constanţa continuă să cumpere servicii juridice de la case de avocatură fără aprobarea acţionarului majoritar, deşi acest lucru reprezintă infracţiune care ţine de competenţa DNA, după cum au stabilit inspectorii Corpului de Control în primăvara acestui an. Teoretic, Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să sesizeze deja DNA, aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri, situaţie în care abuzul în serviciu înfăptuit de şefii Portului Constanţa capătă aspect de formă calificată şi continuată.

Potrivit datelor oficiale, numai în 2015, în intervalul ianuarie- august, au fost efectuate plăţi în valoare totală de 247.825,44 lei către trei case de avocatură din Bucureşti. O parte din acestea s-au făcut inclusiv după apariţia, în iunie 2015, a raportului Corpului de Control care le considera ilegale, de unde putem vedea respectul pe care şefii Portului Constanţa îl poartă fraierilor din conducerea Ministerului Transporturilor.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC) a plătit în 2015 aproape 250.000 lei, echivalentul a circa 55.000 de euro, către trei firme de avocatură: SCPA Ceparu şi Irimia, SCPA Frunză şi Asociaţii şi Societatea Civilă de Avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Cele mai multe plăţi, 15 la număr, au fost făcute către Ceparu şi Irimia, ultima, în valoare de 10.929,1 lei, fiind facturată pe 03.08.2015 şi reprezentând contravaloarea serviciilor de asistenţă juridică prestate în luna iulie. În total, societatea de avocatură Ceparu şi Irimia a primit de la APC, în intervalul ianuarie- august 2015, suma de 89.994,14 lei.

Cei mai mulţi bani i-au primit însă cei de la Frunză şi Asociaţii, care au încasat, în intervalul februarie- iulie 2015 patru tranşe în valoare totală de 127.329,9 lei, de asemenea, pentru asistenţă juridică. În fine, avocaţii de la NNDKP au încasat de la APC, în ianuarie- februarie 2015, suma de 30.501,4 lei. De remarcat faptul că, la NNDKP, unul din asociaţi, Ana Diculescu Şova, este mama fostului ministru al Transporturilor Dan Şova, iar firma primea bani de la port inclusiv în perioada în care acesta ocupa demnitatea menţionată.

În raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, din iunie 2015, se aminteau doar serviciile prestate de Ceparu şi Irimia, dar situaţia acestora este trasă la indigo cu a celorlalte două societăţi de avocatură. Inspectorii Corpului de Control făceau referire la contractul încheiat în noiembrie 2013 cu avocaţii de la Ceparu & Irimia pentru o perioadă de 6 luni, prelungit apoi la 12 luni şi ulterior la 18 luni, cu un onorariu de 2.000 de euro pe lună, fără alte cheltuieli de transport, hrană, cazare etc.

Inspectorii MT au descoperit că toate contractele în discuţie au fost în totalitatea lor ilegale, asumate exclusiv prin voinţa directorilor şi administratorilor, fără aprobarea acţionarului majoritar, Ministerul Transporturilor. Actele au fost încheiate fără ca în prelabil să fie solicitată şi obţinută aprobarea conducerii MT şi fără ca reprezentanţii Ministerului în AGA să fie mandaţi să aprobe achiziţia de servicii juridice.

În plus, potrivit aceleiași OUG 26/2012, companiile naționale si societățile comerciale cu capital de stat, care au în structura organizatorică departament juridic – CNAPMC are un serviciu juridic cu 5 oameni -, nu pot să achiziționeze servicii juridice de consultanță. Culmea tupeului este că unul din motivele pentru care şefii Portului Constanţa au angajat, pe blat, avocaţii de 2.000 de euro pe lună a fost acela de a da în judecată ministerul, adică propriul angajator, din banii acestuia. Conform inspectorilor, directorii şi administratorii din port au contestat în instanţă tocmai concluziile unui alt raport al Corpului de Control al MT, din iunie 2013, care evidenţia, de asemenea, ilegalităţile şi abuzurile comise de şefii companiei portuare.

Şefii portului cer acuma voie de la minister pentru contractele pe care le-au încheiat de capul lor încă din 2013

Prejudiciul adus portului prin plăţile ilegale către Ceparu şi Irimia se ridica la 190.871 lei, până la data de 12.05.2015, se arăta în raportul Corpului de Control, dar şefii companiei au continuat, nestingheriţi, să facă astfel de plăţi ilegale şi după acea dată. Corpul de Control al Ministerului recomanda și sesizarea ANRMAP în acest caz și atrăgea atenția asupra indiciilor de săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu. Iar potrivit prevederilor OUG 43/2002 privind activitatea DNA, aceste fapte încadrabile în legea 78/2000 sunt de competența DNA, concluzionează raportul.

În tot acest scandal, în care conducerea MT cheamă DNA-ul în port, Consiliul de Administraţie a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru data de 3 septembrie, primul punct de pe convocator fiind, ce ironic, „informare privind acţiunile întreprinse în legătură cu rapoartele întocmite de Corpul de Control al MT, rapoarte înregistrate cu nr. 651/2015 şi 22539/2015”.

La fel de ironice sunt şi prevederile de la punctele doi şi trei ale convocatorului: „aprobarea achiziţionării unor servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare pentru susţinerea dosarului nr. 59189/3/2010 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti- Secţia de Contencios Administrativ”, respectiv „aprobarea achiziţionării unor servicii juridice de consultanţă şi asistenţă pentru gestionarea modalităţii de aplicare a dispoziţiilor a prevederilor OMT nr. 1286/2012 asupra unor operatori portuari şi pentru formularea unor acţiuni în instanţă în vederea obligării acestora la încheierea contractelor specifice”.

Cu alte cuvinte, şefii APC cer acum voie ministerului să încheie contracte pe care ei le-au parafat deja, de capul lor, încă din 2013 şi pentru care au cheltuit, abuziv, sute de mii de lei. Reamintim că APC este condus de un Consiliu de Administraţie alcătuit din Lucian Băluţ (preşedinte demisionar), Viorel Ion Olea, Valeriu Nicolae Ionescu, Adrian Cighi, Flavia Cristina Teodosiu, Marcela Mariana Frigioiu şi Tudor Baltă. Directorul general al companiei portuare de stat este Valeriu Nicolae Ionescu, în timp ce postul de director general adjunct este ocupat de Decebal Şerban.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218