REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Șeful ANRE, Dumitru CHIRIŢĂ, are SALARIU de 7 ori mai MARE față de când era deputat

Șeful ANRE, Dumitru CHIRIŢĂ, are SALARIU de 7 ori mai MARE față de când era deputat

Replica API 3 ianuarie 2021 | 20:59 5415

Dumitru Chiriță, președintele PSD al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), are ca șef al acestei instituții un salariu de mai bine de 7 ori mai mare decât atunci când era deputat. Chiriță câștigă peste 56.000 de lei net pe lună, echivalentul a circa 11.500 de euro, fiind astfel printre cei mai bine plătiți angajați de la stat din Europa. ANRE este instituția care a ținut la secret până în ultima clipă pentru români faptul că vor plăti și cu 26% mai mult la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021.

Românii au aflat abia în ultimele zile ale anului trecut că piața energiei electrice se liberalizează de la 1 ianuarie 2021, iar cei care nu au încheiat contracte pe piața liberă vor plăti și cu 26% mai mult la lumină, chiar din această lună.

Responsabilitatea aparține în totalitate ANRE, instituție a statului profund politizată care acționează aproape exclusiv în avantajul marilor companii și împotriva intereselor populației.

ANRE era obligată prin lege să anunțe din timp consumatorii români despre liberalizarea pieței energiei electrice cu începere de la 1 ianuarie 2021, astfel încât aceștia să aibă timp să încheie noile contracte, de pe piața liberă, în condițiile în care cei care nu fac acest lucru vor rămâne să fie taxați în regim de serviciu universal, la prețuri mult mai mari decât cele concurențiale.

ANRE a ascuns însă intenționat acest lucru, avantajând astfel furnizorii de energie electrică, care vor încasa luni de zile de acum înainte facturi umflate cu peste 25% de această lipsă de informare a populației, în timp ce românii vor fi păgubiți cu sume uriașe, de ordinul miliardelor de euro.

Practic, la o factură de 100 de lei la energie electrică, românii vor scoate din buzunar începând din această lună cu 25 de lei mai mult.

Dumitru Chiriță câștigă într-o zi mai mult decât salariul minim pe o lună

Președintele ANRE și cel care a orchestrat astfel acest jaf de proporții naționale este Dumitru Chiriță, deputat PSD și lider de sindicat, celebru deja pentru contractele de zeci de milioane de euro primite de la companiile energetice de către firmele de contoare pe care le controlează.

Chiriță câștigă din această funcție, pe care o ocupă din 2017, unul dintre cele mai mari salarii la stat din întreaga Europă: peste 56.000 de lei net pe lună. Practic, președintele ANRE încasează într-o singură lună salariul minim pe aproape 2 ani al unui român de rând. Sau, printr-o altă analogie, Dumitru Chiriță câștigă un salariu minim și jumătate pe economie în fiecare zi.

Electrician de profesie, Chiriță a făcut Dreptul la o universitate particulară, fără a preciza când anume s-a întâmplat acest lucru. A fost vicepreședintele Blocului Național Sindical, în perioada 1990-2000 a fost președintele Federației Nationale a Sindicatelor din Electricitate "Univers", iar în perioada 1990-2011 președintele Sindicatului Liber Independent "Energia".

Din 2000 este deputat PSD, iar între 2004 și 2008 a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Ascensiunea la șefia ANRE a însemnat pentru Chiriță majorarea de mai bine de 7 ori a salariului, de la circa 7.400 lei net lunar în 2007, la peste 56.000 de lei, bani în mână, la această dată.

Dumitru Chiriță, în spatele căpușei Sindserv

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Dumitru Chiriță deține 14.000 metri pătrați de teren în Tărtășești (Dâmbovița) și o pădure în Argeș.

Are un apartament cu o suprafață de 94 metri pătrați în București și o casă de 441 metri pătrați în Tărtășești, o mașină Lada 1200 și o Dacia Duster.

Președintele ANRE a declarat 7.300 de euro din vânzarea unei Kia Ceed către Ion Constantin Bogdan și două conturi bancare cu o valoare totală de 725.000 de lei.

Chiriță a mai declarat 753.435 de lei din vânzarea unui teren intravilan din Tărtășești.

La capitolul venituri, soția Ioana Chiriță încasează un salariu anual net de 59.638 lei ca angajată a Termoelectrica SA, în timp ce președintele ANRE a declarat venituri nete de 681.156 lei.

Printre veniturile care nu se află la vedere pot fi menționate zecile de milioane de euro pe care Sindserv SA le încasează an de an de la ENEL, Electrica și E.ON. Celebra firmă căpușă a Electrica, deținută de liderii de sindicat conduși de Dumitru Chiriță, este angajată să citească contoarele de energie electrică în toată țara, inclusiv la Constanța. Serviciile acesteia se regăsesc, firește, în facturile de electricitate pe care le plătim toți, la fel și salariul de peste 56.000 lei net pe lună al lui Dumitru Chiriță.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Salariy de nabab, Lucru nekurat frator !
2
0
mai imbuibatule nu iti este frica de dzeu, sau dta crezi in dzeu?, cum iti permiti, dupa ce iei lunar in mana cat ia un pensionar intr-un an- pentru ce, ai famile, ai- ai ru de- ai- banii tai iti ajung sa ii ingropi pe toti in bani. Nu te gandesti ca vei fi blestemat de romanii care nu au ce pune pe masa, nu au bani de medicamente? Sa iti fie rusine si sa ai parte, tu si familia ta, de umilinta la care supui tu roamanii. A mai incercat unul- detinutul draknea- si este acolo unde trebuia- poate te ajuta dzeu si ajungi si tu dupa gratii
5
0
pina nu dispare ccr si avocata poporului care sint sub papuc psd nu se poate taia specialele S-a incercat si stiti ca astia au zis ca nu-i constitutional A disparut psd majoritar din parlamentul pe care il controla urmeaza jigodiile astea Nu mai au mult
7
1
Ai perfecta dreptate!! TOT KAKATUL DIN LUME LA LINS si INGHITIT si CU LIMBA PE PAINE LA INTINS!!!
2
0
Vreau sa stiu,cum dracu seface ca la o scara de bloc cu 36 de familii si unsingur cablu de alimentare pot fi ,sa zicem, 4 furnizori de energie! Isi impart cablul pe bucati? Au a untat chestia asta pe 23 decembrie cand tot romanul se pregateste de Craciun! E corect? La tara.unde nu e net,de unde afla lumea, cum procedeaza? Cat despte nesimtitul asta, ce face el pt geamantanul de bani cu care il cadoriseste statul tembel numit Romania? Tata Glontu' stie!
5
1
Cate guri are buhaiul asta frate???? Si ba bateti joc de alocatiile de mizerie ale copiilor!!! Rusine pnl,usr,si care or mai fi
4
4
Ne meritam soarta daca ne spunem parerile doar pe la colturi.
8
2
astea sunt salariile facute de psd , pt ei ! votantii psd, adica pensionarii milogi si asistatii sociali de culoare care fug de munca si stau cu mana intinsa la ajutor social, nu sunt interesati de cat fura psd, ei se multumesc cu frimituri! urgent trebuie o noua lege a salarizarii , CORECTA! o noua lege a pensiilor, numai pe baza contributiei, cu eliminarea cuvatului special, nimeni nu este mai special !
15
3
Un personaj destept. Si noi sa tindem catre asa ceva. Pisica care nu ajunge la drob zgarie.
9
4
cam pe acolo au si aia de la casa de asigurari de sanatate, tarom,metrorex, aia de la retrocedari cu litigiile ,apc, etc............bani garla irositi de stat pt angajatii de la stat
14
2
Oameni dragi, in ce tara traim?
12
2
Moie pesede si simpatizantilor
11
9
Eu te-as da in judecata daca as fi asta! Pt calomnie. E termen pana la sfarsitul lunii sa se incheie contractul, si nimeni nu plateste mai mult. Mai mult, contractul va putea fi incheiat oricand. Si colac peate pupaza, anre a anuntat de mult! Au fost trimise scrisori. Companiole de energie nu au publicat ofertele. Jurnalista lu peste!
10
16
Ca sa stiti cine v-a marit pretul la gaze si curent.
18
7
In cazul asta este un electrician repetent, la Oficiu ptr prevenirea spalarii banilor era un cretin cu BAC falsificat la 30 de ani. Asta este tara noastra de cacat, marca PSD, PNL, ALDE, USR, AUR sau restul cloacei de jeguri umane tip Banias si Tariceanu ori Dragnea si Dancila. Streangul este singura solutie de redresare. Sau Covid-19 si Novaciok
17
1
Este foarte interesanta situatia acestor slugoi politici sinecuristi. Vom afla vreodata cat ia in realitate? Cum isi imparte salariul urias? Cate procente da la partid cate procente da la sefii politici si in ce raport? Ciuma politica a ramas si-a schimbat doar culoarea!
14
1
electrice , merita salariu mai mare de la amarastenii cotizanti pentru doua becuri si un frigider, el poate sa plateasca oricat!
17
0
Ce salariu are grasanu asta sa ma kac pe pieptu lui de orfan
16
3
Aoleu, asta nu a mai cotizat la voi? Ca de obicei voi nu atacati institutiile statului si infractorii pusi in functii grase
13
1
Numai intr-o Tara de cacat in care traim se piate asa ceva
21
0
daca se dovedeste ca aceasta institutie nu a anuntat populatia in termenul legal ,despre liberalizarea pietei energiei electrice,atunci toti cetatenii sa ceara acestei institutii si implicit acestui "electrician"diferenta de pret platita in plus.
16
0
si mai taiati din salariile medicilor. Adaugati le indici de performanta astfel incat cei care nu si merita banii sa fie dat afara. Unul din indici sa fie prezenta la munca!!! Adoptati legi astfel incat sa lucreze doar la stat sau doar la privat! de asta Cta a ajuns atat de rau pe domeniul asta!
24
3
Bai gogomanilor de guvernanti, daca nu puneti frana acestor nenorociti cu salariile cat Casa Poporului, nu veti mai avea bani la buget bani nici pentru sanatate nici pentru educatie. Adoptati odata Grila de Salarizare pentru salariatii de la stat. Desfiintati toate sporurile aberante.
27
0
Ca-i psd, pnl sau usr nu conteaza, aici conteaza doar ca e securist. In functiile astea nu ajungi fara sa fi securist acoperit.
30
1
Raspuns: Cei mai saraci din EU, intrebare: De ce votati ma cu smecheri? De ce nu votati unu ca noi? Un no Name? Va plac gastile? Uite ce ne ard, grav e cu prosti in tara asta
28
1
Tre sa fie capabil nenea de are asa leafa, se vede si in rezultate, nivel de trai! La mai mare , si multi PeSeDei!
22
3
iubesc pesedeii si pesedeul in asa fel incat le-as da tot cacatul din lume la lins si inghitit !!! Inclusiv securistilor !!! Si justitiei corupte !!!
26
8

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367