REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Senatorii juriști au respins proiectul de lege prin care aleșii locali și-ar pierde mandatul doar în urma unor pedepse cu executare. Ce spun primarii din Constanța

Senatorii juriști au respins proiectul de lege prin care aleșii locali și-ar pierde mandatul doar în urma unor pedepse cu executare. Ce spun primarii din Constanța

Replica API 22 octombrie 2015 | 00:00 67

Dumitru Dedu, Nicolae Anghel

Juriștii din Senat nu-și doresc modificarea Legii Statutului Aleșilor Locali, în favoarea condamnaților cu suspendare! Un grup de 16 parlamentari a depus un proiect de lege care prevede că primarii, consilierii judeţeni şi locali care au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare nu-şi vor mai pierde mandatul. Iniţiativa legislativă modifică, astfel, Statutul aleşilor locali care prevede, în forma lui, actuală, că aleșii condamnați cu suspendare sau executare să rămână fără mandate. Ei bine, Comisia Juridică din Senat nu a fost de acord cu această modificare, fiind respinsă, cu unanimitate de voturi. Urmează ca proiectul să fie votat în plenul Senatului și apoi să meargă în Camera Deputaților, care este decizională. Aleșii din județul Constanța afectați de actuala lege sunt de părere că ar trebui demiși doar acei primari ori consilieri care au fost condamnați în urma unor fapte care nu vizează ori afectează administrația locală. Asta, în timp ce aleșii cu cazierul judiciar curat sunt de părere că „o condamnare cu suspendare, tot condamnare este“, iar „primarul este oglinda unei comunități, trebuie să fie cel mai curat om“.

Potrivit Statutului aleșilor locali, primarii sau consilierii care au „bifat“ o condamnare definitivă cu suspendare nu mai au voie să-și exercite mandatul. Iar în județul Constanța sunt patru primari care și-au pierdut acest statut, chiar dacă doar trei dintre ei și-au pierdut funcțiile. Vorbim despre aleșii șefi din Tuzla, Oltina, Mircea Vodă și Castelu. Șeful celei din urmă administrații, în speță Nicolae Anghel, a fentat legea, așa că a reușit să-și păstreze funcția. În sprijinul acestora, dar și a altora ca ei, 16 parlamentari au avut strălucita idee de a depune un proiect de lege care prevede că aleșii locali care au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare nu-şi vor mai pierde mandatul. Numai că ea a fost respinsă de juriștii din Senat, urmând să ajungă în plenul Senatului, iar apoi la Camera Deputaților. Cum văd primarii de pe meleagurile constănțene, condamnați, această inițiativă? „Ca fost primar, consider că, dacă ești condamnat cu suspendare pentru fapte care nu privesc activitatea primarului, ai putea să mergi în funcție. La mine era vorba de un braconaj, nu avea treabă cu primăria. Aș fi putut să-mi exercit mandatul. În momentul în care alesul este condamnat sub orice motivație, atunci să-și piardă mandatul. În cazul meu, totul a fost făcut pentru mine“, a declarat fostul primar din Oltina, demis de prefectul Constantin Ion, urmare unei decizii judecătorești din 2013. Acesta a fost condamnat la 2 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul de uz de armă letală fără drept, cu suspendare. Gheorghe Chirciu consideră că a fost demis pe nedrept, precizând că termenul de încercare a expirat, iar pedeapsa a fost executată. Motiv pentru care va candida și la alegerile viitoare. „Eu pot să candidez, termenul de încercare de 2 ani și 2 luni a expirat. Am cazierul curat. Dacă rămân demis în baza ordinul prefectului și nu câștig în instanță, rămân demis pentru mandatul ăsta. Pentru alt mandat, pot să candidez“, a spus Chirciu.

Dumitru Dedu, primarul din Mircea Vodă demis din același motiv, spune că ar fi ipocrit să nu susțină situația sa. Însă, are o nemulțumire: „Problema e că și în Senat și Camera Deputaților sunt condamnați cu supendare, așa, ca noi, dar nu și-au pierdut funcțiile. Asta este viața. Ar trebui să se aplice legea pentru toată lumea, nu pentru unii, pentru alții ciumă“, a spus Dedu, condamnat cu suspendare la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual și uz de fals, spune că legea actuală este pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Nu mai candidează la următoarele alegeri. Însă, are un preferat pe care-l și susține, de altfel. „Eu nu mai candidam, oricum, dar susțin pe viceprimar. În aprilie, expiră termenul de încercare, aș fi putut să candidez. Dar nu mai vreau. El a făcut parte din echipa mea, a mers alături de mine și e cel mai indicat să ducă proiectele la bun sfârșit. În perioada asta a inițiat și alte proiecte bune. Am marjat pe tinerețea lui, pe capacitatea lui de muncă“, a conchis Dedu.

Florian Micu, fostul primar din Tuzla, spune că respectă legea, indiferent dacă-i convine sau nu. Așa că, n-are nici o părere. Totuși, un condamnat cu suspendare este..„cetățean ca oricare altul. Dar...ne supunem legilor. Eu respect legile României. Nu mi se pare normal să piardă mandatele“, a spus Micu, condamnat 2013, după ce s-a descoperit că s-a folosit de cardurile primăriei pentru a alimenta cu combustibil autoturismele ce nu se aflau în proprietatea administraţiei locale. Cât despre o eventuală candidatură la alegerile viitoare...„Candidez, a expirat termenul de încercare. Bineînțeles că voi candida“, a încheiat Micu. La polul opus, sunt primarii ale căror caziere sunt curate ca lacrima. Aceștia consideră o condamnare, indiferent de forma ei, tot condamnare. „Atâta vreme cât e condamnat, indiferent de formă, tot condamnat este. În cazier tot apare. Ca atare, nu cred că e bine să se facă distincția între executare sau suspendare. Fapta tot există. Eu sper să nu se modifice legea“, a spus primarul din Crucea, Gheorghe Frigoi.

„Primarul este oglinda unei comunități, trebuie să fie cel mai curat om“, este de părere Valentin Vrabie. Drept urmare, primarul din Peștera nu are cum să fie în asentimentul colegilor săi...penali. „Mi se pare normal ca alesul local să fie un model pentru societate. Un om care are probleme cu legea, nu poate să mai stea în funcție. Eu așa consider. Dacă politicienii sunt cei care au astfel de probleme, de fapt, astea sunt calitățile lor, de penali, este normal că vor să apere și primarii. Într-o cumunitate, primarul este reprezentantul întregii comunități, pentru toate categoriile sociale, primarul este oglinda unei comunități, trebuie să fie cel mai curajos om, cel mai curat om. Astfel, cred că se va curăța societate civilă prin promovarea în funcțiile administrative a oamenilor de valoare, oamenilor principiali. Ceilalți, să se ducă în zonele societății care-i caraterizează“, a spus Valentin Vrabie, primarul din Peștera.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369