REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Senatorul Banias susţine programul after-school şi o "depolitizare reală" la nivelul unităţilor de învăţământ

Senatorul Banias susţine programul after-school şi o "depolitizare reală" la nivelul unităţilor de învăţământ

Replica API 26 noiembrie 2012 | 00:00 179

Candidat din partea USL pentru încă un mandat,

Candidat din partea USL pentru încă un mandat,

Senatorul Mircea Banias a părăsit PDL şi se află acum, din postura de lider al PC Constanţa, în echipa USL. Candidează pentru încă un mandat de senator şi se declară susţinător al mai multor proiecte iniţiate de administraţia publică locală condusă de primarul Radu Mazăre.

Reporter: Domnule senator, cum s-a derulat până acum campania electorală şi ce aşteptări au oamenii de la dumneavoastră, cei cu care staţi de vorbă în această perioadă?

Mircea Banias: Campania a decurs normal. Noi facem o campanie pe stradă, distribuim materiale de campanie, flyere, calendare, promoţionale, dar cel mai important este că stăm de vorbă cu oamenii. Am vorbit cu foarte mulţi oameni în ultima perioadă şi vă spun cinstit că majoritatea celor cu care stăm de vorbă sunt sătui de scandal, vor linişte, vor o viaţă normală şi vor să trăiască mai bine. E foarte greu să promiţi şi de regulă încercăm să nu promitem lucruri pe care nu le putem realiza. Dar, sunt chestiuni concrete care s-au rezolvat în ultima perioadă şi există speranţa că Guvernul USL îi va ajuta să trăiască un pic mai bine.

Rep.: Şi care sunt principalele lor probleme?

M.B.: Noi am făcut un sondaj, dar le ştiam problemele, pentru că sunt aceleaşi, ale tuturor românilor, dar am avut confirmarea şi prin această cercetare sociologică. Principala problemă cu care se confruntă constănţenii este cea a locurilor de muncă. Îi preocupă, în egală măsură, şi siguranţa cetăţeanului. În ordine, vin problemele legate de sistemul de sănătate, problemele din învăţământul românesc... Revenind la chestiunea cea mai arzătoare - aproape jumătate din cei chestionaţi au spus că sunt preocupaţi de locurile de muncă -, pot să spun că atragerea de fonduri europene este un aspect care ar putea genera locuri de muncă. Din păcate, în ultimii ani foarte multe din proiectele de infrastructură au fost blocate. Cele din Port, pe care le ştiu foarte bine, s-au blocat de aproape doi ani de zile şi, în ultimele luni, există speranţe că vor fi reluate: podul peste canal, digul de larg şi extinderea capacităţii feroviare - sunt toate proiecte cu finanţare europeană care, din diverse motive, au fost oprite, dar care, aşa cum spuneam, încep să se reia. Numai digul de larg, care este o investiţie de aproape 100 de milioane de euro înseamnă câteva sute de locuri de muncă pentru constănţeni. Mai sunt posibilităţi de creare de locuri de muncă prin dezvoltarea turismului, a infrastructurii de turism, şi, în acest sens, am văzut că Primăria Constanţa a început proiecte de reabilitare a Zonei Peninsulare, a falezei, creşterea potenţialului turistic, care, indirect, înseamnă noi locuri de muncă. Şi nu numai locuri de muncă sezoniere, aşa cum se întâmplă în staţiuni, în Mamaia. În Constanţa se poate face turism 12 luni pe an, ceea ce înseamnă venituri mai mari pentru constănţeni. În legătură cu sistemul de sănătate, şi aici sunt probleme, le ştie toată lumea: subfinanţarea sistemului, condiţii proaste în unităţile spitaliceşti, lipsa medicamentelor. Cred că, chiar dacă banii nu sunt mulţi, şi ştie toată lumea că într-o perioadă de criză e greu să suplimentezi fondurile, o mai bună gestionare a fondurilor poate însemna un plus în actul medical. Am văzut în ultimele zile poziţii ale ministrului Raed Arafat, o persoană extrem de competentă, care încearcă să schimbe ceva în acest sistem, în sistemul de achiziţii de medicamente, aparatură şi instrumente medicale, şi cred că printr-o mai bună gestionare a fondurilor se pot obţine beneficii pentru pacienţi.

Rep.: Dar proiectele dumneavoastră, care le prezentaţi cetăţenilor, pentru viitorul mandat, care sunt? Pe scurt.

M.B.: Sunt proiecte pe care le prezentăm toţi candidaţii USL, până la urmă suntem o echipă, iar ele se referă la chestiuni concrete pentru Constanţa. Vom susţine transferul acţiunilor Portului Constanţa către primăriile localităţilor în care portul activează. De asemenea, transferul acţiunilor Aeroportului Mihail Kogălniceanu către Consiliul Judeţean. Mai este proiectul de lege privind instituirea facilităţilor fiscale către operatorii din turism, pe o zonă de fâşie litorală. Acestea sunt câteva proiecte mari pe care le vom susţine. Eu, personal, am anunţat că voi vota şi voi propune amendamente la Legea Educaţiei. Două lucruri concrete în legătură cu acest subiect sunt generalizarea programului after-school la nivel naţional. Există câteva tentative, din păcate, foarte puţine, şi vorbim din nou de lipsă de bani pentru această activitate. Cred că o soluţie foarte bună ar fi atragerea de agenţi economici, de parteneri, care printr-un parteneriat public-privat cu unităţile de învăţământ să investească în asemenea spaţii în care părinţii să-şi ştie copiii în siguranţă după orele de clasă. vorbim în acest caz despre tinerii care muncesc foarte mult şi care au o preocupare în plus, pentru că, după orele de curs, de la ora 12.00 de exemplu, copiii lor sunt nesupravegheaţi şi atunci trebuie rezolvată şi această problemă în aşa fel încât oamenii să stea liniştiţi la serviciu şi să îşi ia copiii cu lecţiile făcute, cu o masă la prânz, pe care copiii să o ia în aceste instituţii. Tot în legătură cu Legea Educaţiei, cred că ar fi foarte bine ca la nivelul instituţiilor şcolare să se producă o depolitizare reală, directorii de şcoli să fie propuşi de consiliile profesorale, şi nu de inspectoratele şcolare, aşa cum se întâmplă acum. Este o chestiune pe care am discutat-o cu colegii mei senatori din comisia pentru educaţie din Senat şi se bucură de susţinere. Voi fi unul dintre susţinătorii unei modificări în acest sens.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614