REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Senatorul Chiru, în aceeaşi „oală” cu fostul primar Cati Hristu: urmărit penal pentru mită din eoliene

Senatorul Chiru, în aceeaşi „oală” cu fostul primar Cati Hristu: urmărit penal pentru mită din eoliene

Replica API 31 octombrie 2014 | 01:02 330

Percheziţii ale DNA Bucureşti la Primăria Cogealac, la sedii de firme şi la persoane fizice

Percheziţii ale DNA Bucureşti la Primăria Cogealac, la sedii de firme şi la persoane fizice

Procurorii DNA Bucureşti au acţionat în forţă în dimineaţa de joi, 30 octombrie, fiind efectuate 22 de percheziţii atât în capitală, cât şi în Constanţa. La malul mării, vizat a fost senatorul PDL Christian Gigi Chiru, în cazul căruia a şi început urmărirea penală, dar şi fostul primar din Cogealac, Cati Hristu. Se pare că este vorba de mai vechiul scandal în care cei doi au fost implicaţi cu privire la construcţia de parcuri eoliene în Cogealac, procurorii menţionând că Gigi Chiru, pe vremea când era şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii, ar fi primit mită pentru a favoriza grupului de societăţi Eolica.

Dubele au luat cu asalt mai multe sedii de societăţi comerciale dar şi locuinţa lui Cati Hristu, fostul primar din Cogealac, cât şi depozitul cu materiale de construcţii din Eforie Sud, fiind cunoscut ca aparţinându-i senatorului PDL. Activitatea Primăriei Cogealac a fost blocată câteva ore. La scurt timp, Gigi Chiru era dus la audieri, la Bucureşti, unde i se aducea la cunoştinţă acuzaţiile. Astfel, el este urmărit penal pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţiii (3 elemente materiale). Potrivit procurorilor DNA, la data de 19 august 2010, suspectul Gigi Christian Chiru a pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale de inspector şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH. Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea.

Mită pentru protecţie juridică în litigiile cu CEZ

Totodată, pretinderea a fost făcută şi în vederea asigurării protecţiei juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. În acest context, la data de 23 septembrie 2011, Chiru ar fi primit de la omul de afaceri suma de 300.000 euro şi a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeaşi persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleaşi scopuri menţionate anterior şi sub forma disimulată a cesiunii către aceeaşi persoană a dreptului de creanţă al „creditorului” Gigi Chiru, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligaţiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părţile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL România. De menţionat că, potrivit datelor disponibile, reprezentant al firmelor Eolica figura, la momentul presupusei şpăgi, Corneliu Dică, personaj cunoscut şi pentru faptul că a derulat afaceri şi cu familia fostului primar Cati Hristu.

Chiru a anulat autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Constanţa pentru CEZ

Tot procurorii DNA Bucureşti, prin intermediul unui comunicat de presă au spus că, având cunoştinţă că sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracţiunilor de dare şi luare de mită, la datele de 19 august 2010 şi 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanţă. În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 şi 12.06.2014, a făcut declaraţii false privind creanţele deţinute, în sensul omisiunii menţiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut şi contractul de cesiune de creanţă. „Suspectului Chiru Gigi Christian i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au precizat reprezentaţii DNA. Reamintim că, în anul 2006, SC Ovidiu Development SRL, prin CEZ, a încheiat un acord scris cu Primăria Cogealac, pentru dezvoltarea unui parc eolian la Cogealac. După obţinerea acordului, SC Ovidiu Development SRL a demarat toate procedurile necesare pentru derularea proiectului. Cu toată documentaţia, SC Ovidiu Development SRL s-a adresat Consiliului Judeţean Constanţa, pentru a obţine certificatul de urbanism, certificat pe l-au şi obţinut, urmând să demareze lucrările de construcţie a eolienelor. Numai că, după alegerile locale, noul primar, Cati Hristu şi Consiliul Local, au retras avizul pe care autoritatea locală îl acordase societăţii Ovidiu Development. De aici a izbucnit un adevărat scandal, intervenind şi Gigi Chiru, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii pe atunci, pentru anularea autorizaţiei de construire emisă de Consiliul Judeţean Constanţa pentru CEZ, motivând că documentul trebuia emis, potrivit legislaţiei, de Primăria Cogealac şi nu de CJC.

Reacţia ACL

Vestea privind cercetarea senatorului constănţean de către DNA a provocat o stare de reţinere şi linişte mormântală în interiorul Alianţei Creştin-Liberale. Formaţiunea din opoziţie s-a abţinut de la comentarii exclusiviste. Co-preşedintele ACL Constanţa, preşedintele formaţiunii locale a PNL, Gheorghe Dragomir, îşi pune „toată încrederea în actul de Justiţie”. „M-aş abţine să fac prea multe comentarii, când sunt atâtea subiecte nu-mi place să comentez, pentru că nu este cazul. Fiind implicat în viaţa politică, aici este clar un act de Justiţie, nu este momentul să facem comentarii pe marginea acestor subiecte. În afară de faptul că întotdeauna mi-am exprimat încrederea în Justiţia română, restul, mai departe, nu fac comentarii. Dintotdeauna, n-am contestat şi nu contest acte de Justiţie şi sunt convins că îşi face datoria corect”, a precizat Dragomir, pentru „Replica”.

Liliana CHIRU, Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218