REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Senatorul Grapă, implicat în escrocheriile lui Alexandru Bălan de la firma de pază Atlantic Security Logistic

Senatorul Grapă, implicat în escrocheriile lui Alexandru Bălan de la firma de pază Atlantic Security Logistic

Replica API 21 august 2014 | 00:00 2826

Arestat şi judecat pentru evaziune, continuă să fure

Arestat şi judecat pentru evaziune, continuă să fure

Alexandru Ion Bălan continuă să fure de la stat şi să-şi bată joc de angajaţi, chiar dacă a fost arestat o dată în iulie 2013 şi trimis în judecată în martie 2014 pentru evaziune fiscală de 1,5 milioane de lei, produsă prin firma de pază ASG Security Logistic. Afaceristul de 28 de ani, în complicitate cu soţia sa, Gabriela Mădălina Bălan, se folosesc de această dată de o altă firmă de pază din Bucureşti, Atlantic Security Logistic, preluată ilegal de la fostul patron şi mutată în municipiul Făgăraş. În schemă mai apar o verişoară a soţiei lui Bălan jr., Steluţa Mădălina Bălaşu, înlăturată apoi din afacere sub pretextul că ar fi fost "sindicalistă", întrucât a cerut să li se plătească salariile angajaţilor, soacra lui, Floarea Lovin, dar şi senatorul liberal de Braşov Sebastian Grapă, naşul de cununie al soţilor Bălan.

Fostul asociat unic şi administrator al Atlantic Security Logistic, Florian Mircea Vlădescu, de 40 de ani, din Bucureşti, a arătat, în exclusivitate pentru "Replica", modul în care a fost escrocat de familia Bălan, cum continuă să comită ilegalităţi Alexandru Ion Bălan, deşi este judecat şi a fost deja arestat o perioadă, dar şi care este implicarea senatorului Grapă. Toate aceste informaţii fac în prezent obiectul unui dosar instrumentat de către Poliţia Făgăraş, o speţă asemănătoare aflându-se şi la Secţia de Poliţie 10 din Bucureşti. "La jumătatea anului 2013 am avut o înţelegere verbală, motivând că nu poate în acel moment să apară în actele societăţii (era cercetat pentru evaziune în cazul ASG Security Logistic şi la scurt timp urma să fie arestat- n.red.) cu numitul Bălan Alexandru Ion, prin care trebuia să-i vând firma pentru preţul de 3.000 de euro. La discuţie a participat şi tatăl numitului, care mi-a promis că totul o să fie legal şi că nu pot să îmi dea banii toţi o dată, ci în rate. Am primit până acum suma de 3600 Ron", ne-a declarat Florian Mircea Vlădescu. Potrivit acestuia, soţii Alexandru Ion şi Gabriela Mădălina Bălan au intrat în Atlantic Security Logistic în martie 2013, prin intermediul Steluţei Mădălina Bălaşu, verişoara soţiei, printr-o mărire de capital în urmă căreia Vlădescu păstra 5% din firmă, restul de 95% fiind trecut pe numele verişoarei. O primă ilegalitate a fost că noul asociat majoritar nu a obţinut avizul Poliţiei pentru modificările din firmă, se arată în sesizarea făcută de fostul patron oamenilor legii. Ulterior, soţii Bălan au folosit pentru activitatea noii lor firme cinci maşini ale ASG Security Logistic, societatea prin care au furat de la stat peste 1,5 milioane lei, fără a întocmi nici un document în acest sens, iar în noiembrie 2013 au mutat sediul social al Atlantic Security Logistic din Bucureşti în Făgăraş, chiar dacă la noua locaţie nu au fost desfăşute niciodată activităţi.

Senatorul Grapă are un om angajat în firma soţilor Bălan, care se ocupă de contractele cu primăriile din colegiul său

Aici apare în ecuaţie şi senatorul Grapă, care pare să ştie cu ce se ocupă finii săi de cununie, din moment ce s-a implicat personal în afacerea acestora. "După această dată (mutarea sediului firmei din Bucureşti în Făgăraş, în noiembrie 2013- n.red.) am fost trimis să mă întâlnesc cu dl. Senator Sebastian Grapă, care i-a şi cununat, şi i-am dat acestuia ştampila firmei personalizata cu "1". Foarte important că această ştampilă apare pe contractele cu primăriile din judeţul Braşov, dar aceste contracte nu sunt semnate de mine. Nu ştiu de către cine. Nu ştiu cum au fost atribuite acele contracte", se mai arată în plângerea făcută de Vlădescu. Din cele declarate de către acesta cotidianului nostru, ar fi vorba despre circa 10 contracte încheiate cu primării comunale din judeţele Braşov şi Vâlcea, la care se adaugă Muzeul Astra din Sibiu, Spitalul de Copii din Braşov, firma britanică de minerit Xannat Minerals, care operează o carieră de granit în Tulcea etc. Potrivit declaraţiilor lui Vlădescu, senatorul avea în firma finilor săi un om, Nicu Barus, care se ocupa personal de toate contractele cu primăriile din judeţul Braşov, probabil localităţi care intrau în componenţa colegiului său electoral. După toate probabilităţile, Bălan îşi însuşeşte ilegal cam toate încasările firmei, procedând exact ca în cazul firmei pentru care a fost arestat şi judecat. Potrivit declaraţiilor lui Vlădescu, care s-a retras definitiv din Atlantic Security Logistic în iunie 2014, după ce o perioadă a fost administrator cu puteri limitate, valabile doar pe partea de organizare a activităţilor de pază şi protecţie, toate încasările firmei erau ridicate din bancă "de Bălaşu Steluţa Mădălina, care era trimisă de soţii Bălan, spunându-i ce sumă de bani să scoată. Banii erau înmânaţi soţilor Bălan, care îi cheltuiau în scopuri personale. În acest fel au avut loc multe tranzacţii".

Soţii Bălan, acuzaţi că îşi bat joc de cei peste 100 de angajaţi

Din banii firmei, soţii Bălan au cumpărat mai multe maşini de lux, pe care le-au înmatriculat însă pe numele primei lor firme, ASG Security Logistic, ultima lor grijă şi cele mai mici cheltuieli fiind cele cu salariile agenţilor de pază, peste 100 la număr, pontaţi cu 3-4 ore pe zi, deşi lucrau 12/24 ore, plătiţi la negru, cu minimul pe economie şi nici măcar în aceste condiţii regulat, ci doar când aveau chef soţii Bălan. "Am încercat de nenumărate ori să le spun că nu este în regulă, aceştia motivând că nu există bani", a mai declarat Vlădescu poliţiştilot. De altfel, din cauza banilor, Alexandru Ion Bălan a revocat-o în ianuarie 2014 din funcţia de administrator pe verişoara soţiei sale, Steluţa Mădălina Bălaşu, făcând-o "sindicalistă" din simplul motiv că femeia i-a spus că trebuie plătite la timp salariile angajaţilor. La un moment dat, în urma unor sesizări ale angajaţilor, firma Atlantic Security Logistic începe să fie cercetată de poliţişti, moment în care soţii Bălan recurg la nişte stratageme. "Când soţii Bălan au realizat faptul că firma este cercetată, ca să nu fie acuzaţi de evaziune fiscal, au depus rectifictative la ANAF, acest lucru făcând firma să apară cu datorii mari, actualmente 480.000 ron. Am întrebat contabila societăţii care mi-a spus că soţii Bălan au venit la dânsa şi i-au cerut să depună aceste rectificative", se mai arată în declaraţia lui Florian Mircea Vlădescu. În plus, pentru a peria actele firmei astfel încât să apară ce trebuie în acestea, soţii Bălan le-au luat din sediul din Bucureşti al Atlantic Security Logistic şi le-au dus la ei acasă, într-un apartament de pe Bulevardul Unirii (locuiau chiar vis a vis de firmă), moment în care Vlădescu i-a reclamat la poliţie. Ulterior, soţii Bălan i-au înapoiat actele firmei, printr-un angajat de-al lor, Cristian Tileagă, băiatul bun la toate şi prieten al lui Bălan, întreaga documentaţie aflându-se în prezent la Vlădescu, care a pus-o la dispoziţia poliţiei, ataşată sesizării penale pe care a făcut-o pe numele soţilor Bălan.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367