REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Sesiunea a doua a mitei la bacalaureat: procurorii verifică înregistrările de la Colegiul Dimitrie Leonida

Sesiunea a doua a mitei la bacalaureat: procurorii verifică înregistrările de la Colegiul Dimitrie Leonida

Replica API 28 august 2013 | 00:00 92

O elevă prinsă copiind a "turnat" că profesorii supraveghetori au cerut şpagă

O elevă prinsă copiind a "turnat" că profesorii supraveghetori au cerut şpagă

A început a doua "sesiune" a mitei la Bacalaureat! După ce Constanţa a fiert în luna iulie, mai cu seamă Mangalia, acolo unde părinţi, elevi şi profesori au fost trimişi în judecată pentru luare şi dare de mită, iar preşedintele comisiei, Gheorghe Amza, chiar s-a ales cu mandat de arestare, iată că istoria s-ar părea că se repetă. Cel puţin aşa susţie o elevă a Colegiului Comercial Carol I care a susţinut Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida şi care ar fi fost prinsă cu o fiţuică şi dată afară. Şi cum tot şi-a ratat şansa, s-a hotărât să dea totul în vileag, băgând în bucluc doi profesori. Direcţia Generală Anticorupţie a preluat cazul.

Doi profesori supraveghetori din Constanţa riscă să se aleagă cu dosare penale, după ce ar fi cerut elevilor să strângă bani pentru a lua note de trecere la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. O elevă prinsă cu fiţuica în timpul examenului a fost cea care i-ar fi dat în vileag pe cei doi profesori, care de fapt se pare că sunt două profesoare în vârstă, posibil pensionare. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa spun că fosta elevă a Colegiului Comercial "Carol I", prinsă asupra faptului, a recunoscut într-o declaraţie scrisă că a avut fiţuica asupra ei, dar a adăugat şi faptul că s-au strâns bani pentru profesorii supraveghetori din clasă. Tot reprezentanţii ISJ au mai precizat că a fost sesizată Poliţia, iar cei doi asistenţi nu vor mai face parte din Comisia de examinare în următoarele zile. "La prima probă scrisă din cadrul celei de a doua sesiuni a bacalaureatului au fost înregistrate 15 fraude. În incinta Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida un inspector, în prezenţa vicepreşedintelui comisiei a constatat că o fată avea materiale informative scrise. Fata a recunoscut într-o declaraţie scrisă că purta la ea fiţuicile, dar a adăugat şi faptul că au strâns bani pentru asistenţii din clasă. Am sesizat Poliţia, am avut o discuţie cu organele abilitate, apoi preşedintele comisiei de bacalaureat a sunat la 112, conform procedurii. Cei doi profesori supraveghetori nu vor mai face parte din Comisia de examinare la următoarele probe a examenului de bacalaureat", a declarat, pentru "Replica", Răducu Popescu, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Un reprezentant al Ministerului Învăţământului va verifica împreună cu un inspector şcolar captura video surprinsă chiar în acele momente, miercuri, 28 august. Cazul a fost preluat de Direcţia Generală Anticorupţie, sesizat fiind şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. "Am primit sesizarea, pe care am trimis-o mai departe la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În momentul de faţă se fac cercetări", au spus reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie Constanţa. Reamintim faptul că în prima sesiune a examenului de Bacalaureat situaţii similare s-au înregistrat atât la Mangalia, Constanţa, cât şi la Năvodari.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218