REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Sezonul CĂPUŞELOR: mai mulţi constănţeni au ajuns la SPITAL

Sezonul CĂPUŞELOR: mai mulţi constănţeni au ajuns la SPITAL

Replica API 24 mai 2016 | 23:23 324

Nu e de glumă

Nu e de glumă

De când temperaturile au urcat simţitor în termometre, iar constănţenii au început să iasă din case tot mai des: ba pe plajă, ba în parcuri sau păduri. Acestea din urmă se pare că rămân principala atracţie preferată de locuitorii urbei de la malul mării. Aşa se facă că în acest weekend în pădurea din Valu lui Traian nu se mai putea arunca un ac de puzderia de oameni care au ieşit la iarbă verde, cu maşinile. Grătarele au sfârâit ore în şir, dar după acest episod, mulţi s-au văzut nevoiţi să apeleze la serviciile cadrelor medicale, întrucât fuseseră muşcaţi de căpuşe. Se pare că la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa, vin câte unul-doi oameni în fiecare zi cu această problemă.

A început sezonul căpuşelor, iar cadrele medicale constănţene au început să trateze mai mulţi cetăţeni din această cauză. „Au început să vină oameni muşcaţi de căpuşe. Dar nu sunt mai mulţi decât vara trecută. E sezonieră toată povestea. Ei vin muşcaţi de căpuşă, noi scoatem insecta, apoi se dă tratament de la Infecţioase ca să se prevină complicaţiile înţepăturile de căpuşă. Sunt câte unul, doi oameni în fiecare zi. Nu este o afluenţă mare. Sunt în fiecare zi cazuri. Noi le scoatem căpuşa, îi tratăm şi îi trimitem acasă”, a declarat, pentru „Replica”, Rodica Tudoran, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa atrag atenţia cu privire la măsurile de protecţie ce trebuie adoptate fie pentru a evita să fim muşcaţi, fie pentru a rezolva problema cât mai repede cu putinţă şi pentru a nu apărea complicaţii. Astfel, trebuie să ţinem cont că, dacă avem curte cu iarbă, să o curăţăm regulat, atunci când mergem într-o zonă cu multă verdeaţă să ne îmbrăcăm corespunzător şi să nu expunem prea mult tegument şi, de asemenea, să folosim substanţe repelente pentru insecte.

Efectele înţepăturii de căpuşă

Căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie să fie atent să le îndepărteze în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli. Prin îndepărtarea corpuli insectei se elimină riscul de transmitere a bolilor în timpul prânzului parazitului, iar prin îndepărtarea capului se elimină posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii. De obicei pacientul nu trebuie să ia măsuri suplimentare: este suficient să îndepărteze atent căpuşă (să se asigure că este completă), să dezinfecteze zona şi să se asigure că nu apare o reacţie în zona respectivă. Doar în anumite cazuri este necesar şi un vaccin antitetanic. Există persoane care dezvoltă reacţii alergice la căpuşe. Intensitatea lor variază: poate fi moderată, cu doar câteva semne şi simptome prezente, sau poate fi gravă evoluând chiar şi cu şoc anafilactic. Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina în organismul uman au ca principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei: febra, dureri de cap, greaţă, vomă, dureri musculare. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcătura, până la 3 săptămâni. Uneori, simptomele sunt însoţite de apariţia unor pete roşiatice la locul leziunii.

Atenţie: poate duce la paralizie!

Paralizia indusă de muşcătura de căpuşă este o complicaţie relativ rară, însă ea poate să apară. Simptomele acestei paralizii includ: anorexie, letargie, slăbiciune musculară, nistagmus, tulburări de coordonare. Poate să apară şi paralizia respiratorie de cauza bulbară. Simptomele se remit dacă se îndepărtează căpuşa.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614