REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Sindromul depistat la copiii din Argeş a făcut ravagii şi în Constanţa

Sindromul depistat la copiii din Argeş a făcut ravagii şi în Constanţa

Replica API 12 februarie 2016 | 01:28 375

Un număr tot mai mare de copii cu vârsta până în doi ani au fost internaţi zilele trecute în spitalele din Argeş, prezentând simptome diverse şi ajungând până la insuficienţă renală, având nevoie de dializă. De vină ar fi bacteriile contractate fie din apă, fie din laptele praf care le era administrat. Este vorba de sindromul hemolitic uremic, o boală foarte gravă care este asociată cu o rată mare a mortalităţii.

Şefa Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, Cristina Mihai, susţine că astfel de cazuri au fost înregistrate şi în Constanţa: „Dacă este într-adevăr vorba de sindromul hemolitic uremic, este o boală extraordinar de gravă care se asociază cu o morbiditate foarte mare. Boala este gravă, cu complicaţii şi cu o mortalitate foarte mare. Am avut şi noi cazuri de sindrom hemolitic uremic care s-au soldat cu deficienţe motorii cauzate de hemoragiile intracerebrale, şi cu insuficienţă renală cronică, a declarat Cristina Mihai, şefa Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Aceasta a precizat că şi la Constanţa s-au înregistrat cazuri de-a lungul timpului, care s-au soldat cu deficienţe motorii ale micuţilor. Medicul spune că boala este determinată de o toxină care poate cauza inclusiv insuficienţă renală acută. Pentru a preveni contractarea bacteriei, Mihai recomandă o igienă riguroasă, spălatul cât mai des al mâinilor, a fructelor şi legumelor fiind la ordinea zilei: „Am avut de-a lungul timpului cel puţin 10 cazuri în ultimii 10 ani. Acum nu sunt astfel de cazuri. Au fost o parte trataţi la Constanţa, dar din cauza faptului că afectarea renală poate să meargă până la insuficienţă renală acută, a fost nevoie de tratament în clinicile de specialitate din Bucureşti pentru a li se face dializă peritoneală sau hemodializă”, spune Cristina Mihai.

În ceea ce privește cauzele care determină apariția acestui sindrom, medicul a precizat că de vină sunt anumite bacterii sau virusuri pe care îi putem contracta dacă nu acordăm o mai mare atenție igienei personale și alimentare: ”Cauzele pot fi atât microbii cât și virusurile. Este vorba de o anumită tulpină dintr-o toxină. Practic toxina aceea este distrugătoare pentru organism. Ea determină afectarea multisistemică a tuturor organelor, în principal a rinichilor.

Dacă rinichii nu mai funcționează, este un dezastru metabolic”, a declarat Cristina Mihai. Ea recomandă o igienă foarte riguroasă pentru a preveni apariția acestei boli: ”Boala poate fi prevenită printr-o igienă riguroasă: spălat pe mâini, fiert apa, legumele și fructele spălate bine. De aceea trebuie să existe ustensile separate pentru tranșat carnea, pentru tocat legume, pentru tăiat pâinea, etc. Se pare că și vârstnicii pot face sindrom hemolitic uremic, determinat de bacterii”, a adăugat Cristina Mihai.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920