REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Spitalul Judeţean are angiograf. Momentan, nefuncţional!

Spitalul Judeţean are angiograf. Momentan, nefuncţional!

Replica API 11 decembrie 2015 | 00:00 442

Cristinel Dragomir: "Nu ne jucăm cu fondurile europene"

Cristinel Dragomir: "Nu ne jucăm cu fondurile europene"

Cristinel Dragomir

Consiliul Judeţean şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au obţinut, joi, de la Primăria Constanţa, certificatul de urbanism pentru amenajarea Laboratului de Angiografie. Acesta este unul dintre documentele de care CJC şi Spitalul Judeţean au nevoie pentru montarea angiografului de la Academia de Ştiinţe Medicale, în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene. Deşi aparatul a fost adus la Constanţa pe 20 noiembrie, nici până astăzi acesta nu este funcţional, deoarece „tehnica îngreunează lucrurile“.

Aparatul medical trebuie să fie funcţional până la data de 31 decembrie a.c. Însă, termenul nu se ştie dacă va fi respectat, deoarece nu au fost obţinute toate avizele necesare. Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a susţinut, joi, o conferinţă de presă pentru a lămuri câteva aspecte legate de aparatul angiografic. În contextul în care profesorul Radu Deac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, ar fi declarat că reprezentanţii spitalului obstrucţionează obţinerea avizelor pentru amenajarea acestuia.

Drept urmare, Dragomir a declarat că aparatul nu este funcţional pentru că „tehnica îngreunează lucrurile“, şi nu conducerea spitalului, ori cea a CJC. Mai sunt necesare câteva documente, precum avizul DSP, ISU şi ISC, pentru radioprotecţie, urmând ca, mai apoi, să trimită documentele la CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare). „Această acţiune a început pe 6 octombrie când am primit o cumunicare de la Academia de Ştiinţe Medicale prin intermediul căreia ne înştiinţa că a fost declarat câştigătoare firma Siemens pentru aducerea unui angiograf la Constanţa”, a explicat Dragomir.

„Există o dispoziție din partea spitalului, potrivit căreia Savin Radu, din partea unității spitalicești, este desemnată persoana de legătură. Pe 16 octombrie a fost convocată o întâlnire la Academie. S-a stabilit o minută în care sunt specificate atribuțiile fiecăruia. În sarcina spitalului, s-a stabilit obținerea certificatului de urbasnim, contractarea servicii proiectare pentru spațiul respectiv, obținerea autorizației de construcție, contracatare execuție lucrări pentru cablu și achitarea taxe și tarif către CNCAN, plus dosarul de autorizare depus la Ministerul Sănătății. Noi, CJC, nu avem nici o implicare, doar că avem spitalul în administrare“, a precizat Dragomir.

„Pe data de 20 octombrie, a fost prima mea întâlnire cu profesorul Deac. Nu o să comentez ce a apărut în presă, nu cred că a spus așa ceva. De comun acord am stabilit ca, pe 30 octombrie, să vină reprezentantul Siemens la locul unde urmează să se monteze angiograful. S-a stabilit ce trebuie făcut. Pe 1decembrie s-a scos extrasul de carte funcțiară, iar pe 2 decembrie s-a depus documentația pentru certificatul urbanism. Ne trebuie avizul de la Mediu, ISU și ISC. Pe 11 noiembrie cei de la Siemens și-au luat angajamentul că până pe 18 noiembrie vor trimite documentele necesare nouă pentru obținerea celorlalte avize.

Pe 20 noiembrie a sosit angiograful, am primit documentele și am discutat cu Siemens despre avizul DSP. Pe data de 3 decembrie am primit documentația privind avizul DSP de la Siemens “, a mai completat Dragomir. Acesta a ținut să specifice că, deși s-au depus documentele pentru obținerea acestui aviz pe data de 7 decembrie, până astăzi acesta nu a fost eliberat. Document necesar pentru a-l trimit, alături de alte avize, de data aceasta, la CNCAN. „Avem toate documentele depuse la ISU, Mediu ISC, pe partea de construire, și mai trebuie avizul de la DSP, ISU și ISC pe partea de radioprotecție“, a punctat vicepreședintele CJC. "Nu ne jucăm cu fondurile europene .

Aparatul nu va fi luat din spital și dus în altă parte. Este o chestiune de nivel județean, este vital acest aparat. Luni sau marţi sper să avem autorizaţia pentru montarea lui. Facem toate demersurile necesare ca să avem totul în regulă. Trebuie să finalizăm lucrările pentru amenajarea angiografului până la 31 decembrie, așa cum ne-a transmis Academia de Științe Medicale. Sper să avem până atunci toate avizele. Cei de la Siemens au dat documentația târziu pentru că trebuia elaborată", a declarat Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliul Judeţean Constanţa.

Angiograful a fost achiziționat de către Academia de Științe Medicale, din fonduri europene cu suma de peste un milion de euro, cu scopul de a ridica nivelul de performanță și de a duce performanța în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare către populație. Instituția a mai dotat cu această aparatură și alte spitale din țară. Dacă până la 31 decembrie a.c. angiograful nu va fi montat, Academia riscă să piardă proiectul.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218