REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Spitalul Judeţean Constanţa a fost clasificat de rang I

Spitalul Judeţean Constanţa a fost clasificat de rang I

Replica API 1 iunie 2011 | 00:00 123

Cel mai înalt nivel de competenţă

Cel mai înalt nivel de competenţă

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a decis soarta spitalelor din judeţul nostru. Un singur spital din Constanţa a îndeplinit criteriile impuse de Guvern pentru a atinge cel mai înalt nivel de competenţă. Clasarea Spitalului Judeţean în rangul I, reprezintă o victorie pentru constănţeni, este de părere managerul Dănuţ Căpăţână. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Constantin Dina, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că, în judeţ, avem unităţi sanitare competente din punct de vedere medical, chiar dacă unele au fost încadrate de specialişti în cel mai slab nivel de competenţă.

"Ministerul a clasificat Spitalul Judeţean în nivelul I de competenţă care ne situează printre primele 7 spitale din ţară. Suntem onoraţi de acest lucru. Domnul manager Dănuţ Căpăţână a depus eforturi pentru ca acest spital să ajungă la acest nivel de competenţă. Vorbim de o structură destul de stufoasă care poate să asigure asistenţă medicală pentru toţi pacienţii din judeţul Constanţa şi nu numai. De altfel, Spitalul Judeţean urmează să fie comasat cu Spitalul de Ftiziologie din Agigea şi mai are de îndeplinit un indicator legat de pacienţii internaţi din alte judeţe. Spitalul are 11% pacienţi internaţi din alte judeţe şi trebuie să ajungă la 20%. Prin internarea pacienţilor la Chirurgie Cardiovasculară şi prin Angiograful care va intra în funcţiune va reuşi să ajungă la acest indicator", a declarat dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. Conform acestuia, spitalele din Eforie Nord, Palazu Mare şi Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa au fost clasate în categoria 2M, în timp ce Spitalul din Medgidia a rămas fără ordinul ministerului pentru că la acest moment managerul Stere Buşu se zbate pentru obţinerea categoriei III. Spitalele din Cernavodă, Mangalia şi Hârşova au fost clasate în categoria IV, iar unităţile de tratament din Eforie Sud, Agigea, Techirghiol şi Mangalia - în categoria V. Spitalul Cernavodă a fost clasificat provizoriu, cu un plan de conformare până la finele anului, în caz contrar de la 1 ianuarie 2012 riscă să fie declasificat. Unii manageri s-au declarat nemulţumiţi de decizia ministerului. Viorel Pascaru, managerul Spitalului de Oase din Eforie, spera ca ministerul să-i clasifice unitatea în categoria 2M. "Am întocmit un plan de conformare, dar fiind la prima experienţă de acest gen probabil că nu am ştiut cum să-l facem bine pentru a obţine clasificarea dorită. Din fişa de evaluare, spitalul nu corespunde din punct de vedere al implementării învăţământului şi al cercetării, aşa că a fost clasificat în categoria V", a spus Pascaru. Nici managerul Sanatoriului Techirghiol, Vasilică Rusu, nu a avut motive de bucurie când a primit hârtia ministerului. "Nu sunt mulţumit de clasificare. Clasarea în rangul V nu ne defavorizează, dar precizez că în Sanatoriul Techirghiol se tratează 2% din populaţia România, însă până la finele anului, în proporţie de 90% vom ajunge la categoria 2M", a spus Rusu. Deşi a fost clasat în categoria 2M, Spitalul de Boli Infecţioase, potrivit managerului dr. Stela Halichidis, este singurul din judeţ care deţine un centru metodologic pentru judeţul Tulcea, privind HIV. "Îndeplinim condiţiile de 2M cu brio, dar ţintim spre 1M. Ne lipseşte un procent mai mare de internări a pacienţilor din alte judeţe, motiv pentru care ne-am gândit să realizăm contracte cu judeţele învecinate - Călăraşi şi Ialomiţa pentru a ajunge la 1M", a spus dr. Halichidis.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614