REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sponoche, cercetat PENAL pentru licitaţiile de la Spitalul Cernavodă

Sponoche, cercetat PENAL pentru licitaţiile de la Spitalul Cernavodă

Replica API 30 iunie 2015 | 10:04 436

Verificat de procurori

Verificat de procurori

Ion Marius Sponoche

Licitaţii cu cântec la Cernavodă! Controversatul Ion Marius Sponoche a intrat în atenţia procurorilor din Medgidia, el fiind pus sub control judiciar. Acesta este acuzat că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu ce decurgeau din funcţia de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Cernavodă, fiind vorba de serviciul de „Renovare a Secţiei Interne a Spitalului Orăşenesc Cernavodă”. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, în perioada noiembrie-decembrie 2014, inculpatul Ion Marius Sponoche şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu ce decurgeau din funcţia de manager interimar al Spitalului orăşenesc Cernavodă, respectiv din ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1836/2007, pct. 55 care instituie răspunderea managerului pentru nerespectarea prevederilor legale, precum şi din dispoziţiile art. 2 alin. 1 din OUG 34/2006 care instituie principiile garantării tratamentului egal, nediscriminatoriu, asigurării integrităţii procesului de achiziţie publică, acţiunile inculpatului având drept consecinţă vătămarea intereselor legale ale Spitalului şi cauzarea în patrimoniul acesteia a unui prejudiciu. Mai multe detalii: www.replicaonline.ro

Astfel, în contextul intenţiei Spitalului Orăşenesc Cernavodă de a contracta serviciul de „Renovare a Secţiei Interne a Spitalului orăşenesc Cernavodă”, prin achiziţie directă, inculpatul, pe parcursul derulării procedurii achiziţiei directe, a pus la dispoziţia inculpatului C.I, administrator în fapt al SC CSN SRL, CUI 33787369, contraoferta (devizul provizoriu) SC UPC SRL în valoare de 38.340.42 lei, document ce nu era destinat publicităţii, pentru ca SC Cerna Steel Nav SRL să poată oferi, pe baza aceloraşi materiale devizate de SC Utilităţi Publice Cernavodă, un preţ mai mic, ceea ce s-a şi întâmplat. Prin aceste demersuri frauduloase, SC CSN SRL reprezentată în fapt de inculpatul C.I. s-a folosit în mod ilegal de contraoferta SC UPC, oferind un preţ mai mic decât cel oferit de SC UPC SRL, respectiv 36.476,75 lei faţă de 38,340.42 lei (fără TVA), câştigând astfel fraudulos, prin informaţii la care nu putea avea acces, atribuirea directă a lucrării respective, conform notei de fundamentare fără număr de înregistrare aprobată de Sponoche, prin care s-a propus preţul „cel mai mic”, cu consecinţa cauzării în patrimoniul Spitalului orăşenesc Cernavodă a unui prejudiciu calculat în principal la 36.476,75 lei (fără TVA) reprezentând suma de bani plătită de Spitalul orăşenesc Cernavodă ca urmare a obţinerii fraudulos a lucrării de către SC CSN SRL. Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Ion Marius Sponoche pentru o durată de 60 de zile. Inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la o condamnare definitivă. Reamintim faptul că Sponoche a fost “uns” în luna mai 2011 la şefia Spitalului Cernavodă. Ulterior a plecat de acolo din cauza managementului defectuos şi a fost numit manager la Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Nici acolo nu a făcut mulţi purici, aşa că a revenit pe funcţia deţinută anterior la Spitalul Cernavodă. Aşa se face că din noiembrie 2014 şi până în prezent Sponoche a mai reuşit o performanţă: le-a demonstrat procurorilor de ce este în stare!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102