REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Stelu se apucă de vândut lemne şi fierăraie. „Călăul” Elenei Udrea, Alinei Bica şi familiei Cocoş are pierderi şi datorii de 25 milioane euro

Stelu se apucă de vândut lemne şi fierăraie. „Călăul” Elenei Udrea, Alinei Bica şi familiei Cocoş are pierderi şi datorii de 25 milioane euro

Replica API 19 martie 2015 | 20:29 1670

Bonus: firma care ridică un hotel în Mamaia, executată silit de ANAF

Bonus: firma care ridică un hotel în Mamaia, executată silit de ANAF

Sediul firmei lui Stelian Gheorghe, sursa foto: nwradu.ro

Stelian Gheorghe, samsarul imobiliar din cauza căruia au ajuns după gratii Elena Udrea, fosta şefă DIICOT Alina Bica, Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin, îşi vede nestingherit de-ale lui şi chiar îşi extinde afacerile. Stelu, aşa cum e alintat de apropiaţi, pare a fi nevoit să-şi diversifice opţiunile, din moment ce firmele sale au datorii totale de peste 20 milioane de euro, iar cea prin care ridică un hotel în Mamaia este şi executată silit de ANAF. Aparent, cel care a primit de la stat despăgubiri de 89 de milioane de euro, de pe urma cărora trimit acum bezele celor de după gratii, cândva intangibilii menţionaţi mai sus, nici nu prea are de unde să-şi achite datoriile, toate firmele sale raportând şi pierderi uriaşe. Potrivit datelor din 2013 ale Ministerului Finanţelor, societăţile lui Stelian Gheorghe au pierderi cumulate de 4,2 milioane de euro. În aceste condiţii, Stelu se reorientează din mers şi se apucă de vândut lemn şi metale, prin firma care construieşte acum un nou imobil pe locul fostului hotel de 5 stele Mamaia.

Steda Beach SRL, firma deţinută de Stelian Gheorghe, de 40 de ani, alături de mama sa, Maria Gheorghe, de 64 de ani, şi-a completat în noiembrie 2014 obiectul de activitate cu intermedieri în comerţul cu material lemnos şi de construcţii, comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice, comerţ cu ridicata al materialelor lemnoase, materialelor de construcţii şi a echipamentelor sanitare şi de încălzire, comerţ articole de fierărie, sticlă şi vopsit, comerţ pe internet şi comerţ cu amănuntul în afara magazinelor. Modificările decise de Stelu în cazul Steda Beach, publicate în Monitorul Oficial de pe 18 martie a.c., par să încerce revigorarea unei societăţi comerciale cu o situaţie financiară disperată. Firma care construieşte un hotel în staţiunea Mamaia a raportat cifră de afaceri 0 şi pierderi de 12.298.261 lei, precum şi datorii de 35.529.203 lei, cu 19 angajaţi. Steda Beach SRL a fost înfiinţată în ianuarie 2012 şi are ca domeniu principal de activitate hoteluri, completat în mai 2012 cu baruri, spălarea şi curăţarea textilelor, coafură şi activităţi de întreţinere corporală. În mai 2012, pe când ministru al Turismului era Eduard Hellvig, actualul şef SRI, firma samsarului Stelu încheia un contract de colaborare cu societatea de stat Litoral SA, pe baza unei decizii AGA din aprilie 2012, când era ministru Cristian Petrescu. Înţelegere ciudată, dat fiind faptul că Steda Beach nu era atunci, în mod oficial, proprietara hotelului Mamaia, vândut în octombrie 2011 cu 2,48 milioane de euro unei persoane fizice, Silviu Iordache. După cum arăta „Replica” încă de la acea vreme, respectiva persoană fizică a fost însă doar un intermediar al lui Stelian Gheorghe, care nu s-a putut prezenta, probabil, „pe faţă” la licitaţie din cauza relaţiei pe care o avea cu ministrul Elena Udrea, în mandatul căruia a fost vândut hotelul Mamaia. Prin contractul de colaborare încheiat între Steda Beach şi Litoral SA, firma lui Stelu primea în grijă 3.120 metri pătraţi de plajă, în dreptul hotelului Mamaia, sector pe care Steda Beach l-a închiriat şi în anii următor, de la Apele Române.

Sediul firmelor lui Stelu, o superbă vilă cumpărată de la RAAPPS

Revenind la pierderile şi datoriile înregistrate între timp de Steda Beach, trebuie spus că situaţia e la fel de proastă şi în celelalte firme controlate de Stelian Gheorghe. Steda Invest SRL, de felul ei o patiserie din Bucureşti, a fost lichidată în iunie 2012 cu datorii de 650.000 lei şi pierderi de alte peste 111.000 lei. Steda Energy Holding SRL, rebotezată Rahmaninov by Steda, pe care Stelu o controlează alături de tatăl său, Iulian Stelu, de 65 de ani, dar şi de fostul tenisman Dinu Pescariu, cel care a băgat-o pe Elena Udrea după gratii, a raportat pentru 2013 cifră de afaceri 0. Firma are ca domeniu de activitate lucrările de construcţii şi, fiind inactivă, n-are decât pierderi şi datorii nesemnificative. Nu la fel se poate spune în cazul Steda Residence SRL, altă firmă de construcţii, la care Stelu este unic asociat şi administrator: cifră de afaceri de 1.669.208 lei şi pierderi de 5.895.427 lei, cu 98 de angajaţi, la care se adaugă datorii uriaşe, de 50.903.214 lei. Şi, în încheiere, ca fapt divers: toate firmele Steda au sediile pe Kiseleff, cea mai bună zonă a Bucureştiului, în superba vilă renovată de la numărul 16. Stelu a cumpărat în iunie 2012 una din cele mai mari şi mai frumoase vile RAAPPS din ţară, de 365 metri pătraţi construită la sol şi 515,47 metri pătraţi suprafaţă construită desfăşurată, precum şi terenul aferent 2.695 metri pătraţi, de pe Kiseleff nr. 16, cu 5 milioane de euro.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108