REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ştiţi câţi asistaţi sociali are Constanţa? Dar ştiţi câţi muncesc în folosul comunităţii?

Ştiţi câţi asistaţi sociali are Constanţa? Dar ştiţi câţi muncesc în folosul comunităţii?

Replica API 14 septembrie 2016 | 00:09 796

Cum se socotesc banii şi orele de muncă

Cum se socotesc banii şi orele de muncă

Sunt săraci lipiţi pământului, nu au şcoală mulţi dintre ei şi ajung la mila statului. Vorbim despre cei care solicită ajutorul de tip social. În municipiul Constanţa sunt înscrişi 399 titulari, fie persoane singure, fie familii însumând un număr total de 759 persoane. Dintre acestea, doar 154 prestează muncă în folosul comunităţii, pentru a recompensa sprijinul oferit de stat pentru a supravieţui. Conform datelor Primăriei Constanţa, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august, per total, aceste persoane au muncit 6.279 de ore.

Primăria municipiului Constanţa, prin Serviciul de Asistenţă şi Protecţie Socială primeşte şi analizează dosarele depuse pentru beneficiarii ajutorului social acordat de stat şi, ulterior, stabileşte numărul de ore de muncă pentru fiecare persoană. Următorul pas este făcut de cei de la Direcţia Gospodărire Comunală, Serviciul Spaţii Verzi care, după primirea informaţiilor necesare privind numele beneficiarului şi numărul de ore de muncă care vor fi prestate de către fiecare persoană în parte, efectuează zilnic prezenţa persoanelor care se prezintă la muncă, iar lunar datele sunt transmise Serviciului de Asistenţă şi Protecţie Socială. Totuşi, există şi cazuri în care beneficiarii de ajutor social nu sunt obligaţi să muncească. „Avem şi cazuri în care nu se prestează muncă. Scutiţi de la muncă sunt mămicile care au copii sub vârsta de 7 ani, persoanele cu vârsta de pensionare, dar care nu beneficiază de pensie şi persoanele care nu au capacitatea de muncă dovedite cu documente medicale”, a precizat Aurelia Leu, şef Serviciu. În ceea ce priveşte numărul de ore de muncă pe care oamenii trebuie să le presteze, acesta diferă de la caz la caz. „Aceste ore de muncă se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă. Numărul zilelor de lucru, limitate la norma lunară de 21,25, se stabileşte prin împărţirea orelor de muncă calculate la 8 ore/zi. Fracţiile se întregesc în plus. De exemplu, o persoană singură beneficiară de ajutor social, efectuează 20 de ore/lună”, a adăugat Leu.

Câţi bani primesc constănţenii?

Venitul minim garantat se acordă pe familie/persoană singură şi constă în acordarea unui ajutor social lunar, iar cuantumurile acestui ajutor sunt următoarele: o persoană singură primeşte lunar suma de 142 lei; o familie formată din 2 persoane primeşte lunar suma 255 lei; o familie formată din 3 persoane primeşte lunar suma 357 lei; o familie formată din 4 persoane primeşte lunar suma 442 lei; o familie formată din 5 persoane primeşte lunar suma 527 lei; iar o familie formată din mai mult de 5 persoane primeşte lunar suma 527 lei, la care se mai adaugă câte 37 lei, pentru fiecare membru în plus.

Poate fi pierdut acest ajutor?!

În cazul în care norma impusă nu este respectată, beneficiarul riscă să piardă suma de bani. Şi nu puţine au fost astfel de cazuri. „Noi trebuie să primi situaţia cu orele pe care le-au făcut ca să ştim dacă i se mai face plata ajutorului social sau nu. S-a întâmplat să fie suspendat ajutorul social pentru că nu şi-au făcut orele, chiar de mai multe ori. Noi în paralel urmărim şi situaţiile de la ITM şi ne trimit şi ei cu cei care se anagajează. Am observat că unii nu şi-au mai făcut orele şi s-au angajat în altă parte sau din varii motive nu s-au mai dus nici la munca în folosul comunităţii şi nici nu s-au angajat”, a conchis Aurelia Leu.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Palas ajutor pentru tigani
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102