REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Strigătul mut al unui prost în ţara surzilor

Strigătul mut al unui prost în ţara surzilor

Replica API 27 februarie 2014 | 00:00 917

Graţie unui exces de delicateţe, sunt nevoit să recunosc: sunt un prost. Toţi auzim sau utilizăm această expresie, atât de des auzită pe la noi: "băi, eşti prost"? Eu, da, sunt prost şi pentru că, dacă prostul nu e şi fudul, nu e prost destul, îmi rezerv şi dreptul de a detalia situaţia. Pentru cine nu se află la curent, la ora actuală, în România, deci nu Trinidad&Tobago, munca este impozitată cu procentul de 80%. Practic, angajatorul plăteşte pentru fiecare angajat, aproape încă un salariu, la stat. Nu, nu la stat degeaba. Statul acela care încasează 80%, vine şi mai încasează 16% pe profit şi acelaşi procent pe dividende. Probabil ne întrebăm şi de ce. Simplu: pentru că la Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt acordate salarii de zeci de mii de euro, considerabil mai mari decât instituţia similară a Statelor Unite ale Americii. Subiectul ţine capul de afiş al presei în această perioadă, deci nu mai insistăm, pentru că "supravegherea financiară" a dus la următoarele situaţii: L.O., din Eforie, ne scrie că achită lună de lună, de mai bine de doi ani, ratele la o instituţie financiară, iar datoria nu scade, în timp ce A.B. ne spune că, după decesul tatălui, a preluat moştenirea, care include nu doar un imobil, ci şi nişte notificări de la societăţi de recuperare. De frică, a achitat notele specificate în somaţii şi, surpriză, după patru ani şi cu impozitele achitate la timp, recuperatorii intră din nou "în scenă", cu alte sume inventate habar n-avem cum, dar, recunoaştem, cu măiestrie. Cam atât şi despre "supravegherea financiară" în România, de care "beneficiază" aproximativ 850.000 de cetăţeni, ajunşi la disperare.

De salarii nesimţite se tot vorbeşte de nişte ani încoace. Si atât. Pe de altă parte, politicul, pentru că despre el vorbim acum, indiferent că se numeşte guvernarea PDL, PNL+PSD sau oricare alt P, trâmbiţează o singură agendă publică: combaterea evaziunii fiscale. Ceea ce nici unul dintre aceşti P nu a înţeles, este că, din combinările lor N luate câte K rezultă un dezastru financiar de proporţii şi numai un nebun, deci nu un prost, ar mai crede aberaţiile acestor reformatori fiscali de desene animate. Din simplul motiv că anul 2014 este electoral prin excelenţă, Fiscul nu va face prea multă gălăgie pe la societăţi comerciale, pentru că este nevoie de voturi. Din 2015, situaţia se schimbă. Cu puşculiţa golită din cauza atâtor concerte, mici, bere, manele, pixuri şi calendare, politicul, din nou oricare ar fi el, n-are de ales: trebuie bani la buget. Astfel, tragedia economiei româneşti intră în actul doi. Gâfâind, cu biciul, libera întreprindere o ia la vale într-un stat care garantează protecţia naţională, socială, constituţională şi alte flori pe câmpii, pe care eu nu pot să le mai cred, pentru că sunt un prost, care ţipă în ţara surzilor, adică nu a grecilor sau ucrainenilor.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367