REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Surse: Oil Terminal e pe cale să fie pusă la pământ de un ministru tehnocrat

Surse: Oil Terminal e pe cale să fie pusă la pământ de un ministru tehnocrat

Replica API 24 septembrie 2016 | 00:00 247

Oil Terminal este cel mai mare terminal petrolier la Marea Neagră. Este o societate de importanţă strategică pentru România. În acest moment statul român are o pondere de 59,62% din acțiuni, cealaltă parte fiind deținută de acționari minoritari.

Pe modelul când ceva merge bine atunci e bine să NU mai fie așa, surse din cadrul Ministerul Energiei susțin că ministrul Victor Grigorescu i-ar fi solicitat actualului director general să îşi dea demisia. Lucrurile par a lua o întorsătură extrem de ciudată, relatează http://www.stiripesurse.ro/

Marea problemă cu care se confruntă societatea este relatia cu actionarul minoritar Broadhurst Investments Limited, care detine 7,6258% din actiunile societății. Așa cum reiese si din rapoartele oficiale ale companiei si din informatiile de pe portalurile instantelor de judecata, acesta a incercat de-a lungul timpului sa impiedice punerea in aplicare a unor hotarari AGA, insa societatea a castigat pana in prezent toate litigiile cu acest actionar (peste 50 de astfel de spețe).

Pare că miza acestui acționar este împiedicarea finalizării procesului de majorare a capitalului social cu două terenuri pentru care societatea deține titlurile de proprietate din anul 2011. (ținand cont că, prin nerealizarea majorării capitalului social statul a fost prejudiciat cu suma reprezentând valoarea dividentelor pe care acesta era îndreptățit a le incasa în situația în care se realiza majorarea capitalului social, este de interes modul în care ministerul va susține sau nu conducerea societății în finalizarea acestui demers sau va intra în ‘capcana’ lui Broadhurst Investments Limited). Lucrurile se vor lămuri curând, întrucât în 10 octombrie societatea are programată o ședință AGA cu aceste subiecte.

În sedinta AGA din 16.05.2012, s-a adoptat hotararea de aprobare a declanșării a procedurilor de selectare a administratorilor Oil Terminal în conformitate cu prevederile OUG 109/2011. Și a început nebunia torală: în perioada 2012-2016 s-au perindat nu mai puțin de de cinci consilii de administrație.

Chiar zilele acestea ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara într-un comunicat oficial ca a fost incheiata procedura de selectie a administratorilor în concordană cu principiile OUG 109/2011 pentru trei companii aflate în autoritatea instituției printre care și Oil Terminal. Având în vedere că celelalte două consilii de administrație selectate conform principiilor guvernanței corporative au fost revocate imediat după numire ca urmare a neaprobării planurilor de administrare, este interesant de văzut ce se va întampla cu viitorul consiliu selectat de aceeasi firma de recrutare.

În ședința AGA din 10 octombrie se vor vota adminstratorii, din care majoritatea va reprezenta statul român. Este de văzut dacă ministerul va propune tot oameni aserviți intereselor acționarul minoritar, precum actualul administrator interimar Cătălin Grigorescu, care în toate ședințele de CA a votat doar alături de acționarii minoritari? Statul român este reprezentat de un domn pe care l-a recomandat pentru aceasta poziție doar numele, identic cu cel al ministrului, și marea prietenie cu reprezentantul Broadhurst, mai notează http://www.stiripesurse.ro/

Vom reveni cu detalii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367