REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Tariful la apă potabilă perceput de RAJA S.A., pe locul 15 la nivel naţional

Tariful la apă potabilă perceput de RAJA S.A., pe locul 15 la nivel naţional

Replica API 15 noiembrie 2016 | 00:00 308

Precizări

Precizări

În România, toţi operatorii de apă şi canalizare, cu excepţia RAJA SA, încasează apa meteo, ceea ce înseamnă un plus la factură cu un procent mediu de 9,2%. În această situaţie, în care noi nu încasăm apa meteo, tariful perceput de RAJA SA la apă potabilă este pe locul 15 în clasamentul real.

Mai mult, spre deosebire de celelalte companii – care au posibilitatea folosirii unor surse de suprafaţă, RAJA S.A. extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime, ceea ce implică mari cheltuieli cu energia electrică aferentă pompării din subteran. Şi pe lângă cheltuiala cu energia electrică, anual SC RAJA SA plăteşte companiei Administraţia Naţională Apele Române milioane de lei pentru apa extrasă.

Totodată, RAJA S.A. a cofinanţat, printr-un împrumut contractat de la B.E.R.D, cu peste 50 milioane euro cel mai mare proiect românesc din domeniu (apă – canal – epurare) în valoare de aproape 300 milioane euro, în urma căruia au rezultat investiţii ce au intrat în patrimoniul UAT-urilor, implicit a judeţului Constanţa.

Monitorizare non-stop privind calitatea apei

Cu privire la calitatea serviciilor prestate, subliniem că SC RAJA SA furnizează tuturor abonaţilor o apă potabilă sigură, procesele de captare, tratare şi distribuţie fiind monitorizate non-stop, activitate ce implică anual sute de mii de analize efectuate în laboratoare acreditate RENAR şi un supracontrol pe care îl plătim din partea reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui judeţ.

Despre ajustarea tarifului

Este imperios necesar să cunoaşteţi faptul că ultima ajustare a tarifului perceput de RAJA S.A. a fost făcută în data de 20 decembrie 2013, cu avizul ANRSC nr. 120.721. Cu alte cuvinte, în ultimii trei ani, RAJA SA nu a mărit tarifele, ba mai mult începând cu data de 01 ianuarie 2016, a scăzut preţul cu 0,61 lei, de la 5,07 lei la 4,46 lei/mc apă potabilă cu TVA. Tariful practicat de RAJA S.A. este aprobat de către Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale – ANRSC după o verificare riguroasă a tuturor componentelor de preţ. Mai mult, toate ajustările tarifare efectuate de RAJA S.A. au respectat Strategia Tarifară aprobată de către toate UAT-urile din aria de operare şi impusă de către instituţiile care au aprobat finanţările nerambursabile pe fonduri europene, inclusiv Comisia Europeană. Fără respectarea strategiei tarifare nu am fi putut aduce investiţiile atât de necesare şi utile cetăţenilor judeţului Constanţa.

Ce se întâmplă dacă este încălcată Strategia de tarifare

Încălcarea Strategiei tarifare este nelegală şi reprezintă un caz de neîndeplinire a obligaţiilor asumate de toate părţile implicate–UAT-uri şi operator, ceea ce va duce la declararea proiectelor cu finanţare europeană ca neeligibile şi rambursarea întregii valori a proiectelor deja implementate (1,25 miliarde lei noi) atât de către UAT-uri, cât şi de operator. Mai mult, se vor pierde finanţările pentru perioada 2014-2020 în valoare de 607,10 milioane euro, nu se va reuşi conformarea la Directivele de Mediu şi se vor plăti de către UAT-uri amenzi uriaşe pentru neconformarea cu prevederile acquis-ului european, iar acest lucru trebuie înţeles în contextul în care investiţiile în acest sector sunt orientate spre populaţiei, prin asigurarea unui trai decent şi civilizat.

SITUAŢIA preţurilor reale la apa potabilă practicate de furnizori la data de 28 octombrie 2016

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614