REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Taxa de habitat - nemulţumiri, valoare şi cum puteţi obţine subvenţii

Taxa de habitat - nemulţumiri, valoare şi cum puteţi obţine subvenţii

Replica API 5 februarie 2013 | 00:00 349

Precizări

Precizări

Hotărârile din cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal, din data de 21 ianuarie a.c., când s-a decis ca taxele şi impozitele să rămână ca în 2012, singura modificare fiind la cea de habitat, unde subvenţiile se vor aloca în funcţie de venit pe membru de familie, nu bucură constănţenii! Tot mai mulţi au contactat cotidianul "Replica" de Constanţa, după ce au primit înştiinţările de plată, menţionând că nu li se pare normal să plătească taxa de habitat mai mult decât impozitul pe apartament sau pe autoturism.

"Nu mi se pare normal să plătesc 360 de lei gunoiul pe an, pentru trei membri, iar impozitul pe apartament, tot pe an, în jur de 120 de lei, iar pe autoturism 50", ne spune un constănţean. Cazul nu este unul singular, tot mai mulţi contribuabili arătându-se extrem de nemulţumiţi. Despre acest lucru, reprezentanţii Primăriei Constanţa au specificat că taxa de habitat se va plăti în funcţie de venitul net pe membru de familie. Ca atare, cei cu venit net pe membru de familie între 0 şi 310 lei vor plăti 3 lei de persoană, pe lună, între 311 şi 540 lei pe membru de familie vor plăti 4 lei de persoană, pe lună, cu venit între 541 şi 900 lei pe membru de familie vor plăti 5 lei de persoană, pe lună, cu venit între 901 şi 1300 lei pe membru de familie vor plăti 8 lei de persoană, pe lună, pe când cei cu venituri peste 1.300 lei pe membru de familie vor plăti costul întreg, nesubvenţionat - 10 lei de persoană, pe lună. Însă, pentru a beneficia de respectivele subvenţii, constănţenii trebuie să se prezinte la sediile Primăriei pentru a depune cererile respective, în cazul în care nu sunt în evidenţa pentru subvenţiile la căldură. Cât despre nemulţumirea oamenilor, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, susţine că sensul hotărârii a fost acela de menţinere a nivelului taxelor şi impozitelor ca în anii trecuţi. "Exact acesta a fost scopul hotărârii, de menţinere a taxelor şi impozitelor locale şi renunţării subvenţionării parţial, eşalonat, în funcţie de nivelul de venituri pe membru de familie în ceea ce priveşte taxa de habitat. Acesta a fost sensul hotărârii", a declarat, pentru "Replica", Decebal Făgădău, care a menţionat şi faptul că oamenii trebuie să se prezinte pentru a depune cerere, asta dacă nu se află în baza de date a subvemţiilor de la căldură. "Colegii de la SPIT se ocupă şi de dosarele de la căldură. Cei care nu apar înregistraţi ca primind ajutor pentru încălzire, au primit, în mod automat, taxa de habitat de 10 lei pe membru de familie. Ei se pot duce să-şi facă declaraţii şi să-şi regleze. Dacă omul are 500 de lei venit pe membru de familie, va plăti o taxă mai mică. Dar noi nu avem de unde să ştim toate aceste lucruri, dacă ei nu vin să declare, să facă cerere", a mai spus Decebal Făgădău.

Unde se depune cererea şi cine beneficiază de subvenţii

Potrivit Serviciului Public de Taxe şi Impozite Constanţa, taxa de habitat se stabileşte pe baza declaraţiilor de impunere depuse la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale de către contribuabili, în termen de 30 de zile de la data apariţiei oricărei modificări în ceea ce priveşte numărul de persoane care locuiesc în imobil. Impunerea la plata taxei de habitat se face începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care este menţionată în declaraţie. Taxa de habitat este datorată numai de persoane fizic, locuitori ai municipiului Constanţa. Pentru a beneficia de subvenţia la taxa de habitat, condiţiile esenţiale sunt de a avea un venit net mediu pe membru de familie de până la 1300 de lei şi de a nu deţine împreună cu familia în integralitate alte clădiri sau spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu. Cuantumul venitului lunar net pe membru de familie se stabileşte pe baza declaraţiilor depuse la sediile Primăriei Municipiului Constanţa, odată cu cererea pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei pentru sezonul rece, la punctul de lucru din City Park Mall - pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale, butelii GPL sau energie electrică, la punctul din strada Ecaterina Varga nr. 25 - 27 - pentru cei care se încălzesc cu energie termică de la RADET sau CET şi la punctul de lucru din strada Amzacea numărul 13 - pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc. Pentru persoanele fizice care au depus dosare pentru subvenţia la căldură (indiferent de sursa de încălzire), taxa de habitat va fi recalculată în mod automat cu încadrarea în cuantumul aferent venitului net mediu pe membru de familie. Persoanele fizice care nu au depus, până în prezent, dosare pentru subvenţia la încălzire, dar se încadrează în condiţiile respective, pot depune în continuare cereri la sediile Primăriei Municipiului Constanţa, de la adresele sus-amintite, în funcţie de modalitatea de încălzire. Pentru toţi ceilalţi contribuabili care nu se încadrează în condiţiile specificate mai sus, taxa de habitat va fi recalculată în mod automat la 10 lei /pers/lună. Pentru efectuarea oricărei modificări, respectiv pentru declararea sau scoaterea din evidenţă a persoanelor la/de la taxa de habitat, aceste persoane se vor prezenta, ca şi până acum, la agenţiile Serviciului Public de Impozite şi Taxe.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102