REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Traseul militarului rănit la Ziua Marinei, de la Judeţean la Spitalul Militar, cu schija în picior

Traseul militarului rănit la Ziua Marinei, de la Judeţean la Spitalul Militar, cu schija în picior

Replica API 18 august 2012 | 00:00 109

Declaraţiile medicilor se bat cap în cap!

Declaraţiile medicilor se bat cap în cap!

Situaţia militarului rănit de Ziua Marinei, în timpul manifestărilor desfăşurate pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din municipiul Constanţa se complică pe zi ce trece. Nu vorbim în cazul de faţă despre starea de sănătate, care este foarte bună, ci despre "râca" dintre cele două unităţi spitaliceşti, şi anume Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul Militar. Încă de la producerea incidentului, mai multe variante au apărut, fiind legate ba de faptul că rana infanteristului a fost suturată fără a se cerceta dacă există vreun corp străin metalic, ba că pacientul a fost externat fără a fi efectuate toate investigaţiile medicale. Însă, în cursul zilei de vineri, medicii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-au hotărât să clarifice situaţia.

Dar, dacă cei mai optimişti sperau în elucidarea misterului, iată că s-au înşelat amarnic, întrucât declaraţiile conducerii Spitalului Judeţean şi cele ale medicului care a tratat militarul nu prea coincid. Potrivit medicului Bogdan Câmpineanu, rănitul a fost adus la Unitatea de Primire Urgenţe, pe data de 15 august, la orele 11.58, fiind preluat pentru îngrijiri la orele 12.10, interval de timp în care tânărul a stat pe hol din cauza multitudinii de pacienţi prezenţi. Din momentul în care a fost preluat, i s-a curăţat rana, urmând să fie dus la imagistică pentru efectuarea unui examen radiologic, moment în care, la orele 12.20 a sosit un medic din cadrul Spitalului Militar, cerând transferul de urgenţă. "De la primirea pacientului s-au aplicat protocoale medicale şi, în nici o clipă, viaţa sau integritatea pacientului nu a fost pusă în pericol. În aceste situaţii, de obicei, competenţa este a Spitalului Militar, noi fiind spital de urgenţă putem rezolva toate problemele complexe, inclusiv politrauma, avem toate specialităţile şi competenţele. Solicitarea colegilor de la Spitalul Militar, cu privire la transferul urgent al pacientului s-a produs ca atare", a declarat dr. Bogdan Câmpineanu, din cadrul SCJU Constanţa.

A făcut vaccinul antitetanic, nu a făcut vaccinul antitetanic

De asemenea, medicul chirurg Paris Stamule, care s-a ocupat de cazul militarului rănit, susţine că a constatat o plagă zdrobită, sângerândă, superficială, cu o lungime de aproximativ 3 cm. Însă, situaţia devine înceţoşată în momentul în care chirurgul susţine că a fost făcut vaccinul antitetanic, pe când managerul SCJU, dr. Dănuţ Căpăţână are propria variantă. "Lucrurile s-au petrecut în felul următor: militarul a venit la spital cu ambulanţa, medicii noştri s-au apucat de plagă, însă nu au mai reuşit să-i facă vaccinul antitetanic şi să-i cureţe bine plaga, pentru că au venit medicii militari care l-au luat pe semnătură şi l-au dus la Spitalul Militar. Practic, medicii militari au venit şi l-au ridicat la cinci minute după ce a ajuns la Spitalul Judeţean. Au refuzat să i se facă şi vaccinul antitetanic, vaccin obligatoriu în astfel de cazuri. Au spus că-l fac ei la Spitalul Militar", a declarat, pentru "Replica", dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean. La scurt timp după precizările managerului au venit şi declaraţiile medicului, în cadrul unei conferinţe de presă, care a preluat pacientul în data de 15 august, spunând că vaccinul a fost efectuat. "S-a făcut toaleta plăgii, s-a explorat şi imediat a apărut medicul militar, care a cerut transferul de urgenţă la Spitalul Militar. Nu am mai apucat decât să facem vaccinul antitetanic şi apoi l-au preluat. De la preluare şi până la plecare nu au fost decât vreo 20 de minute. La examinarea plăgii nu s-a observat nici un corp străin, pentru acest lucru era nevoie de un examen radiologic, ceea ce urma să facem", a spus dr. Paris Stamule. Mai mult decât atât, managerul Spitalului Judeţean a vrut să sublinieze faptul că medicii se puteau ocupa de pacient până la capăt. "În mod normal medicii militari ar fi trebuit să aibă o ambulanţă militară la eveniment, pentru că erau oamenii lor. Şi eu am participat la exerciţii militare, pe vremea când eram militar, şi atunci existau ambulanţe militare. Puteam şi noi să-l tratăm pe militar. Facem radiografii la toţi amărâţii care vin la spital pentru orice fleac şi nu-i făceam militarului? Medicii noştri nu au apucat să-i facă mare lucru, pentru că medicii militari au venit cu ambulanţa lor şi au semnat în registrul de la UPU că-l iau pe proprie răspundere. Noi nu am reuşit decât să vedem plaga şi să încercăm să-i dezinfectăm locul şi atât", a mai spus Căpăţână.

Plaga nu a fost suturată la Judeţean

Lăsând aspectele distorsionate la o parte, medicii de la Judeţean susţin că nu a fost nici o situaţie conflictuală, transferul fiind cerut şi acordat în condiţii amiabile. Pacientul de 32 de ani a fost luat din spital cu maşina particulară a medicului militar, mai lămuresc situaţia cei de la Judeţean. În cadrul conferinţei, s-a dezbătut şi problema suturării plăgii, unde medicul chirurg a infirmat zvonurile. "Nu s-a suturat plaga complet, a apărut medicul militar, care a zis că de aici se ocupă ei", a mai spus dr. Paris Stamule. Pentru a întări cele declarate, reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au pus la dispoziţie şi filmarea, de pe camerele de supraveghere, unde se poate observa ora la care a sosit ambulanţa la spital, ora la care a fost preluat pacientul, dar şi când a părăsit Urgenţa. De asemenea, pe imagini se poate observa cum o persoană vine şi ia pacientul cu maşina personală. Însă, toate cele prezentate nu coincid de nici o culoare cu fişa medicală a militarului, unde este specificat foarte clar că abia la ora 12.20 a fost preluat de medici şi tratat până la la 12.30, iar la 12.50 a părăsit unitatea spitalicească, cu un apropiat, pacientul semnând plecarea pe propria răspundere, mai susţin medicii din Judeţean. Facem precizarea că militarul a fost supus în cursul zilei de vineri unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea unui corp străin metalic, schijă, de 1,5 cm, depistat la Spitalul Militar în urma unui examen radiologic. Totul a decurs bine, tânărul urmând să fie externat în cel mai scurt timp. Cazul său va fi anchetat de o comisie a Parchetului Militar, ca accident de muncă, imediat ce Batalionul Infanterie Marină Babadag, la care este angajat, va face o sesizare în acest sens. Procurorii urmează să stabilească în ce condiţii a explodat întăritorul de recul, care i-a provocat rana.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108