REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tusac mută banul din buzunarul statului în buzunarul lui Maganu

Tusac mută banul din buzunarul statului în buzunarul lui Maganu

Replica API 31 octombrie 2011 | 00:00 336

Corupţie incredibilă: încă un motiv de suspendare pentru primarul Mangaliei

Corupţie incredibilă: încă un motiv de suspendare pentru primarul Mangaliei

Firma care transportă elevii şi pensionarii din Mangalia e a consilierului PSD Maganu

Firma care asigură transportul elevilor şi pensionarilor din Mangalia, pe banii primăriei, aparţine consilierului local PSD Bogdan Maganu, mâna dreaptă a primarului Mihai Claudiu Tusac. Acest caz flagrant de incompatibilitate reiese fără dubii din documentele intrate în posesia "Replica". Este vorba despre SC Seaside Tours SRL, firma despre care arătam că a primit de la Primăria Mangalia, cu dedicaţie, contracte în valoare totală de aproape 4 miliarde de lei vechi pentru transportul elevilor de la 5 şcoli şi un liceu. Mai mult, aceeaşi firmă a primit şi contractul pentru transportul gratuit al pensionarilor din Mangalia, serviciu finanţat, de asemenea, din banii primăriei. În aceste condiţii, este foarte probabil ca Tusac să-şi completeze colecţia de dosare penale cu unul nou-nouţ, doar un suferind de naivitate cronică putând considera că şeful administraţiei din Mangalia a semnat...ca primarul, fără să ştie cui îi dădea miliardele din bani publici. Pe de altă parte, consilierul PSD Bogdan Maganu riscă acum să-şi piardă mandatul; iar asta ar fi cea mai mică problemă în ceea ce-l priveşte, întrucât matrapazlâcurile sale, girate de Tusac, fac deja obiectul unei sesizări adresate DNA Constanţa. Una peste alta, corupţia din Primăria Mangalia a devenit deja mai transparentă ca geamurile microbuzelor lui Maganu, la fel şi incompatibilitatea la care tot face referire, în ultima perioadă, prefectul Claudiu Palaz, atunci când îl pomeneşte pe Claudiu Tusac.

Atât contractele pentru transportul elevilor, cât şi cel referitor la pensionari, au fost semnate în aceeaşi zi, pe 08.09.2011, şi sunt valabile până pe 12.06.2012, respectiv 12.09.2012. Pentru a fenta obligativitatea organizării unei licitaţii publice de atribuire, primarul Tusac a apelat la o şmecherie ieftină, dar eficientă: toate contractele au o valoare mai mică de 15.000 de euro, adică pragul de la care era obligat de legea achiziţiilor publice să organizeze licitaţie. Aşa se face că fiecare din cele 7 contracte are o valoare fixă: 14.896 euro, fără TVA, echivalentul a 63.325 lei. În total, Seaside Tours SRL va încasa de la primăria condusă de Tusac 104.272 euro, adică 443.275 lei, bani publici care intră în conturile consilierului local PSD Bogdan Maganu. Revenind la contractul prin care Seaside Tours SRL va asigura transportul pensionarilor din Mangalia, din banii primăriei, trebuie spus că acesta vizează circa 2.500 de persoane cu venituri de până la 1.300 lei/familie sau 650 lei/persoană, precum şi a persoanelor cu handicap. În plus, ca un "bonus", Seaside Tours se obligă să asigure, potrivit contractului, şi transportul elevilor de la Colegiul Economic Mangalia şi Grupul Şcolar Industrial "Ion Bănescu" Mangalia, adică cele două licee care nu au apucat să încheie contracte odată cu celelalte unităţi şcolare.

Cum s-a dat de gol Maganu: în certificatul de atestare fiscală eliberat de Primăria Mangalia, SC Seaside Tours SRL este reprezentată de Ion Maganu, tatăl consilierului PSD

Aparent, SC Seaside Tours SRL este deţinută de Ionel Vârgă, de 30 de ani, din Bucureşti, şi Vasile Ioan Tarce, de 39 de ani, din Mangalia. Trecem peste faptul că Vârgă este finul lui Bogdan Maganu şi ajungem la lucruri mai serioase. Ironia sorţii face ca incompatibilitatea penală a consilierului PSD Maganu să fi fost deconspirată chiar de către Primăria Mangalia, condusă de protectorul său, Mihai Claudiu Tusac, potrivit unui document oficial intrat în posesia "Replica". Astfel, în certificatul de atestare fiscală numărul 34174, eliberat de Primăria Mangalia pe 05.09.2011, reprezentantul legal al SC Seaside Tours SRL este Ion Maganu, nimeni altul decât tatăl consilierului PSD Bogdan Maganu. Şi asta nu e tot: "Replica" deţine şi două facturi, 900083 şi 900084, din 01.09.2011, prin care SC Seaside Tours SRL a cumpărat două microbuze de la SC Thunder Truck SRL, din Mangalia, persoana care semnează documentele fiscale din partea Seaside Tours fiind, evident, acelaşi Ion Maganu.

Bogdan şi Ion Maganu, bocind pe lângă un microbuz al Seaside Tours lovit de tren la Olimp, pe 26 octombrie a.c.

Un incident rutier nefericit, petrecut pe 26 octombrie a.c., care se putea transforma într-o tragedie, ne arată, de acestă dată, în imagini, legătura dintre Bogdan Maganu şi firma Seaside Tours SRL. În fotografiile alăturate, putem "admira" microbuzul inscripţionat corespunzător- "Transport gratuit elevi şi pensionari/ Primăria municipiului Mangalia/ Primar Mihai Claudiu Tusac"- la puţin timp după ce a fost lovit de tren, la trecerea căii ferate din Olimp. Ca prin minune, şoferul a scăpat nevătămat, dar maşina firmei lui Maganu a fost serios avariată. Microbuzul a fost adus la o locaţie ferită din Mangalia, iar la faţa locului a început pelerinajul patronilor de la Seaside Tours, veniţi să evalueze situaţia. Îl putem vedea pe Bogdan Maganu, sosit la volanul limuzinei sale Mercedes CT 15 MAG, în timp ce dă mâna cu Vasile Ion Tarce, patronul "săgeată" al firmei Seaside Tours. De asemenea, apare în imagini şi Ion Maganu, tatăl consilierului PSD Bogdan Maganu, alături de acelaşi Tarce, contemplând îngrijorat microbuzul şifonat rău de tren. Precizăm că parcul auto al firmei lui Maganu cuprinde 21 de microbuze, acum 20, după ce maşina de mai sus a decis să se pună cu trenul. 11 din cele 20 au fost luate de la SC Alum Mag SRL, firma falimentară a familiei Maganu, 5 de la SC Facredin Trans SRL (a pesedistului Ismail Facredin, fost patron al Seaside Tours SRL, până în 2008) şi 4 de la SC Romvivat SRL, firma lui Vasile Ioan Tarce, actualul asociat al Seaside Tours.

Microbuzele lui Maganu circulă cu licenţe false de transport şi, când nu sunt pe traseu, parchează în faţa casei consilierului

De parcă potlogăriile cuplului Maganu- Tusac amintite mai sus nu erau de ajuns, mai sesizăm un aspect penal al afacerilor de transport derulate de consilierul PSD. Astfel, după cum se poate vedea în imaginile alăturate, licenţa de traseu postată pe parbrizele tuturor microbuzelor Seaside Tours din Mangalia sunt un fals ordinar. Fiţuicile galbene eliberate, chipurile, de Primăria Mangalia, pe 09.09.2011, nu au nici semnătura primarului şi secretarului, nici ştampila instituţiei. Practic, aşa zisa "licenţă de traseu" este o bucată de hârtie completată cu o cariocă probabil de şoferi şi puse la derută în geam, pe post de document oficial. Culmea obrăzniciei marca Tusac, toate celelalte firme de transport din Mangalia, care nu au în geam acea licenţă falsă de traseu, sunt amendate non-stop de către reprezentanţii primăriei. Astfel, Thunder Truck SRL a primit, în aceeaşi zi de 14.09.2011, nu mai puţin de trei amenzi, în valoare de câte 30.000 de lei fiecare. "Meseriaş" desăvârşit, angajatul primăriei, Mintuţă Răducanu, nu a trecut, într-unul din procesele verbale, nici un şofer, de parcă microbuzul mergea singur prin oraş. Într-un alt caz, SC Călăraşi Com SRL, care a fost amendată cu 10.000 lei pentru o "abatere" identică, a reuşit deja să obţină în instanţă anularea amenzii. Şi încheiem cu un amănunt inedit, legat de microbuzele Seaside Tours şi implicarea consilierului PSD Bogdan Maganu în această afacere: când nu sunt pe traseu, maşinile firmei sunt parcate, frumos, pe toată strada Sirenei, în faţa casei lui Maganu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102