REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Tusac, trimis în judecată de DNA! Ce inginerie a pus la cale fostul primar şi cine este avocatul care l-a ajutat să toace banii publici

Tusac, trimis în judecată de DNA! Ce inginerie a pus la cale fostul primar şi cine este avocatul care l-a ajutat să toace banii publici

Replica API 4 decembrie 2014 | 22:44 801

Sechestru pe un imobil al fostului şef Serviciu Juridic din Primăria Mangalia

Sechestru pe un imobil al fostului şef Serviciu Juridic din Primăria Mangalia

Mihai Claudiu Tusac

Fostul primar al municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Constanţa, fiind acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese, în legătură cu acordarea unor contracte de asistenţă juridică. În acelaşi dosar, a fost deferit justiţiei şi Laurenţiu Iulian Dumitraşcu, avocat în Baroul Tulcea, acuzat de complicitate la abuz în servicu şi complicitate la conflict de interese.

Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese faptul că în perioada noiembrie 2010 - septembrie 2012, Mihai Claudiu Tusac, în calitate de primar al Mangaliei, a efectuat plăţi nelegale pentru un număr de 95 de contracte de asistenţă juridică, încheiate cu Iulian Laurenţiu Dumitraşcu, deşi în perioada respectivă, acesta din urmă era angajatul Primăriei Mangalia, fiind doar suspendat, la cerere, din funcţia de şef al Serviciului Juridic. „În baza acestor contracte, inculpatul urma să efectueze în beneficiul Primăriei Mangalia aceleaşi activităţi pe care le presta şi în calitate de funcţionar public, însă în schimbul unor remuneraţii de aproximativ 12 ori mai mari decât salariul. De menţionat este faptul că, la baza efectuării plăţilor din fonduri publice către inculpatul Laurenţiu Iulian Dumitraşcu nu au existat nici un fel de documente justificative, din care să rezulte că serviciile, a căror contravaloare a fost achitată, au fost efectuate şi recepţionate. Prin acţiunile sale, inculpatul Mihai Claudiu Tusac a provocat Primăriei Mangalia un prejudiciu de 437.879,98 lei. În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Laurenţiu Iulian Dumitraşcu”, au precizat procurorii DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. „Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au mai menţionat procurorii.

Avocatul complice, colaborator al firmelor-căpuşă de la DMHI

Avocatul trimis în judecată pentru corupţie alături de Mihai Claudiu Tusac avea triplă reprezentare faţă de fostul primar al Mangaliei: pe lângă faptul că era şeful Serviciului Juridic al primăriei, dar şi avocat angajat pentru a reprezenta instituţia în instanţe, Laurenţiu Iulian Dumitraşcu reprezenta şi fundaţia înfiinţată şi patronată de acelaşi Tusac. Este vorba despre Fundaţia Pro Litoral din Mangalia, în care Tusac este preşedinte fondator, iar Dumitraşcu avocatul oficial al organizaţiei prin care fostul edil a absorbit sume importante de bani publici, sub pretextul organizării de tot felul de manifestări, inclusiv Festivalul Callatis. De altfel, fundaţia a fost unul din motivele pentru care fostul prefect Claudiu Palaz a sesizat ANI cu privire la incompatibilitatea a doi foşti consilieri locali PSD, care şi-au tras şi ei bani frumoşi, alături de şeful lor de atunci Tusac, de pe urma evenimentelor organizate. Laurenţiu Iulian Dumitraşcu este membru al Baroului Tulcea din 2010, iar de anul acesta apare şi în Baroul Constanţa. Tusac şi banii Primăriei Mangalia nu au fost singurele surse de venituri ale avocatului. Potrivit unicei sale declaraţii de avere, din iunie 2009, Dumitraşcu era consilier juridic la THR Marea Neagră SA, una din cele mai mari firme de turism din Constanţa, de unde declara venituri neobişnuit de mici, de doar 7.875 lei, pe lângă cei 8.744 lei încasaţi ca şef al Serviciului Juridic din Primăria Mangalia. În plus, avocatul judecat pentru corupţie alături de Tusac este colaboratorul a 15 firme din sudul litoralului, majoritatea sucontractori ai DMHI: Alexmarg Nav Shipping SRL Limanu, Dardaf Shipping SRL Hagieni, Ancorship SRL Mangalia, Auralba SRL Limanu, R & C Metnavconstruct SRL Constanţa, Angel Nav Welding SRL Limanu, Aur Izi Trans SRL, KBD Design SRL, Staver Comercial SRL, Kleman Team SRL, Impact Global Media SRL, Adrian Construct SRL, Adriano Company ST SRL, Cemod-Evo Shipping SRL şi Nacorvo & Ship SRL, toate din Mangalia. De remarcat că una dintre ele, Ancorship SRL, are nevoie serioasă de serviciile avocatului Dumitraşcu, întrucât este una din cele 60 de persoane fizice şi juridice trimise recent în judecată de procurorii constănţeni pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 2,5 milioane de euro, prin căpuşarea DMHI.

Alexandra VASILE, Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367