REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ultimatum pentru societatea care a poluat satul Poiana

Ultimatum pentru societatea care a poluat satul Poiana

Replica API 28 august 2015 | 22:19 147

Ca la nebuni

Ca la nebuni

Prefectul a ordonat luni instituţiilor abilitate să protejeze sănătatea publică şi mediul înconjurător, să efectueze un control în satul Poiana, la fermele din localitate. În urma mai multor sesizări, s-a constatat faptul că aerul a devenit irespirabil, iar cetăţenii sunt asaltaţi de muşte din cauza unei afaceri cu ovine. Astfel, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Comisariatului Judeţean Constanţa al Gărzii de Mediu şi ai Prefecturii au demarat o serie de controale la fermele din satul Poiana. Potrivit prefectului Ion Constantin, una dintre societăţi a fost amendată cu 25.000 lei din partea Gărzii de Mediu şi cu 2.000 lei din partea Direcţiei Sanitar - Veterinare.

„Vineri, am fost sesizaţi în legătură cu aspecte privind o convieţuire defectuoasă: prezenţa unor mirosuri pestilenţiale, insecte într-un număr foarte mare. Marţi, după ce luni m-am întâlnit cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar - Veterinare, Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică, am emis ordinul pentru a se face un control la cei doi agenţi economici aflaţi în acea zonă a satului Poiana. În prima zi (marţi - n.r.), au fost întocmite două procese verbale, pentru fiecare agent economic. Controlul a demarat la societatea Alnawres, aceştia, în primă parte, au refuzat controlul, motivând că nu au reprezentantul legal prezent în unitate. Atunci, comisia s-a deplasat la Gaad Invest International, unde au făcut controlul necesar. Acolo, nu s-au găsit nereguli. (…) Între timp, comisia s-a întors la cealaltă societate, au fost primiţi, au început controlul, iar aici au fost sesizate foarte multe nereguli. Vreau să punctez faptul că în incinta acestei unităţi au fost mai multe gropi în care au fost băgate leşurile de animale. Aceste gropi nici măcar acoperite în totalitate. Comisia a putut să realizeze că acolo sunt băgate cadavrele animalelor, într-un număr de zece. Sunt zece gropi în care avem aceste animale. A doua zi a continuat controlul în această zonă şi la alte ferme de creştere a ovinelor şi bovinelor, acolo unde proprietarii nu au fost la faţa locului. De asemenea, au fost constatate depozitări de gunoaie pe arii care nu sunt autorizate, sens în care vom adresa o solicitare Primăriei Ovidiu de a igieniza acea zonă şi de a întreprinde toate măsurile pentru a deratiza acea zonă şi pentru a dezinfecta localitatea Poiana. Există o singură firmă unde s-au găsit nereguli. (…) Societatea Alnawres a fost amendată cu 25.000 lei de către Garda de Mediu. Miercuri, Garda a notificat Agenţia de Mediu Constanţa pentru ca activitatea acestei societăţi să înceteze pe data de 30, dacă nu remediază problemele constatate. Ne referim la scoaterea acestor animale din gropi şi predarea lor către incinerare. În acest moment, depinde doar de dumnealor dacă din 30 august a.c. mai pot continua activitatea sau nu. (…) Direcţia de Sănătate Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor a aplicat o amendă de 2.000 lei. Direcţia de Sănătate Publică nu a sancţionat”, a spus prefectul Ion Constantin, în cadrul unei conferinţe, organizată joi la sediul Instituţiei Prefectului.

Primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a fost sesizat şi el cu privire la situaţia din satul Poiana. „Mi-a confirmat că el, personal (George Scupra – n.r.), s-a deplasat de mai multe ori la sesizarea cetățenilor și că nu a constatat, nu s-a confirmat ,din punctul lui de vedere, ceea ce au sesizat oamenii. Ceea ce mă face să cred că această fermă își ascundea foarte bine cadavrele pe-acolo, iar acum, din cauza căldurii, chiar dacă venim după această vară toridă, nu au fost sesizate aceste aspecte la alte controale. Domnul primar mi-a confirmat că, deplasându-se personal, nu a sesizat miros pestilențial… Nici eu nu mă pot deplasa în toate locațiile să le văd, mă bazez pe ceea ce mi se transmite… (…) Eu înțeleg că agenții economici să își desfășoare activitatea astfel încât să producă un profit, să plătească, taxele, să aibă angajați, dar, cu toate astea, condițiile de organizare a actului economic trebuie să fie conforme cu toată legislația, inclusiv cu normele de mediu. Înțeleg să facem profit și noi, autoritățile, să sprijinim societățile, dar și aceste societăți, la rândul lor, să își desfășoare activitatea în mod normal și să nu afecteze viața oamenilor”, a mai spus prefectul.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367