REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Un constănţean a revăzut strada Ştefan cel Mare după 20 de ani! A avut un ŞOC: „Este inadmisibil!”

Un constănţean a revăzut strada Ştefan cel Mare după 20 de ani! A avut un ŞOC: „Este inadmisibil!”

Replica API 13 iulie 2016 | 09:53 523

Cum a ajuns Constanţa în paragină

Cum a ajuns Constanţa în paragină

Imagini dezolante chiar în centrul Constanţei! Acestea au alcătuit realitatea crudă cu care a trebuit să dea nas în nas un constănţean care nu a mai văzut strada Ştefan cel Mare de peste 20 de ani! „Resturi de clădiri, pentru că nu mai sunt clădiri. Paragină, îţi rupi tălpile pantofilor. Feţe suspecte după fiecare ruină, care parcă aşteaptă să te facă la buzunare. Este inadmisibil ca un centru de oraş să arate aşa”, a spus el.

Hibele din Constanţa au fost băgate sub preş multă vreme. Ulterior au început să fie semnalate şi arătate cu degetul. Însă, degeaba, când aceeaşi administraţie locală, aleasă ani la rând de constănţeni, nu ridica un deget. Apoi au început investiţiile în staţiunea Mamaia. Şi au tot curs, şi au curs. Între timp, locuitorii urbei de la malul mării au început să compare centrul vechi de aici (care era o ruină) cu cele din Sibiu, Braşov sau Bucureşti. Cu chiu, cu vai, cu fonduri europene, surle şi trâmbiţe, a început să se transforme şi Piaţa Ovidiu.

Acum arată mai bine. Că mai e de lucrat... deja suntem răi. Între timp s-au conturat dosare penale, primarul şi-a dat demisia, a fost înlocuit, au urmat alegerile. Mai pe scurt, timpul a trecut, multe s-au schimbat, dar oraşul este acelaşi. Interesantă a fost opinia unui constănţean, stabilit de peste 20 de ani în altă parte a ţării. De câte ori venea în oraşul natal, mergea prin Mamaia sau pe arterele principale, cum ar fi, spre exemplu, bulevardele Mamaia sau Tomis.

„Şi eu chiar mă miram de starea deplorabilă în care se află staţiunea Mamaia, cea mult lăudată. Cu construcţii în paragină, borduri zdrenţuite şi peisaje neschimbate de pe vremea comunismului... Dar acum am avut un şoc şi mai mare”, a relatat el pentru „Replica”. Venind la un sfârşit de săptămână pe litoral, bărbatul a decis să se plimbe în zona în care-i aducea aminte de copilărie. Cu soţia de mână, a decis să retrăiască acele clipe, care-i strângeau inima. Numai că peisajul care i s-a înfăţişat în faţa ochilor i-a cam zdrobit melancolia.

„Pe acolo mă plimbam când eram copil, cu părinţii, bunicii, dar cel mai adesea cu o mătuşă. Ştiu că abia aşteptam să-mi cumpăr îngheţată. Este incredibil! Nimic nu s-a schimbat! Doar s-a degradat. Mergeam şi parcă aşteptam să apară acea mătuşă de după fiecare colţ. Însă este îngrozitor că un centru al oraşului, o promenadă, poate arăta atât de înfiorător. Resturi de clădiri, pentru că nu mai sunt clădiri. Paragină, îţi rupi tălpile pantofilor. Feţe suspecte după fiecare ruină, care parcă aşteaptă să te facă la buzunare.

Am mers până în Piaţa Griviţei şi nu mi-a venit să cred în ce hal arată Constanţa, în ce hal a ajuns... Da, şi eu mă plângeam de Mamaia”, a completat el. Poate că pentru constănţeni nu este o noutate şi poate că ochii noştri s-au acomodat cu peisajele şi nu ni se mai par într-un mod anume. Dar luând-o la pas pe acel sector de drum, este adevărat!, un sentiment de ciudă se împleteşte cu cel de neputinţă. Totul arată deplorabil. Unde mai pui că şi indivizi de etnie romă mai ocupă vreun imobil şi îşi întind chiloţii la uscat chiar în zona magazinului Tomis.

De străduţele perpendiculare cu Ştefan cel Mare nici nu mai vorbim pentru că sunt desprinse din cele mai bune filme horror. „Nu vreau să fiu rău, dar unii constănţeni îşi merită soarta. Şi nu vreau să explic de ce. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca un centru de oraş să arate aşa! Ar trebui luat exemplu de la Craiova... Şi ne mai întrebăm de ce vin navele de croazieră şi turiştii nu vor să coboare!”, a conchis constănţeanul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108