REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Un grup de acţiune local dintr-una din cele mai sărace zone din România toacă bani pe seminarii în Mamaia

Un grup de acţiune local dintr-una din cele mai sărace zone din România toacă bani pe seminarii în Mamaia

Replica API 3 august 2014 | 00:00 537

Limuzine cu şofer, "la pachet"

Limuzine cu şofer, "la pachet"

Un grup de acţiune locală din Vrancea, care reuneşte primarii a 13 dintre cele mai sărace comune din ţară îşi şcoleşte membrii la un hotel de 5 stele din Mamaia şi cheltuie banii europeni care îi sunt alocaţi pe închirierea de limuzine cu şoferi. Este vorba despre Grupul de Acţiune Locală (GAL) Valea Râmnicului, unul dintre cele patru astfel de entităţi înfiinţate în Vrancea sub patronajul baronului Marian Oprişan, condus de viceprimarul din Focşani, Ionel Gabriel Necula. Scopul declarat al acestor grupuri, în realitate parteneriate public-private, este acela de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor rurale pe care le reprezintă. Şi, unde puteau cei 29 de membri ai GAL Valea Râmnicului să se sfătuiască mai bine decât la malul mării, într-un hotel de 5 stele din Mamaia?!

Potrivit unui contract atribuit pe 24.07.2014, grupul a plătit firmei Betina M SRL, care administrează hotelul Palm Beach, suma de 28.852 lei, fără TVA, pentru "prestări servicii hoteliere seminar", bani decontaţi de UE prin programul M 4.312 - Funcţionarea grupurilor de acţiune. Contractul a fost acordat fără licitaţie, prin negociere, cu explicaţia că "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate", ceea ce înseamnă că există deja un acord între cele două părţi, iar membrii GAL Valea Râmnicului au mai studiat şi urmează s-o facă şi pe viitor la hotelul Palm Beach. Seminariile de 5 stele ale primarilor din Vrancea şi Buzău (din acest GAL fac parte 10 comune din Vrancea şi 3 din Buzău) nu sunt singura extravaganţă a aleşilor dintr-una din cele mai sărace zone din ţară, după cum se arată chiar în documentele constitutive ale grupului. Astfel, în decurs de mai puţin de un an de zile, în mai 2013 şi februarie 2014, GAL Valea Râmnicului a atribuit două contracte în valoare totală de 146.860 lei, fără TVA, pentru închirierea de maşini cu şofer, un lux pe care nici măcar parlamentarii nu şi-l permit, cu tot dispreţul lor nativ pentru banii publici. La acestea se mai adaugă şi un contract de 45.190 lei, fără TVA, acordat în ianuarie 2014 pentru realizarea de studii ale zonei, către Voineagu C. Lenuţa PFA, un contabil focşănean judecat de aproape 9 ani de zile după ce a delapidat firma unui investitor Italian cu peste 8 miliarde de lei vechi.

Oamenii trăiesc într-o sărăcie cumplită, aleşii lor se "spetesc" la hoteluri de 5 şi îşi închiriază limuzine cu şofer

De fiecare dată, contractele au fost oferite direct, fără licitaţie, ceea ce înseamnă că băieţii veseli din GAL Valea Râmnicului ştiu precis unde trebuie cheltuiţi banii europeni. De altfel, viceprimarul Ionel Gabriel Necula (ca un făcut, găsit incompatibil de ANI) a fost acuzat că direcţionează fondurile GAL către propriile rude, care şi-au ridicat pensiuni de sute de mii de euro din banii trimişi de UE pentru scoaterea din sărăcie a comunităţilor member. Şi pentru că tot vorbim de nevoiaşi, în documentele GAL Valea Râmnicului se arată că cele 13 comune din componenţă, cu o populaţie totală de peste 35.000 de personae, au o rată foarte ridicată a sărăciei, cu o medie de 60% (există comune cu o rată de aproape 80%!), constituind astfel una din cele mai paupere zone din România. Ar fi interesant de aflat ce părere ar avea nefericiţii din acele sate - din păcate, e puţin probabil să afle ce fac aleşii lor, fiind greu de crezut că au acces la internet şi presă - despre seminariile la hoteluri de 5 stele din Mamaia şi limuzinele închiriate cu tot cu şofer de primarii care nu precupeţesc, iată, nici un efort pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de trai.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614