REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un nou-născut a decedat în drum spre Spitalul Judeţean. Instituţiile abilitate nu ştiu nimic despre acest caz: Ce copil? Când? Poate a intervenit Tulcea, nu Constanţa...

Un nou-născut a decedat în drum spre Spitalul Judeţean. Instituţiile abilitate nu ştiu nimic despre acest caz: Ce copil? Când? Poate a intervenit Tulcea, nu Constanţa...

Replica API 9 iulie 2014 | 00:00 240

UPDATE

UPDATE

Un nou-născut din Tulcea a murit, marţi, într-o Ambulanţă care îl transporta la Constanţa! Copilul, de peste 4 kilograme, a fost născut la termen. Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Vasile Popescu, nu a putut fi de găsit pentru un punct de vedere oficial. În schimb, angajaţii Ambulanţei spun că nu au înregistrat un astfel de caz, cel mai probabil copilul fiind transportat la Constanţa cu un echipaj de tip SMURD.

"Ce copil mort? Nu ştiu despre aşa ceva. Am fost aseară de gardă, dar asemenea transferuri rareori le facem cu Ambulanţa. De obicei se intervine cu un echipaj SMURD C, mai ales dacă este copil. Întrebaţi colegii de la SMURD, a fost preluat de ei, cu elicopterul nu s-a intervenit", au declarat medicii de la Ambulanţă. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, cei care răspund de intervenţiile celor de la SMURD Constanţa, ne-au direcţionat în mod politicos la colegii de la Tulcea. Însă, aceştia susţin că nu au fost solicitaţi pentru acest caz: "ISU Dobrogea ce face? Când s-a întâmplat? Ziua sau noaptea? Aşteptaţi, vă rog, să verific". La scurt timp am primit şi răspunsul: "Am verificat în registru şi colegii mei nu au dus nici un copil la Constanţa, cu SMURD-ul, ieri. În cel mai rău caz cei de la Serviciul de Ambulanţă Tulcea l-au transportat la Constanţa. Sigur ei au intervenit. Verificaţi acolo".

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) din cadrul Ministerului Sănătăţii, acolo unde Serviciul de Ambulanţă este obligat de lege să raporteze astfel de cazuri, nu au dorit să confirme sau să infirme informaţia, menţionând doar că: "Aţi nimerit la Centrul Operativ şi nu ştim. Am intrat în tură la ora 08.00 şi chiar dacă am avea asemenea informaţii nu le putem comunica. La noi se fac raportări, dar nu suntem abilitaţi să vă dăm informaţii de genul acesta, ci Departamentul de Presă", rugându-ne să contactăm purtătorul de cuvânt. Zis şi făcut! Am sunat la purtătorul de cuvânt al Minsterului Sănătăţii, Oana Grigore, însă ne-a sugerat să sunăm la serviciile de Ambulanţă: "Eu nu ştiu nimic în sensul acesta. O să mă interesez, dar nu ştiu absolut nimic. Întrebaţi la serviciile de Ambulanţă, faceţi o cerere scrisă în acest sens. Dacă domnul director nu poate să vă răspundă, cred că are pe cineva acolo. Probabil că dânsul este într-o intervenţie şi din această cauză nu poate să vorbească. Zic şi eu, acum, ipotetic. Cred că mai sunt oameni acolo să răspundă. Există un secretariat. Puteţi să vă interesaţi. Eu nu am auzit, dar o să ne interesăm şi noi, să vedem".

Micuţul se află în atenţia medicilor legişti ai Serviciului de Medicină legală Constanţa, în vederea efectuării necropsiei. La numărul de telefon al SAJ Tulcea, 0240.532.166, răspunde doar robotul în limba engleză. Şi cam atât. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică Tulcea ne-au sărit în ajutor cu un număr de telefon valabil. Aşa am reuşit să luăm legătura cu Florea Dumitrache, managerul Serviciului de Ambulanta Tulcea. De la el am aflat că transferul l-a solicitat Maternitatea din Tulcea. "Noi nu am intervenit, ci Ambulanţa Constanţa. Dânşii au luat copilul de la Tulcea. S-a intervenit cu o ambulanţă specială de la Constanţa, pentru nou-noscuţi, nu SMURD. Eu aşa ştiu. Este vorba despre un nou-născut care a fost preluat de urgenţă şi a decedat pe drum. Cei de la Maternitatea Tulcea poate să spună cu ce a plecat. Eu ştiu când pleacă ambulanţele din judeţul Tulcea, pentru că mă anunţă. Eu chiar m-am întrebat de ce nu s-a solicitat elicopterul", a declarat Florea Dumitrache.

Şefa secţiei de acolo ne-a confirmat faptul că micuţul a fost transportat cu un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa. "Copilul a primit un bilet când a plecat de la noi şi scrie clar ce complicaţii avea. El a decedat în apropierea spitalului. Copilul a fost transferat cu o Unitate de Transport Neonatal. A fost intubat, ventilat. A fost preluat de un echipaj de la Constanţa, pentru că Tulcea nu are o astfel de Ambulanţă. Ei vă pot spune mai multe pentru că eu nu sunt abilitată să vă dau infirmaţii prin telefon. Sunaţi la Spaitalul Judeţean din Constanţa", a precizat asistenta şefă a Maternităţii din Tulcea.

UPDATE 13.30:

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, dr. Vasile Popescu, susţine că la raportul de gardă nu i-a fost comunicat aşa ceva. "Nu pot să vorbesc în numele altor persoane, dar tot ce pot să vă spun este faptul că Serviciul de Ambulanţă Constanţa nu a transportat ieri nici un copil de la Tulcea, care să moară pe drum. Am întrebat ce copil ne-a murit şi nu am avut. Dar aş fi auzit de dimineaţă, la raportul de gardă", a declarat dr. Vasile Popescu, directorul Serviciului de Ambulanţă Constanţa. Medicul şef al Unităţii de Urgenţă Constanţa, dr. Rodica Tudoran, a precizat că s-a intervenit cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă Nou-născuţi. "Este cazul de ieri (marţi, 8 iulie a.c. -n.r.). Era un nou-născut cu suferinţă fetală mare şi trebuia să ajungă la Reanimarea Neonatală. Tulcea a solicitat prin 112 maşina de Terapie Intensivă Neonatologică. A fost preluat direct din Terapie Intensivă, imediat după ce se născuse, cu complicaţii extrem de grave la naştere. În timpul transportului, aproape de Constanţa, a suferit un stop-cardiorespirator. A fost resuscitat. A fost transportat cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă Nou-născuţi. La noi a ajuns după ce a fost preluat de SMURD C. A fost preluat de la neonatologii din Tulcea cu suferinţă maximă, cu şanse extrem de mici de supravieţuire. A fost transportat intubat, ventilat mecanic, cu stare generală extrem de gravă, în speranţa că îl vom putea salva. A fost o încercare disperată de a putea obţine ceva. S-a născut cu scor Apgar 5. S-a făcut tot ce trebuie în acest caz, s-a procedat cum trebuie", a declarat dr. Rodica Tudoran, medicul şef al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. În cele din urmă au confirmat şi cei de la ISU Dobrogea, în raportul lor fiind menţionat că nou-născutul a fost preluat din Tulcea cu un echipaj SMURD C din Constanţa.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367