REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Urmărit "Most Wanted", prins la Londra cu ajutorul poliţiştilor constănţeni!

Urmărit "Most Wanted", prins la Londra cu ajutorul poliţiştilor constănţeni!

Replica API 20 mai 2015 | 19:46 203

A omorât un om în anul 1989, în cartierul Tomis Nord din municipiul Constanţa, însă a dispărut la scurt timp. În 2002 a fost condamnat la închisoare şi, în mai 2015, după 26 de ani, Marcel Arava, urmărit "Most Wanted" a fost prins la Londra, cu ajutorul poliţiştilor constănţeni.

În urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a valorificării informaţiilor furnizate de poliţiştii români, un bărbat care era urmărit internaţional, Marcel Arava, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, a fost depistat în Londra, cu ajutorul poliţiştilor constănţeni. Cel în cauză a fost depistat în cadrul operațiunii ,,Infra-Red” ce a fost declanșată de INTERPOL în scopul depistării persoanelor urmărite la nivel internațional pentru comiterea de fapte cu pericol social deosebit. "La data de 19 mai a.c., poliţiştii români, cu sprijinul autorităţilor judiciare din Marea Britanie, au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Constanţa pe numele unui bărbat, în vârstă de 50 de ani. Acesta era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 12 ani, pentru comiterea infracţiunii de omor, faptă comisă în anul 1989, în anul 2002 fiind condamnat definitiv de către instanţa de judecată", potrivit oamenilor legii. În cursul anului trecut, poliţiştii constănţeni au transmis autorităţilor din Marea Britanie, prin canalele de comunicare polițienească internațională, date referitoare la locul unde acesta s-ar fi putut afla. Astfel, cel în cauză a fost depistat de poliţiştii englezi, iar marţi, 19 mai, a fost preluat de autoritățile române, care l-au escortat în ţară pentru executarea pedepsei."Bărbatul, care face parte din categoria urmăriților ,,most wanted” , a fost depistat în cadrul operațiunii ,,Infra-Red” declanșate de INTERPOL pentru depistarea persoanelor urmărite la nivel internațional pentru comiterea de fapte cu pericol social deosebit", au mai precizat poliţiştii.

În anul 1989, Marcel Arava şi Dan Valeriu Relu au consumat băuturi alcoolice alături de Ion Tomei, în vârstă de 70 de ani, la domiciliul celui din urmă, situat pe strada Suceava, bloc 5B. Ulterior, spiritele s-au încins, Marcel şi Dan Valeriu lovindu-l pe Tomei cu un ciocan în zona capului.

Arava, arestat în Marea Britanie din iunie 2014

În decembrie 2014, presa internaţională, respectiv telegraph.co.uk, scria că Marcel Arava se află în Londra de mai bine de 10 ani, iar în iunie 2014 a fost arestat. Acesta se căsătorise şi avea trei copii, cerând azil.

"Un bărbat condamnat pentru omor în România a intrat în mod ilegal în Marea Britanie și a trăit aici de mai bine de un deceniu, în timp ce el ar fi trebuie să fie la închisoare, în patria sa. Marcel Arava a ajuns ilegal în ţara noastră, după ce o instanţă din România, în 2002, i-a dat o sentinţă de 12 ani, în lipsă. Chiar dacă cererea sa de azil a fost refuzată, Arava a rămas în Marea Britanie, unde şi-a întemeiat o familie, înainte să fie arestat. Acest caz va spori controalele, care vor fi mai stricte în materie de imigraţie privind infractorii Uniunii Europene ce se stabilesc în Marea Britanie. Recent, un judecător de la Înalta Curte din Londra a respins cererea lui Arava pentru cauțiune în timp ce așteaptă o audiere pentru extrădarea sa în România, pe motiv că există riscul să fugă iar. (...) Condamnarea din România a fost casată în recurs în 1994 și Arava întors în România pentru un număr de ani, înainte de a intrat Marea Britanie ilegal, în 1998. Judecătorul ne-a spus că Arava a făcut o cerere de azil, care nu i-a fost acceptată. El a rămas, totuși, în Marea Britanie, împreună cu soția sa și, de-a lungul anilor care au trecut de atunci, a avut şi trei copii. În anul 2000 Arava a fost din nou condamnat pentru uciderea 1989 în absența sa în România și condamnat la 12 ani de închisoare în 2002. Vinovăția a fost ulterior confirmată de Curte de Apel din țară și Curtea Supremă. Arava insistă că este nevinovat și susține că a fost conștient de condamnarea sa și recursurile lui nereușite, a spus judecătorul. Un mandat de arestare a fost emis de autoritățile din Constanta, România, în lunile martie și a fost arestat la 10 iunie în fața casei familiei sale în Croydon, după Agenția Națională Crime a fost avertizat cu privire la prezența lui. Arava a dat ofițerilor același nume fals ca şi cel utilizat atunci când a fost arestat de polițiști britanici în 2003 într-un incident care a dus la condamnarea sa pentru conducere sub influenţa alcoolului", scria telegraph.co.uk, pe 15 decembrie 2014.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102