REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Varujan Vosganian: "Românilor trebuie să le faci reformă când nu sunt atenţi"

Varujan Vosganian: "Românilor trebuie să le faci reformă când nu sunt atenţi"

Replica API 13 septembrie 2014 | 00:00 98

Aristocraţie la Mamaia

Aristocraţie la Mamaia

"Economia românească în 2014 şi piaţa de capital" s-a intitulat seminarul, organizat joi şi vineri, într-un hotel din staţiunea Mamaia, care a reunit "crema" mediului economic al României. Capul de afiş al evenimentului, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a "defilat" printre invitaţi cu expresii care mai de care mai năstruşnice.

În stilul obişnuit, Vosganian a spus "verde-n faţă" starea de fapt a economiei româneşti. "Voi spune de fiecare dată când se dezbate un astfel de subiect: România este o ţară necunoscută românilor. Ar trebui să avem un contor despre realitate şi despre România. Dacă doriţi să aveţi o hartă a industriei chimice din România sau a industriei alimentare, n-o s-o găsiţi nicăieri. Nu mai există manuale de geografie economică şi asta o spun la aproximare. (...) Realităţile economice sunt constrânse de lipsa de abilitate a decidenţilor", şi-a început Vosganian discursul, explicând ulterior audienţei ca pentru bebeluşi ce presupune un act de guvernare, pe care l-a clasificat în cinci principale însuşiri. "Guvernarea este o asumare a riscului. Prima însuşire importantă a unei guvernări este viziunea strategică. Viziunea strategică are o exprimare foarte simplă: îmbinarea priorităţilor şi a orizonturilor de timp. A doua însuşire este voinţa politică. Zadarnic ai viziune strategică, dacă n-ai şi voinţa politică de a le aplica. A treia însuşire este capacitatea managerială. O viziune care se bazează pe o voinţă trebuie să fie şi aplicată. A patra însuşire obligatorie este calitatea suportului politic. În primul rând, calitatea Parlamentului. Degeaba le ai pe primele trei dacă eşti minoritar în Parlament şi trebuie să joci după alte partituri sau dacă cel care te susţine în Parlament nu împarte aceeaşi viziune cu tine. A cincea însuşire este gradul de suportabilitate al mediului social, în care incluzi şi mediul economic şi populaţia. Degeaba le ai pe toate patru, dacă populaţia este ostilă, dacă mentalităţile sunt înapoiate, dacă populaţia este prea săracă pentru a înţelege. Dacă reţeaua bancară e prea redusă, nu poţi introduce cardurile, de exemplu, cu care să plăteşti salariile sau să prezinţi o capitalizare mai importantă", a declarat Vosganian.

Pentru a-şi argumenta clasificarea, fostul ministru al Economiei s-a axat pe ultimul punct, susţinând că, de regulă, societatea românească "nu este un partener deosebit de încurajator" pentru clasa conducătoare. "Vreau să mă refer acum la cel de-al cincilea punct, anume gradul de suportabilitate, care este un indicator deosebit de complex, pentru că el are în vedere pe de-o parte indicatori comensurabili, cum este PIB pe locuitor, cum este venitul mediu, dar are şi indicatori dificili de comensurat, cum ar fi, de pildă, mentalitatea, ataşamentul faţă de valorile pieţei libere sau faţă de valorile democratice sau cum ar fi ataşamentul faţă de modernitate. Vă mărturisesc că, din privinţa asta, societatea nu a fost un partener deosebit de încurajator. Adesea, românilor trebuia să le faci reforma când erau neatenţi. Sondajele arată că apetenţa către schimbarea românilor este extrem de redusă şi că e nevoie de o informare extrem de temeinică. Eu am cazul cu Roşia Montană, care este elocvent în această privinţă. Nu mă refer la registrul anecdotic, că majoritatea nici nu ştiau unde e Roşia Montană pe hartă, din cei care disputau Roşia Montană. Eu am fost la comisia aceea specială întrunită, ca ministru al Economiei, ca, după ce le-am spus ce le-am spus, s-a făcut linişte şi nimeni n-a mai comentat ceea ce am spus eu, în registrul obişnuit sau al criticilor. Eu le-am spus aşa: fireşte că putem face orice, că putem zdrăngăni peturile pe caldarâm, putem face proteste, putem opri lucrurile, dar nu uitaţi că acolo sunt zăcăminte identificate, în valoare de 45 de miliarde de dolari şi pe care dacă le-am utiliza în următorul deceniu ar fi suficient ca să urcăm România la un PIB potenţial de 5%", a mai precizat Vosganian.

Evenimentul de la Best Western Savoy Mamaia a avut o multitudine de teme de dezbatere, printre care "Evoluţia pieţei de capital, perspectivele BVB (Bursa de Valori Bucureşti - n.r.), companii de stat listate la Bursă", "Absorbţia fondurilor europene în perspectiva 2015 - 2020" sau "Tranziţia de la complicat la complex. Aplicaţii în economie". De asemenea, invitaţii au fost pe măsura evenimentului, pe lângă fostul ministru al Economiei au asistat şi vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache; membru BVB, Stere Farmache; din partea ASE Bucureşti; conf. dr. Dragoş Huru sau preşedintele Centrului pentru Studii Complexe, Florin Munteanu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218