REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Vestea bună e că nu vindem olandezilor Portul Constanţa. Vestea proastă e că-l dăm gratis

Vestea bună e că nu vindem olandezilor Portul Constanţa. Vestea proastă e că-l dăm gratis

Replica API 17 septembrie 2012 | 00:00 2183

Protocolul secret semnat de Boagiu şi Popa, elementul cheie

Protocolul secret semnat de Boagiu şi Popa, elementul cheie

De câteva luni de zile, se vorbeşte pe faţă, la cel mai înalt nivel chiar, despre şantajul pe care Olanda l-ar practica la adresa României: Portul Constanţa în schimbul aderării la Spaţiul Schengen. Ipoteza a fost promovată public de un senator PSD, Marius Bota, iar ulterior s-a vehiculat şi suma pentru care s-ar parafa tranzacţia: un miliard de euro. Evident, autorităţile olandeze neagă atât şantajul, cât şi interesul pentru preluarea Portului Constanţa. Lucrurile sunt însă mult mai complicate, iar adevărul este ştiut de doar câteva persoane, informaţiile oficiale fiind extrem de puţine. Din datele noastre, întrucât vânzarea propriu-zisă a portului, fie ea pe 1 miliard, 10 sau 100, nu poate avea acoperire legală şi ar stârni o reacţie emoţională negativă din partea populaţiei, s-a pus la cale o strategie genial de simplă pentru a-l ceda absolut gratuit. Strategia s-a mulat pe controversata lege a managementului privat asupra societăţilor de stat, prin intermediul căreia Portul Constanţa poate ajunge, cu totul şi cu totul întâmplător, fireşte, sub conducerea unui manager, să zicem, olandez. În acest fel, olandezii nu numai că rămân şi cu miliardul nedat, dar ar avea control discreţionar asupra concurentului lor estic de la Marea Neagră, a cărei dezvoltare constituie o ameninţare la adresa supremaţiei portului Rotterdam.

Nu ştim în ce măsură poate fi vorba de o coincidenţă aici, dar, deşi Portul Constanţa nu se afla pe primele liste ale companiilor de stat la care urmează să se introducă management privat, fostul ministru constănţean al Transporturilor, Anca Boagiu a aruncat ideea neCesităţii unei astfel de privatizări a portului în toamna anului 2011, chiar după ce a semnat un protocol de colaborare între porturile din Constanţa şi Rotterdam. Mai mult, Boagiu vorbea cu subiect şi predicat despre cum vor fi cooptaţi experţi olandezi în managementul portului constănţean, care să-şi pună la bătaie toate cunoştinţele şi experienţa pentru dezvoltarea fulminantă a companiei de stat româneşti. În detrimentul portului Rotterdam, a uitat fostul ministru Boagiu să adauge în argumentaţia sa. Dacă vor decide olandezii să-şi dea singuri cu tesla-n... port, prin trimiterea de experţi în Constanţa care să managerieze compania până acolo încât să-şi pericliteze propriile porturi sau dacă se vor instala legal, ca manageri privaţi, pentru a ţine portul de la Marea Neagră pe loc repaus, rămâne de văzut. Ce ştim sigur este că protocolul semnat anul trecut de fostul ministru Anca Boagiu şi fostul director general al administraţiei portuare, Andrei Aurelian Popa, reprezintă un mister total şi la această oră pentru actuala conducere a Portului Constanţa. Practic, nimeni nu ştie exact ce conţine protocolul, care este rolul olandezilor şi programul care trebuie urmat. Din ce a "răsuflat" până acum, s-a ajuns până acolo încât fostul director Popa se asigura, prin protocolul respectiv, că i se va asigura un post de conducere în companie, după ce olandezii ar fi preluat managementul Portului Constanţa. Deocamdată, actualii administratori ai portului nu pot decât să speculeze şi ei, pentru că fostul ministru Boagiu şi fostul director Popa nu au catadicsit să-i informeze şi pe ei despre conţinutul protocolului.

Viorel Panait, membru în CA al Portului Constanţa: "Protocolul semnat de Boagiu şi Popa e secret, nimeni nu l-a văzut"

Este şi cazul lui Viorel Panait, directorul Comvex şi membru în Consiliului de Administraţie al Portului Constanţa, care a recunoscut, pentru "Replica", faptul că nici el, nici alt membru al CA, nu a văzut acel misterios protocol încheiat cu portul Rotterdam: "Protocolul semnat de Boagiu şi Popa este secret, nimeni din Consiliul de Administraţie nu l-a văzut". În lipsa informaţiilor esenţiale din respectivul act, Panait nu poate spune cum se vor implica olandezii dar, din punctul lui de vedere, nu ar exista o logică economică pentru preluarea portului din Constanţa. "Olandezii construiesc acum ceva de 4 ori mai mare decât reprezintă în acest moment Portul Rotterdam, oricum cel mai mare din Europa. O investiţie de câteva miliarde de euro, din 2014- 2015 se vor deschide şi primele platforme. De ce să mai aibă nevoie şi de Portul Constanţa?", se întreabă retoric Panait. Dacă interesul olandezilor de a prelua portul tomitan ar fi însă real, omul de afaceri susţine că nu ar fi de acord cu înstrăinarea managementului. "Eu n-am auzit ca strategia vreunui stat s-o facă alt stat, decât dacă e o relaţie de subordonare între ele.

Panait: "Să nu-mi spună mie ăla, olandezul, că ştie el cum să mă dezvolt eu mai bine"

Dacă e adevărat că Olanda ar prelua managementul Portului Constanţa, înseamnă că ne place să devenim materie primă pentru istoria altora", ne-a declarat Panait. Potrivit acestuia, indiferent de cine şi cum va fi managerul portului, privat sau angajat la stat, e obligatoriu să fie român. "Portul Constanţa, ca orice societate comercială, trebuie să-şi stabilească o identitate proprie, să-şi facă o strategie şi să devină pe baza acestei strategii o companie eficientă. Aici nu e important că vinzi sau nu vinzi, important e managementul, iar acesta trebuie să fie al nativilor români. Managerul trebuie să fie român, să-l fi chemat pa tac-su Costică şi pe mama lui Stanca. Să nu-mi spună mie ăla, olandezul, că ştie el cum să mă dezvolt eu mai bine, pentru că, orice ce-ar fi, el nu ţine cu Maria noastră, ci cu Jan al lui. Foarte bine, colaborăm cu Olanda, facem protocoale cu porturile lor, ne vizităm, investesc la noi, dar să nu le dăm managementul", a mai spus Viorel Panait.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367