REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Voi sprijini cartierul Palazu Mare cu amendamente la legea bugetului, pentru a obţine banii necesari lucrărilor din această zonă"

"Voi sprijini cartierul Palazu Mare cu amendamente la legea bugetului, pentru a obţine banii necesari lucrărilor din această zonă"

Replica API 30 noiembrie 2012 | 00:00 389

Senatorul Mircea Banias, candidatul USL pe Colegiul 4:

Senatorul Mircea Banias, candidatul USL pe Colegiul 4:

Colegiul 4 Senat, pentru care luptă Mircea Banias, cuprinde colegiile pentru Camera Deputaţilor pe care îi avem drept candidaţi, din partea USL, pe Remus Cernea şi Mădălin Voicu. Curiozitatea ne-a împins să-l întrebăm pe senatorul Banias şi cum îşi vede el partenerii de tandem, dar şi de ce ar trebui cetăţenii să-i acorde încrederea pentru încă un mandat.

Reporter: Aţi spus, la un moment dat, că sunteţi într-o echipă, că vorbiţi despre proiecte comune. Dumneavoastră, pe colegiul pe care îl reprezentanţi, faceţi echipă cu Remus Cernea şi Mădălin Voicu. Ce ne puteţi spune despre ei? Cu ce au venit nou la Constanţa, cu ce idei?

Mircea Banias: Fiecare are un domeniu de expertiză, ştim foarte bine că Mădălin Voicu este un om de cultură, absolvent de Conservator. A promis că va sprijini şi va susţine cultura constănţeană, teatrele, muzeele, în măsura în care poate s-o facă, prin iniţiative legislative, prin găsirea de posibilităţi de finanţare. Cât priveşte pe Remus Cernea, el provine dintr-o mişcare ecologistă, Mişcarea Verzilor, e un tânăr preocupat de aceste chestiuni şi am văzut că, în toate discuţiile care le avem cu cetăţenii, promite că va face lobby pe lângă autorităţile locale pentru creşterea spaţiilor verzi, a parcurilor. USL-ul, în programul de guvernare, are un proiect care se numeşte "Împădurim România". Acest lucru se poate face şi în oraşe, nu numai în mediul rural. În acest moment noi căutăm să identificăm zone în care pot fi plantaţi arbori. Deja am început un demers în acest sens, am avut mai multe acţiuni de plantare pomi în municipiul Constanţa şi vom continua. Încercăm să atragem cât mai mulţi cetăţeni, tineri, care să planteze un pom. Avem sprijinul Consiliului Judeţean, care ne pune la dispoziţie salcâmi. Ei au o pepinieră foarte mare, din care intenţionează să împădurească zone importante din judeţul Constanţa. Una din zonele în care am plantat deja pomi este zona Palazu Mare. Şi, dacă tot am adus în discuţie Palazu Mare, vreau să vă spun că este o zonă în care oamenii, deşi plătesc taxe şi impozite, ca orice constănţean, nu au aceleaşi beneficii - mă refer la starea drumurilor, la apă şi canalizare, la curent electric.

Rep.: Care sunt planurile pentru această zonă, dacă tot aţi pomenit-o?

M.B.: Există un amplu program al municipalităţii pentru această zonă, pe care îl vom sprijini cu amendamente la legea bugetului, pentru a obţine bani mai mulţi, pentru unui loc de joacă pentru copii, va fi amenajat acolo un club al pensionarilor. Dar, mai important, există un proiect cu finanţare europeană pentru alimentarea cu apă şi canalizare pentru tot cartierul Palazu Mare, el este în derulare. Sigur, nu poţi să asfaltezi o stradă, pentru ca apoi să vii să o spargi, să introduci canalizare. De aceea, cetăţenii au înţeles că trebuie să mai aibă răbdare. În orice caz, s-a început lucrul în acea zonă, o stradă a fost asfaltată, cu trotuare noi, cu borduri, iar acest lucru se va generaliza, iar într-un an de zile Palazu Mare va fi ca orice cartier din Constanţa, mai ales că, în ultima vreme, acest cartier a cunoscut şi o expansiune imobiliară - foarte mulţi constănţeni au ales să-şi ridice case aici.

Rep.: Domnule Banias, pe scurt, de ce ar trebui să vă voteze constănţenii de pe colegiul dvs. pentru încă un mandat?

M.B.: Pentru că, în acest moment, USL - şi nu vreau să fiu maliţios - este singura formaţiune politică ce poate să ofere ceva concret constănţenilor. Nu cred că PDL-ul mai poate promite ceva, având în vedere modul în care a guvernat această ţară. Nu mai vorbesc despre propuneri fantasmagorice ale altor formaţiuni politice, cu zeci de mii de euro promişi cetăţenilor. Nimeni nu crede că poate primi bani stând acasă. Banii sunt rezultatul muncii, iar fiecare trebuie să ştie că trebuie să muncească pentru a beneficia de venituri consistente. Fără îndoială, USL-ul nu i-a uitat pe cei cu nevoie, care câştigă mai puţin, care reprezintă cazuri sociale grave şi sunt câteva măsuri în programul de guvernare pe care aş putea să le amintesc: subvenţionarea medicamentelor pentru cei cu venituri sub o mie de lei, cu până la 90%, creşeterea salariului minim pe exonomie până în 2016, la 1.200 de lei şi multe alte lucruri pe care o formaţiune politică, cu o puternică componentă de stânga, trebuie să le aibă în vedere. De asemenea, se vorbeşte despre reduceri de impozite pentru cetăţenii cu venituri mai mici, în aşa fel încât toată lumea să îşi poată permite să plătească impozite, iar economia subterană sau din zona "gri" să se diminueze. Mai este un lucru care actualii şi, sper eu, viitorii guvernanţi, l-au promis: reducerea impozitului pe muncă, pentru a combate fenomenul muncii la negru.

Rep.: Aşadar, acum vă identificaţi puternic cu echipa USL. Dar aţi fost membru PDL, preşedinte chiar al organizaţiei PDL Constanţa. Regretaţi acum?

M.B.: N-am s-o fac niciodată şi nu regret nimic în general. Eu cred că, pentru constănţenii din colegiul meu, faptul că eu am plecat de la PDL, a fost un lucru bun. Asta pentru că n-am putut să stau pasiv şi să văd cu Boc nu ţine cont de nimeni şi ia decizii împotriva poporului român. Să nu uităm că eu am plecat din PDL în momentul în care PDL era la guvernare, nimeni nu credea că va fi scos de la guvernare până la alegerile din 9 decembrie şi, fără să îmi fac un titlu de glorie din acest lucru, este evident faptul că eu am modificat majoritatea la Senat după ce am demisionat din grupul PDL. La două zile Guvernul Boc a fost schimbat şi, împreună cu alţi colegi, am reuşit să dăm jos şi Guvernul Ungureanu, prin moţiunea de cenzură pe care am votat-o. Îmi aduc aminte că moţiunea de cenzură a trecut la 4 voturi diferenţă. Foarte rar în România după '89 s-a întâmplat ca un guvern să fie dat jos prin moţiune de cenzură. Am fost un tip care a făcut ce i-a dictat conştiinţa.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218