REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Zeci de angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă au protestat!

Zeci de angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă au protestat!

Replica API 27 septembrie 2016 | 00:00 260

Nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă

Nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă

Angajaţii penitenciarelor din întreaga ţară şi-au exprimat nemulţumirile în manifestări organizate începând cu data de 26 septembrie a.c.! Şi la Penitenciarul Poarta Albă, cadrele au protestat timp de o oră. „Aproximativ 70 de cadre ale Penitenciarului au manifestat începând cu ora 9. Protestul s-a încheiat în jurul orei 10.00. Zilele sunt împărţite pe unităţi, vor fi proteste în toate unităţile penitenciare, iar liderii sindicali vor informa membrii de sindicat despre activităţile următoare.

Momentan, în afară de aceste proteste, nu s-a anunţat nimic”, a precizat Gabi Botezan, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Amintim că sindicatele din penitenciare declanşează şi în zilele următoare mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea ministrului justiţiei pentru incapacitate profesională.

Iată răspunsul ANP-ului

„Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a luat act de revendicările organizaţiilor sindicale reprezentative ale lucrătorilor din sistemul penitenciar. Conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii.

Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special. În principal, revendicările organizaţiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizează drepturi de natură salarială”, precizează ANP.

“Concret, este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechități salariale în sistemul de apărare și ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. Facem precizarea că, în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanță cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaționale.

Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administrația Națională a Penitenciarelor este parte, conducerea A.N.P. precizează că în decursul anului 2016 a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiția absolvenților instituțiilor de învățământ postliceal și universitar și organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituții.

Cu toate acestea, numărul mare de ieșiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă (1000 de lucrători în primele opt luni ale anului) îngreunează planificarea și asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni și activități. În acest sens, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a solicitat conducerilor unităților penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziție astfel încât să se respecte prevederile Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative și organizatorice legale care evite depășirea plafonului de 180 de ore suplimentare.

De asemenea, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au participat în mod constant la dezbaterile privind modul de aplicare a OUG 20/2016, oferind suport pentru analiza prevederilor actului normativ și sprijinind acordarea drepturilor pentru personalul din penitenciare, în condițiile legii. În considerarea regulilor unui stat democratic, conducerea A.N.P. acceptă divergența de opinii în materia interpretării legislației în vigoare și lasă deschisă calea dialogului în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru a asigura personalului drepturile conform volumului și complexității muncii depuse”, se mai arată în comunicatul emis de conducerea instituției.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369