REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Zglobiu, constănţeanul care l-a scuipat pe Traian Băsescu, ar fi dispus să presteze muncă în folosul comunităţii

Zglobiu, constănţeanul care l-a scuipat pe Traian Băsescu, ar fi dispus să presteze muncă în folosul comunităţii

Replica API 20 noiembrie 2014 | 13:49 149

Adrian Zglobiu, constănţeanul care l-a scuipat pe Traian Băsescu în luna mai, în Portul Constanţa, a avut joi termen în dosarul în care este acuzat de tulburarea liniștii și ordinii publice. Avocatul lui Zglobiu, Adrian Olteanu, a declarat, după şedinţa de judecată, că al său client ar fi dispus să presteze muncă în folosul comunităţii sau să i se aplice o amendă. De precizat că partea vătămată, respectiv Traian Băsescu, a fost citată la acest termen însă nu s-a prezentat şi nici nu a trimis avocatul. "Probabil a considerat că nu este nevoie", a mai precizat avocatul. Judecătorul de caz se va pronunţa în cazul lui Adrian Zglobiu pe data de 24 noiembrie a.c.

A încercat să convingă judecătorul de caz că a fost unul spontan. După şedinţă, Zglobiu a declarat: „Am spus că am regretat că l-am scuipat, asta este. Nu a fost un gest planificat, nu am planificat să-l scuip. Dacă planificam, ajungeam la altceva”, a declarat tânărul. Întrebat care a fost reacţia lui Băsescu, urmare a gestului său, Zglobiu a precizat: „A fost halucinant, mergea ca Napoleon înainte, ca şi cum n-ar fi fost nimic. Mergea ca o statuie, ca o meduză pe vârful nasului”.

Reamintim că Adrian Zglobiu l-a scuipat pe Traian Băsescu în momentul în care acesta a coborât de pe Nava Şcoală Mircea, la finalul vizitei făcute la bordul vasului după ceremoniile de decorare a bricului, care au avut loc în luna mai, în dana de pasageri a Portului Constanţa. Bărbatul a fost reţinut, iar apoi pus în libertate, după expirarea ordonanţei de reţinere valabilă pentri 24 de ore, fiind cercetat în libertate pentru ultraj, loviri şi alte violenţe. Pe 25 mai, şeful statului a depus plângere la Parchetul Tribunalului Constanţa, pe numele acestuia, pentru ultraj. Astfel, în dimineaţa de miercuri, 28 mai, în jurul orelor 10.00, oamenii legii au mers la domiciliul lui Zglobiu, situat în zona ICIL, pentru a-l conduce la Serviciul de Medicină Legală. La vederea poliţiştilor, Adrian a fugit în spatele casei şi a început să se taie cu un cuţit pe abdomen, gât şi braţe. Din fericire, omul legii aflat la faţa locului a intervenit prompt, i-a smuls cuţitul din mână, astfel victima nu a reuşit decât să-şi provoace nişte răni superficiale, fiind transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Iată rechizitoriul:

ROMANIA

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA

DS.NR.

OPERATOR DE DATE CU CARACTER PERSONAL 3722

RECHIZITORIU

18 iunie 2014

Procuror N. T. de la Parchetul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa: - analizând situaţia dosarului cauzei privind pe inculpatul:

- Z.A., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de:

1. tulburarea ordinii şi liniştii publice - art. 371 NCP - (cu acţiune penală pusă în mişcare)

2. lovire sau alte violenţe - art. 193 all NCP

3. ultraj - art. 257 al. 1 NCP - cu aplic. art. 38 NCP

EXPUN URMĂTOARELE : I.

Din perspectiva cadrului procedural:

Dosarul a fost înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu nr. , de unde a fost preluat în temeiul art. 325 al.l NCP.

Prin ordonanţa din 24 mai 2014, lucrătorul de poliţie judiciară a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe -art.

193 al.l NCP şi tulburarea ordinii şi liniştii publice - art. 371 NCP cu aplic.art. 38 al.l şi 2 NCP.

Prin ordonanţa procurorului din data de 24 mai 2014, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspectul Z.A. prin prisma art. 193 al.l NCP şi art. 371 NCP, cu aplic.art.38 al.l şi 2 NCP.

Prin ordonanţa din 25 mai 2014, s-au extins cercetările în cauză faţă de acelaşi suspect, prin prisma art. 257 al.l şi 2 NCP, stabilindu-se astfel cadrul procesual raportat la toate cele trei infracţiuni menţionate.

Prin ordonanţa din o4 iunie 2014, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul Z.A. pentru comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice prev. de art. 371 NCP.

II . Pe fond:

La data de 24 mai 2014, conform procesului-verbal întocmit de lucrătorii din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază şi conform plângerii penale depusă în aceeaşi dată de partea vătămată B.T. , organele judiciare au fost investite cu instrumentarea conflictului penal creat de comportamentului ilicit al inculpatului, în cauză.

Astfel, partea vătămată, în calitatea de .... , conform atribuţiunilor de serviciu, în ziua de 24 mai 2014 a participat la o activitate oficială respectiv, ceremonia de decorare a navei şcoală M -acţiunea având loc în Portul Constanta.

In jurul orelor 14h 15 min, partea vătămată a coborât de pe ,BRICUL M "' salutând persoanele ce se aflau în public pe peronul portuar.

La un moment dat, inculpatul, fară motiv şi fără veste, s-a apropiat de B.T şi 1-a scuipat, fiind imediat imobilizat de lucrătorii Serviciului de Pază şi Protecţie.

Din perspectiva elementului material constitutiv al infracţiunii de „ tulburarea ordinii şi liniştii publice" rezultă în mod evident faptul că în data de 24 mai 2014, în jurul orelor 14,15, în public, inculpatul a tulburat ordinea şi liniştea publică printr-o atingere gravă adusă demnităţii părţii vătămate.

Nu poate fi negat că însuşi gestul de a scuipa un om este extrem de reprobabil, dar are şi calitatea de a atinge în mod grav demnitatea celui vizat de acest gest.

Din punct de vedere al urmării imediate, considerăm cu atât mai mult că se evidenţiază caracterul de gravitate al acestui gest, prin aceea că a scuipat

ÎNCADRARE JURIDICA

Faptele inculpatului:

- Z .A . - comise în data de 24 mai 2014, orele 14,15, în sensul de a tulbura ordinea şi liniştea publică, prin fapta de a scuipa persoana vătămată T.B , în public, în timpul unei manifestări specifice-funcţiei sale, atingându-i astfel în mod grav astfel demnitatea, fapt având şi efectul de a afecta autoritatea şi prestigiul celei mai mari demnităţi în statul român, producând totodată şi o reacţie fermă de indignare publică, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:

- tulburarea ordinii şi liniştii publice - art. 371 NCP-

Văzănd deci disp. art. 328-329 NCPP, art. 315 all lit.b cu ref.la art. 16 lit.bşi c NCPP şi art. 272 NCPP;

DISPUN

1) Trimiterea în judecata a inculpatului:

- Z.A , pentru săvârşirea la data şi în condiţiile expuse a infracţiunii de:

- tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. de art. 371 NCP.

2. Clasarea cauzei faţă de acelaşi inculpat, prin prisma art. 193 al.l NC P şi art.

257 NCP.

Dosarul cauzei, însoţit de un exemplar al rechizitoriului pentru comunicare către inculpat, va fi înaintat Judecătoriei Constanţa.

PROCUROR N.T.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218