REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

1.000 de euro - şpaga pentru ca o comisie de specialitate să te declare handicapat

1.000 de euro - şpaga pentru ca o comisie de specialitate să te declare handicapat

Replica API 29 septembrie 2011 | 00:00 397

Un bătrân din Ovidiu care suferă de semiplegie este considerat sănătos-tun

Un bătrân din Ovidiu care suferă de semiplegie este considerat sănătos-tun

Există milioane de persoane cu handicap în toată ţara care încearcă să îşi traiască viaţa într-un mod cât mai normal. De cele mai multe ori însă, aceste persoane nu se pot descurca singure şi au nevoie de un sprijin moral, dar şi financiar, care să le facă viaţa mai uşoară. Ajutor pe care statul nu-l oferă. Un bărbat din Ovidiu, operat de două ori la cap şi care are paralizie mână-picior stâng, este revoltat pentru că a fost respins de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, pe motiv că boala de care suferă nu-i permite să beneficieze de un ajutor social.

Octav Aiftodoaie din localitatea Ovidiu acuză reprezentanţii Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap că nu vor să-l încadreze la un grad de handicap, pentru a beneficia de ajutorul social. Bătrânul a făcut, în urmă cu un an şi jumătate, un accident vascular ischemic, în urma căruia a fost operat la cap. Operaţia nu a fost una cu succes, deoarece a făcut puroi şi a fost nevoie de o a doua intervenţie chirurgicală. În urma accidentului vascular, bărbatul a făcut şi pareză pe partea stângă (semiplegie stângă), fiind astfel în imposibilitatea de a-şi mişca mâna şi piciorul stâng, deplasându-se, atunci când este cazul, în scaunul cu rotile. "În urmă cu un an şi trei luni, soţul meu a făcut accident vascular. În urma accidentului a rămas paralizat pe partea stângă. L-au operat la cap de două ori. Eu am grijă de el tot timpul şi, dintr-o pensie de 644 lei, abia ne descurcăm, în condiţiile în care trebuie să cumpăr medicamente şi să plătesc şi femeia care mă ajută", a spus soţia lui Octav Aiftodoaie. Un ajutor social le-ar fi făcut celor doi soţi viaţa mai uşoară însă, spre surprinderea lor, au aflat că bolnavul nu poate beneficia de o astfel de indemnizaţie. Motivul: conform legii, persoanele care au paralizat în urma unui accident vascular nu se încadrează pentru ajutor social. "Mi-au spus reprezentanţii Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap că nu beneficiez de ajutor social pentru că legea nu-mi permite. Cum adică nu am nevoie? Nu pot să merg, abia mă descurc", a spus, revoltat, Octav Aiftodoaie, care a ţinut să precizeze şi faptul i s-a cerut, la un moment dat, prin luna decembrie, suma de 1.000 de euro. "M-am dus cu Salvarea la Comisie şi când am ajuns acolo m-a întrebat o doamnă din comisie dacă am venit cu plicul de 1000 de euro. "Nu v-a zis nimeni?", m-a întrebat doamna din comisie", acuză bolnavul. Soţia acestuia a declarat că a fost şi la Direcţia de Asistenţă Socială, dar şi în audienţă la primarul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai, să ceară ajutorul, dar reprezentanţii celor două instituţii nu-i pot acorda nici un fel de ajutor fără actul care să ateste că este încadrat la un grad de handicap.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218