REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

10.000 de bugetari sunt pe cale de a fi concediaţi

10.000 de bugetari sunt pe cale de a fi concediaţi

Replica API 23 aprilie 2019 | 00:50 428

Planul ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici de a reforma aparatul bugetar începe să prindă formă, iar primele estimări arată că în jur de 10.000 de posturi din sistemul public vor fi tăiate. Senatorul liberal Florin Cîţu a publicat, sâmbătă, o listă cu planul de concedieri din sistemul public şi susţine că totul va demara în nu mai mult de două săptămâni şi că cei disponibilizaţi nu vor beneficia de plăţi compensatorii, conform adevarul.ro.

„Dacă eşti bugetar, află câţi mai rămâneţi la locul de muncă. În ministere se pregătesc epurările anunţate de Eugen Teodorovici încă din noiembrie 2018. Liviu Dragnea a luat hotărârea să păstreze, în afară de amante, rude şi şoferii, numai pe cei care sunt loiali lui şi PSD-ului... rămân doar PSD-iştii. Vă prezint în premieră tabelul cu numărul maxim de angajaţi din ministerele care astfel devin 100% PSD-iste. Acesta este numărul maxim de posturi suportate integral de la bugetul de stat, aşa cum au fost trimise de ordonatorii principali către Ministerul Finanţelor Publice”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

Mai precis, senatorul a prezentat o listă provizorie şi nefinalizată cu numărul maxim de posturi pe care îl va avea fiecare minister şi fiecare autoritate din subordinea statului, după restructurare.

În jur de 10.000 de posturi vor fi tăiate, estimează senatorul liberal. De exemplu, numărul maxim de posturi din Ministerul Afacerilor Externe va fi redus de la 2.487, câte erau la finalul lunii februarie, la 2.100, ceea ce înseamnă aproape 400 de posturi. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va avea un număr maxim de 800 de posturi, faţă de 1.004, în februarie. Şi în ministerul Transporturilor numărul posturilor se va reduce de la 579 la 380. O scădere drastică va avea loc la ministerul Culturii, de la maxim 434 posturi la 165 posturi. Tăieri de alte câteva zeci sau sute de posturi vor fi înregistrate şi la celelalte ministere şi, cel mai probabil, şi în agenţiile din subordinea ministerelor, precum şi în administraţia publică locală.

Senatorul PNL mai susţine că „marea epurare” începe în două săptămâni, când se vor finaliza listele, urmând ca în treizeci de zile să fie disponibilizaţi „toţi cei care «se opun» implementării programului de guvernare”. Cîţu mai atrage atenţia că această restructurare se va face fără plăţi compensatorii.

Concedierile, la rectificarea bugetară

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că la viitoarea rectificare bugetară se va ţine cont de restructurările anunţate în ministere în următoarele 45 de zile şi că ministerul pe care îl conduce le-a cerut deja miniştrilor şi şefilor de agenţii să comunice o situaţie clară privind cheltuielile.

„Noi am trimis deja către toate ministerele, toate agenţiile, colegii mei au primit şi au şi răspuns la solicitarea Ministerului de Finanţe vizavi de o situaţie clară pe tot ce înseamnă cheltuieli în zona respectivă, tot, inclusiv ce au dânşii în subordonare, coordonare sau sub autoritate, pentru a face o analiză la Finanţe. Până la final de iunie se face, pentru ca la prima rectificare să ţinem cont de aceste rezultate”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Cheltuielile cu bugetarii sunt la maxime istorice

România înregistrează cel mai ridicat procent al angajaţilor în sectorul public din totalul angajaţilor cu carte de muncă din economie, respectiv 26% sau 1,23 milioane salariaţi. Dintre aceştia, aproape 800.000 sunt angajaţi în administraţia publică centrală, iar ceilalţi peste 430.000 în administraţia publică locală.

Cheltuielile statului cu salariile angajaţilor în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, cu 50% în ultimii trei ani şi aproape s-au dublat în ultimii şase ani, arată datele analizate de economistul Iancu Guda.

Şi în luna ianuarie a acestui an cheltuielile statului cu salariile din sectorul public au explodat. Ele au înregistrat o creştere de 24% faţă de ianuarie 2018, cea mai accelerată din ultimul deceniu. Astfel, salariile totale din sectorul public au ajuns la 7,6 miliarde lei în ianuarie 2019.

Creşterea cheltuielilor salariale din sectorul public este cauzată de supradimensionarea aparatului public – unul din patru români munceşte la stat, cel mai mult din Europa – şi decalajul enorm dintre salariul public şi cel privat – aproape 70%, cel mai ridicat din Europa şi istoria României din ultimele trei decenii, potrivit lui Iancu Guda.

Ponderea cheltuielilor de personal în sectorul public, exprimată ca şi procent în produsul intern brut, a ajuns aproape de 11% pe parcursul anului 2018, ceea ce reprezintă maximul istoric al României din ultimii 30 de ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
puneti foc garajelor si primarului !
0
0
Radu Cristian, primarul Mangaliei, a invrajbit populatia. Doar prostii si-au demolat garajele, smecherii primarului Nu. Prostilor le-a trimis si noaptea politia locala sa le bata la usa, care nu erau acasa puneau vecinii martori de instiintare. Teroare! Smecherii iti rad in fata si te fac prost ca-i ascultat de primarie. De ce nu-i deranjeaza primarul si politia locala pe cei cu garaje la Lidl gara Bl A 5; Rozelor R14; N3 bis bl G CEC bank cinematograf pescarus; Callatis MG 29.etc. De ce dom primar!? Ca-s smecheri si preteni cu tine? Pai, mai asculta cineva de-acum incolo la ce spui tu!?
2
1
10000 sunt putini, ar fi trebuit 100000.
4
1
Orlando, sunteti in dificultate maxima. Ati dat liber la angajari, ati dat liber la salarii. Uita-te prin primarii. Nu mai deosebesti dupa numarul de angajati o primarie de comuna de o primarie de oras. Toti mancatorii de rahat de companie electorala au fost angajati. Deschizi usa birourilor si ai impresia ca ai nimerit intr-o clasa de scolari care isi completeaza studiile la fara frecventa . Corectati legislatia pana mai eveti timp.
5
0
Bugetarii trebuie restructurati cu cel putin 40-50 % , stau in birouri ca mazarea pe vrej , se calca pe picioare ! Privatul aduce plus valoare !
9
3
Stati flexati ca dam afara doar pe cei din opozitie iar in locul lor angajam de-ai nostri ce au cotizatia la zi.Da' voi ce credeati?
7
0
Hopa, se sparge..BUBOIUL !
10
1
In Mangalia, Str. Callatis Bl. MG 31-29, cand daramati garajele domn primar? Cat mai stam cu tigania in fata blocurilor? Jumatate din ele sunt pe post de magazii, de ani buni n-au mai intrat masini acolo! S-a umflat asfaltul de nici usile nu se mai deschid! Alte doua sunt pe post de ateliere, n-au nicio treaba cu parcarea masinilor. Domnule primar, ati spus ca veti face din Mangalia un oras frumos, civilizat, fara garaje, fara maghernite, constructii inestetice etc. Va rugam treceti la treaba si faceti ce-ati promis pentru ca Mangalia sa arate ca un oras European nu unul balcanic ca acum.
4
1
E bine,oricum in multe institutii sunt 3 pe un loc dar sa nu ii dea afara pe aia care cunosc meserie si sa pastreze neamurile si amantele.
6
3
Fac prostii si apoi scot castanele din foc pe seama poporului
5
3
Anulati toate pensiile speciale si dati afara bugetarii care sunt pensionari si incaseaza atat pensia cat si salariul.
18
3
sunt pensii special . si ii angajam inapoi ca e oamenii nostri
9
2
sunt pline primariile de ....functionari scosi la incubatorul de administratie publica plimba o hartie pe banii din buget !
11
1
Sa fi furat ei mai putin si tara isi permitea mult mai multe inclusiv un sistem public bine pus la punct si functional in conditii si capacitate optima! Sa iasa ei la pensie sau la puscarie mai bine si sa vezi cum sunt bani atunci!
11
2
zau, ce-ar fi sa incepetispalarea cu analfabetii, curvele, amantii, amantele vostri- nemernici ordinari. Veti plati jigodiilor, sa nu va indoiti
17
4
Mare nenorocit nespalatul asta
20
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367