REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

10 lucruri de știut înainte de a lua cortizon

10 lucruri de știut înainte de a lua cortizon

Replica API 22 mai 2020 | 00:00 1833

Frecvent prescris pentru proprietățile sale antiinflamatorii, cortizonul ridică în continuare multe întrebări. Află cu ce avertismente vine tratamentul cu cortizon, care sunt efectele sale secundare și ce dietă ar trebui urmată în timpul tratamentului, scrie doc.ro.

1. Pentru ce este indicat cortizonul?

Tratamentul cu cortizon se indică pentru a scădea inflamația și răspunsurile imunitare. De asemenea, poate fi folosit ca terapie de înlocuire pentru anumiți hormoni. Cortizonul se recomandă pentru a trata afecțiuni precum:

- Insuficiența adrenală

- Artrita, incluzând osteoartrita și poliartrita reumatoidă

- Alergiile

- Astmul

- Colita ulcerativă

- Anemia

- Lupusul

- Boli ale pielii, precum formele severe de psoriazis.

2. Sub ce formă este disponibil cortizonul?

Cortizonul este disponibil sub formă de tablete, injecții, creme și spray-uri. Tabletele cu cortizon sunt indicate în general în tratamentul poliartritei reumatoide și al lupusului. Injecțiile sunt folosite de obicei în tratamentul poliartritei reumatoide, osteoartritei, artritei psoriazice, al durerilor de spate, gutei și tendinitei. Cremele cu cortizon sunt indicate pentru multe boli ale pielii, iar spray-urile cu cortizon pentru astm și alergii.

3. Cât durează tratamentul cu cortizon?

Tratamentul cu cortizon poate fi pe termen scurt sau lung. Durata tratamentului depinde de afecțiune și de fiecare persoană în parte. E important să se respecte întocmai indicațiile medicului. Simptomele pot reapărea dacă tratamentul se întrerupe brusc sau dacă se sare o doză.

4. Cu ce avertismente vine tratamentul cu cortizon?

Înainte de a lua cortizon, spune-i medicului dacă suferi de una dintre următoarele probleme de sănătate: o tulburare tiroidiană, diabet, boală hepatică, boală renală, tuberculoză, osteoporoză, tulburări musculare, cataractă, glaucom sau infecție herpetică a ochilor, depresie sau boli mentale, hipertensiune arterială, ulcer, diverticulită sau colită ulcerativă, insuficiență cardiacă sau ai un istoric de malarie.

Cortizonul poate provoca reacții alergice severe (iritație, mâncărimi, umflarea feței, a buzelor și a limbii).

Nu lua cortizon dacă ai o infecție fungică, bacteriană sau virală. Cortizonul poate slăbi răspunsul organismului la infecții, având efecte grave sau chiar fatale. De asemenea, medicamentul poate acoperi simptomele unei infecții.

Acest medicament poate crește tensiunea și glicemia și poate înrăutăți bolile de inimă. De asemenea, poate crește riscul de infecții oculare, poate irita stomacul și intestinele și poate înrăutăți problemele hepatice și renale, la fel și tulburările mentale.

5. Cum interacționează cu alte medicamente?

Înainte de a lua cortizon, este recomandat să îi spui medicului dacă ești în tratament cu anumite medicamente sau dacă îți administrezi suplimente alimentare, în special: aspirină, diuretice, medicamente care subțiază sângele, ciclosporină, insulină, ketoconazol, rifampicină sau anticonvulsive. Se recomandă limitarea alcoolului în timpul tratamentului cu cortizon.

6. Se recomandă o anumită alimentație în timpul tratamentului?

Părerile specialiștilor sunt împărțite când vine vorba de dieta care trebuie urmată în timpul tratamentului cu cortizon. Unii consideră că e necesară o reducere a consumului de sare, alții nu. De asemenea, medicul ar putea recomanda o dietă mai săracă în carbohidrați și mai bogată în proteine.

7. Care sunt efectele secundare frecvente?

Cele mai frecvente efecte secundare ale cortizonului sunt: confuzie, neliniște, dureri de cap, agitație, greață, vărsături, probleme ale pielii (acnee, subțierea pielii, roșeață, transpirație abundentă), tulburări de somn, acumulare de kilograme. Dacă aceste efecte sunt ușoare, ele trec de obicei în câteva zile sau săptămâni. Dacă nu trec, mergi la medic.

8. Ce efecte adverse grave poate avea tratamentul cu cortizon?

Sună la 112 dacă te confrunți cu una dintre următoarele probleme în timpul tratamentului cu cortizon: reacții alergice (umflarea feței, a buzelor și a limbii), tensiune arterială crescută, retenție masivă de lichide, insuficiență cardiacă (respirație întretăiată, ritm cardiac rapid, umflarea brațelor și a picioarelor), probleme musculare (ruptură de tendon, slăbiciune musculară, oase rupte în coloana vertebrală), dureri în partea superioară a stomacului, greață, vărsături, scaune închise la culoare, durere oculară și vedere încețoșată, convulsii. Printre efectele adverse grave se numără și creșterea încetinită, în cazul copiilor.

9. Copiii și femeile însărcinate pot face tratament cu cortizon?

Studiile nu au confirmat că administrarea de cortizon este sigură pentru persoanele sub 18 ani. Nici în ceea ce privește siguranța administrăriipentru femeile însărcinate nu există dovezi clare. Dacă ești însărcinată și ai nevoie de tratament cu cortizon, medicul va ține seama de raportul risc-beneficiu.

10. Cum te pregătești pentru injecțiile cu cortizon?

Dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui, medicul ți-ar putea recomanda să oprești administrarea cu câteva zile înainte de injecție pentru a reduce riscul de sângerare și învinețire. De asemenea, e indicat să-i spui medicului dacă în săptămânile anterioare injecției cu cortizon ai avut febră mare (38° C sau mai mult).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218