REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

100.000 de euro de la Centrala Nucleară pentru un INGINER constănțean

100.000 de euro de la Centrala Nucleară pentru un INGINER constănțean

Replica API 20 octombrie 2021 | 00:30 19047

Una dintre firmele de casă ale Nuclearelectrica, deținută de un inginer constănțean acum în vârstă de 72 de ani, a primit un contract de peste 100.000 de euro pentru extinderea unui sistem al centralei de la Cernavodă. Firma privată care funcționează de 30 de ani aproape exclusiv din banii statului pare a avea mari probleme, după ce Nuclearelectrica a anunțat că-și va înființa propria societate pentru gestionarea deșeurilor nucleare, activitate care i-a adus inginerului constănțean profituri de zeci de milioane de euro.

Nuclearelectrica SA a atribuit pe 14 octombrie 2021 un contract pentru ”extindere sisteme de dozimetrie și teledozimetrie”, în urma unei negocieri directe cu singura firmă care putea câștiga aceste lucrări de la Centrala Nucleară Cernavodă. Este vorba despre Mate-Fin SRL din București, care va încasa pentru serviciile sale 109.513 euro, fără TVA.

Mate-Fin SRL a fost înființată în 1992 de către un grup de specialiști de la Institutul de Fizică Atomică Măgurele și este controlată de Ioan Vrânceanu, un inginer din Constanța în vârstă acum de 72 de ani.

Afacerile s-au prăbușit după 30 de ani de profit continuu

Firma este prezentată de Romatom ca ”acreditată și autorizată pentru activități specifice și servicii în domeniul nuclear precum: proiectarea, instalarea și mentenanța echipamentelor nucleare, manipularea și controlul surselor radioactive, service aparatură medicală din cadrul Laboratoarelor de Igiena Radiațiilor”.

Mate-Fin este, de asemenea, firma care se ocupă de gestionarea deșeurilor nucleare de la centrala nucleară, o activitate extrem de bănoasă și pe care deține, de ani de zile, monopolul.

Societatea s-a specializat și în servicii de medicină nucleară, prin intermediul Mate-Fin Medical SRL.

Mate-Fin SRL a raportat pentru anul 2020 afaceri de 14,3 milioane de lei și pierderi de 256.000 lei, cu 41 de angajați, precum și datorii de 1,3 milioane lei. Este pentru prima dată în istoria de 30 de ani a firmei în care înregistrează pierderi, după o prăbușire la jumătate a afacerilor față de anul anterior și trecerea pe minus după ce an de an declara profituri nete de peste 10.000.000 de lei.

Nuclearelectrica își va înființa propria firmă de gestionare a deșeurilor nucleare

Scăderea fără precedent a afacerilor Mate-Fin vine în contextul anunțului făcut de Nuclearelectrica, care vrea să-și înființeze propria firmă de gestionare a deșeurilor nucleare, adică exact domeniul în care societatea privată deținută de inginerul constănțean câștiga zeci de milioane de euro.

Potrivit unui proiect al companiei de stat, noua firmă ar urma să se numească Nuclearelectrica Serv și va prelua serviciile pentru care Mate-Fin a câștigat numai în perioada 2015-2019 un profit net cumulat de peste 50 de milioane de lei.

Un document intern Nuclearelectrica arăta că ”Mate-Fin SRL utilizează butoaiele metalice puse la dispoziție de centrala Cernavodă, accesează gratuit utilitățile necesare prestării serviciilor, puse la dispoziție de SNN, utilizează laboratorul centralei, asigură contra cost service-ul și piesele de schimb necesare întreținerii preventive și corective a echipamentelor din laboratorul centralei, iar pentru tratarea și condiționarea deșeurilor folosește subcontractori autorizați, cum ar fi companiile Belgoprocess, Studsvik Nuclear, Kinetrics sau Socodei”.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca sunteti voi destepti de ce nu o faceti voi? Aveti de unde sa luati o oferta mai buna? Raspuns : NU . Ti se pare mult 100k euro in domeniul nuclear c'mon, journalism de 2 lei
2
1
Vasile ,nu o mai iubi pe vera ,o iubeste Pismis acum
2
1
Caz tipic de capusare a unei companii strategice a statului. Totul se face pe banii nostri!
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218