REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

100.000 de oameni au fost prezenţi la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Jocuri şi Reconstituiri Istorice – “Dapyx” – Medgidia

100.000 de oameni au fost prezenţi la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Jocuri şi Reconstituiri Istorice – “Dapyx” – Medgidia

Replica API 3 mai 2017 | 00:00 349

Primăria Municipiului Medgidia a organizat în perioada 28 aprilie – 1 mai 2017, pe stadionul ”Iftimie Ilisei”, prima ediție a ineditului Festival Internațional de Jocuri și Reconstituiri Istorice ”Dapyx”.

Puternica amprentă istorică purtată de poporul român a inspirat administrația publică locală să organizeze acest eveniment unic în România - primul festival de reconstituire istorică care acoperă momente din cele patru perioade istorice: Antichitate, Evul Mediu, Epocile Modernă și Contemporană. Pe toată perioada desfășurării evenimentului au avut loc demonstrații de luptă, ateliere tematice de ceramică, pielărie, fierărie, țesătorie, gastronomie, lupte cu gladiatori, antrenamente demonstrative, reconstituiri de bătălii istorice precum și concerte susținute de artiști consacrați.

Denumirea festivalului readuce la viață numele regelui get Dapyx, străvechi stăpânitor și erou al ținuturilor dobrogene, care a sfârșit glorios, apărându-și teritoriile natale, în luptele geto – romane din anii 29 – 28 a. Chr.

Evenimentul a debutat cu o impresionantă paradă desfășurată pe principalele artere ale municipiului, la care au participat peste 700 de membri ai asociațiilor și grupurilor de reconstituiri istorice prezente la eveniment: Asociația Culturală ”Tomis”, Asociația ”Amicii Muzeului” Zalău, Asociația ”Castrum Novis” Sibiu, Asociațiile ”DVX Anticae” și ”Mos Maiorum Ulpiae Serdicae” Bulgaria, Grupul de gladiatori ”Ludus Tomitanus”, Asociația ”Ordinul Cavalerilor de Mediaș”, Uniunea Democrată a Turco - Tătarilor Musulmani din România, Asociația Grupul de reconstituire istorică ”Terra Ultrasilvana” Brașov, Asociația ”Tradiția Militară” București și Asociația ”Deutsches Freikorps” București, reprezentând armatele română și germană din Primul Război Mondial.

Pe parcursul celor patru zile, publicul de toate vârstele s-a bucurat de un adevărat regal de reconstituiri istorice ale mediilor de viață din diversele epoci ale civilizației, în cadrul taberelor tematice special amenajate în jurul stadionului.

Serile acestui eveniment major pentru municipiul Medgidia au stat sub semnul muzicii de calitate, prin prezența trupelor și artiștilor consacrați precum: Ducu Bertzi, Folk&Rock Company, Marius Bațu, Iris, Cargo, Pasărea Rock, Provincialii, Veta Biriș, Laura Lavric, Lavinia Goste, Steliana Sima, Constantin Enceanu, Orchestra Valahia, Feli, Smiley, Carla’s Dreams și Voltaj.

Surpriza festivalului a fost marea bătălie cu perne, o activitate inedită care a adus împreună pe stadionul ”Iftimie Ilisei” toți participanții. Manifestările au culminat cu un uimitor foc de artificii, care a încântat privirile celor prezenți.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Teatru ieftin , de prost gust si prea scump pentru oras . Vrabie a facut un pas gresit . Ce va mai inventa ? Oamenii locului , chiar nu vor avea nicio reactie ?
0
1
Mai tango cu 100.000 de oameni
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614