REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

11 europarlamentari protestează împotriva abuzurilor de la Pungeşti

11 europarlamentari protestează împotriva abuzurilor de la Pungeşti

Replica API 31 decembrie 2013 | 00:00 208

Unsprezece ecologişti din Parlamentul European au redactat o scrisoare de protest adresată preşedintelui PE, Martin Schultz. Unsprezece parlamentari din şase ţări (Franţa, Marea Britanie, Germania, Spania, Belgia şi Luxemburg) i-au trimis o scrisoare lui Martin Schultz, preşedintele Parlamentului European, prin care condamnă abuzurile autorităţilor române împotriva comunităţii din Pungeşti. Acesta este textul integral al scrisorii:

"Stimate Preşedinte Schulz,

Vă scriem cu privire la încălcarea principiilor de bază şi a reglementărilor Uniunii Europene care au debutat în România odată cu evenimentele care au avut loc pe 2 decembrie 2013, în Pungesti, şi care escaladează continuu de la acea dată.Dreptul la proprietate privată a fost profanat atunci când un grup de aproximativ 100 de localnici care protestau paşnic într-o tabără de rezistenţă, pe o proprietate privată, aproape de parcela pe care Chevron doreşte să foreze, au fost scoşi cu forţa de către forţele de ordine. Organele de ordine publică au călcat pe o proprietate privată pe care cetăţenii au avut permisiunea de a protesta din partea proprietarului şi care nu aparţinea ariei de explorari Chevron. Dreptul la integritate fizică şi statul de drept au fost încălcate atunci când organele de ordine publică au fost folosite pentru a exercita un volum disproporţionat de forţă asupra cetăţenilor şi au abuzat fizic cetăţeni europeni cu scopul de a-i elimina din tabără de rezistenţă. Contrar principiului liberei circulaţii care stă la baza Uniunii Europene, o localitate întreagă a fost reţinută la cererea reprezentanţilor Guvernului României. A fost creată cu această ocazie o zonă delimitată în mod arbitrar ce acoperă un spaţiu extins de teren. Presei i-a fost interzis accesul, dar şi sătenilor, în ciuda faptului că unor contractori comerciali privaţi le-a fost acordat permisul de liberă trecere.

Mai mult, presei i-a fost permis, în cele din urmă, accesul supervizat de către autorităţi pentru o perioadă restrânsă de timp, împiedicându-se astfel capacitatea acesteia de a relata de la faţa locului şi de a colecta date de la cetăţenii implicaţi, încălcându-se în acest mod libertatea de exprimare şi dreptul de a fi informat. Acest lucru reprezintă încălcări clare ale drepturilor acordate cetăţenilor UE prin Carta Europeană şi dovedeşte domnia unui stat de drept discutabil. De la evenimentele de pe 2 decembrie libera circulaţie în zonă a fost restricţionată prin declararea teritoriului ca "zonă specială de securitate". De la acel moment a crescut atât prezenţa poliţiei , cât şi brutalităţile comise de aceasta, controalele arbitrare efectuate asupra cetăţenilor care tranzitau zona sau violenţa îndreptată împotriva sătenilor. Peste 40.000 de persoane au semnat o petiţie cerând oprirea imediată a acestor abuzuri şi mulţi încă o semnează zilnic cu acest scop. De aceea, vă solicităm condamnarea publică a acţiunilor Guvernului român, cel care susţine şi solicită acţiuni brutale şi autoritare asupra propriilor cetăţeni pentru a facilita lansarea unei investigaţii complete de către Comisia Europeană precum şi pentru a acţiona întru prevenirea abuzurilor viitoare asupra statului de drept în România.

Cu stimă,

Europarlametarii Sandrine Blier, Jos Bov, Reinhard Btikofer, Rebecca Harms, Yannick Jadot, Jean Lambert, Michle Rivasi, Ral Romeva i Rueda, Bart Staes, Keith Taylor, Claude Turmes"

sursa: LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218